Ką pasigaminti vakare, kai norisi šilto, kremiško „comfort food“, bet virtuvėje suktis valandą nėra noro ir jėgų? O jei dar pridedame papildomas sąlygas, kad patiekalas tiktų šeimos nariams ir netikėtai užsukusiems svečiams, bei būtų draugiškas talijos apimčiai? Sakote, kad misija – sunkiai įmanoma? Įmanoma! Būtent tokiu sezoniniu patiekalu dalinuosi, jis atitinka visas minėtas sąlygas.

Ši draugiška talijai vakarienė orkaitėje:

keptas-sviestinis-moliugas-su-kamambero-suriu-ir-riesutais
  • Vos kelios sudėtinės dalys
  • Daug skonio, derančio tarpusavyje, per nuotrauką perteikti neįmanoma, bet, kai pabandysite bus aišku, ką sakau
  • Porcijos dydis tinka svorio kontrolei, nes moliūgas turi žemą glikeminį indeksą
  • Pagaminsite greičiau, nei perskaitysite šią įžangą

Svarbiausia, šis patiekalas turi vieną gudrybę, kurios dažnai nepastebime: moliūgą verta kepti tiek, kad jis išliktų lengvai traškus. Tai reiškia, kad tuomet ir gliukozė kraujyje kils lėčiau, ir sotumo pojūtis išliks ilgiau, ir skonis – intensyvesnis. Be to, ir porcijos nereikės dvigubinti. Nors dėl skonio, gali norėtis:) Sužinokite, ką ir kaip gaminti su moliūgais >>

Patarimai prieš gaminimą

  • Naudokite tik sviestinį moliūgą – jis natūraliai saldus ir tinka trumpam kepimui
  • Nepilkite aliejaus tiesiai iš buteliuko –  nejučiomis galima supilti 500–600 kcal, nors atrodys, kad vos vos užpylėte. Šepetėlis ir 1 šaukštas – viskas, ko reikia
  • Jei valgo vaikai ar jus kankina rėmuo, venkite ant gabaliukų berti čili
  • Jei liks nesuvalgyto patiekalo (nors abejoju), laikykite šaldytuve iki 2 dienų.
  • Rozmarinas suteikia nuostabų aromatą, bet jei nemėgstate, keiskite čiobreliais ar šalavijais
  • Likusią žalią moliūgo dalį panaudokite salotoms – puikiai tinka vietoj morkų
Patiekimo idėjos
• Tinka kaip užkandis, lengvas desertas ar net vakarienė, jei valgys 2-3 žmonės. 
• Puikus pasirinkimas – neštis į svečius. Rekomenduoju įsigyti gražią keraminę formą, joje kepti ir nešti. Tikrai geresnės lauktuvės nei tortas.  
• Patiekalas skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Man skaniausias – ką tik iš orkaitės.
Keptas sviestinis moliūgas su kamambero sūriu ir riešutais recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 25 min.
Kategorija Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 3 porcijos
Porcijoje 332 kcal

Ingredientai
  

  • 600 g sviestinio moliūgo (labai svarbu naudoti būtent šį)
  • 150 g kamambero sūrio
  • 20 g graikinių riešutų
  • 1 šakelės šviežio rozmarino
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
  • 0,25 a.š. druskos (sūris suteiks dalį sūrumo)
  • 0,25 a.š. juodųjų pipirų
  • 0,25 a.š. čili dribsnių, jie ir pipirai suaktyvina skonio receptorius, todėl geriau jaučiame saldumą, umami ir riešutų aromatą. Aš tikėjausi, kad bus skanu… bet ne tiek, kiek buvo. Verta išbandyti! 
  • 1 a.š. klevų sirupo arba medaus (nebūtina)

Paruošimas
 

  • Nulupame sviestinį moliūgą (patogiausia – bulvių skustuku).
  • Supjaustome moliūgą 1 cm storio griežinėliais. Galite palikti nepjaustytus arba perpjauti pusiau – svarbiausia, kad storis būtų vienodas.
  • Kamambero sūrį supjaustome 0,5-0,7 cm riekelėmis ir padalijame į 2-3 dalis.
  • Kepimo formą patepame 0,5 v. š. aliejaus
  • Sudedame moliūgo gabaliukus, patepame likusiu aliejumi.
  • Pabarstome druska, juodaisiais pipirais ir čili dribsniais.
  • Ant viršaus sudedame sūrio gabalėlius ir pabarstome kapotais graikiniais riešutais.
  • Rozmarino lapelius nuskabome nuo šakelės, patriname tarp delnų, kad išsiskirtų eteriniai aliejai ir pabarstome ant patiekalo.
  • Kepame 200°C temperatūroje 15 minučių. Laikas priklauso nuo moliūgo gabaliukų storio. Moliūgas turi išlikti šiek tiek traškus – tai esminė skonio ir sotumo dalis.
  • Jei gaminate desertinį variantą, ištraukę iš orkaitės galite apšlakstyti gabalėlius šaukšteliu klevų sirupo, bet man pakankamai saldu ir nuo moliūgo.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 332kcal (17%)Angliavandeniai: 26gBaltymai: 13gRiebalai: 21gSočiosios riebalų rūgštys: 9gPolinesotieji riebalai: 4gMononesotieji riebalai: 8gCholesterolis: 36mgNatris: 626mgKalis: 838mg (42%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 6g (24%)Vitaminas A: 21723µg (2715%)Vitaminas B6: 0.5mg (36%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 42mg (53%)Vitaminas D: 0.2µg (4%)Vitaminas E: 4mg (33%)Vitaminas K: 7µg (9%)Kalcis: 301mg (38%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 92µg (46%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 90mg (24%)Fosforas: 263mg (38%)Selenas: 9µg (16%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4 5 votes
Patiko? Įvertinkite!