Galbūt, esate pastebėję, kad bėgant laikui, keičiasi moliūgų skonis – link pavasario jie tampa saldesni. Sudėtiniai angliavandeniai palaipsniui virsta cukrais, tai atsispindi ir skonyje.

Skonis priklauso nuo rūšies. Pavyzdžiui, šviežiam vartojimui tinka muskatinis (žalias didelis) ir sviestinis moliūgas. Kiti moliūgai labiau tinka karštam apdorojimui.

Moliūgų receptai

Vertingiausia valgyti šviežius moliūgus:

  • Ragaukite salotas su moliūgu. Skaniausia šiaudeliais juos sutarkuoti ir maišyti su cukinija, agurku, morkomis ar kitomis daržovėmis. Puikiai salotose pakeičia morkas. Gardinti galima grietine ar jogurtu, aliejumi (tinka nuo alyvuogių iki sezamų), skanu pagardinus citrinos ar apelsino sultimis. Artėjant pasninkui būtinai pasigaminkite salotas su silke. Puikus derinys.

Moliūgas su silke

Įprastai silkę deriname su morkomis ir svogūnais. Bet ar bandėte suderinti su moliūgais? Jei dar ne – pats laikas. Tai ne tik skanus derinys, bet ir – vertingas.
Išbandyti šį receptą
  • Gardūs moliūgo pagaliukai ar a la arbūzo riekės. Suvartoję 100 g moliūgo, gausite vos 26 kcal, tad vėsiais vakarais ar darbe, kai trypčiojame kaip norime numalšinti stresą vietoje menkaverčių užkandžių, kai labiau norisi kažką kramtyti, rinkitės moliūgo pagaliukus. Jie natūraliai saldūs bei traškūs, tad bus ir naudos organizmui ir malonumas valgant.
  • Raugintas moliūgas – galima ir iš karto susipjausčius kaip salotas rauginti, arba gabaliukais pjaustyti. Tik į įprastą agurkų marinatą skanu čiobrelių įberti.  

Rauginti moliūgai su krapais

Moliūgas yra vienas iš geriausių beta karotino šaltinių, tai galingas antioksidantas, kuris moliūgui suteikia oranžinę spalvą, o organizme ši medžiaga paverčiama į vitaminą A.
Išbandyti šį receptą

Moliūgus valgyti verta kuo mažiau apdorotus, kad būtų išlaikytas traškumas, o tai reiškia, kad bus ir didesnis sotumas. Keli pasiūlymai:

  • kepkite orkaitėje ant grotelių pabarstę kmynais su druska. Toks užkandis skanus ir šaltas;
  • kepkite orkaitėje ant grotelių pabarstę kietu sūriu. Skanu ir šaltas;
  • tarkuotas ir lengvai su kokosų aliejumi pakepintas moliūgas suteiks salsvo skonio sorų ar avižų košei;
  • orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje supjausčius pagaliukais – bus vietoje bulvyčių „fri”, tokias labai mėgsta ne tik ir vaikai, bet ir suaugę;
  • įdarykime moliūgus. Įdaras tinka ir augalinis, pavyzdžiui, grikiais ar ankštiniais, ir mėsos:

Moliūgas, įdarytas pievagrybiais ir lęšiais

Šis patiekalas ne tik suteiks daug naudingų maistinių medžiagų, bet ir nustebins svečius ar šeimyną. Paprasta, bet patiekimas fantastiškas. 
Išbandyti šį receptą
  • berkime kubelius į sriubą ir troškinius;

Moliūgo ir vištienos troškinys

Morkos yra ne tik skaidulų šaltinis, bet ir turtingiausias augalinis alfa ir beta karotino šaltinis, kuris yra karotinoidai, organizme virstantys vitaminu A.
Išbandyti šį receptą
  • pakeiskite dalį bulvių vertingesniuose kugelio ar bulvinių blynų receptuose;
  • įtarkuokite moliūgo į blynus – suteiks gražios spalvos, natūralaus saldumo ir reikės mažiau miltų.

Moliūgo ir avižų kruopų blyneliai

Moliūgas yra vitaminų A (beta karotino), C, E, B grupės, antioksidacinių flavanoidų bei mineralinių medžiagų (ypač kalio) šaltinis. Karotino moliūge penkiskart daugiau nei morkoje. 
Išbandyti šį receptą

Moliūgas, dėl savo natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros, tinkamas ir pyragams, keksams bei apkepams gaminti. Čia traškumo išlaikyti nepavyks, bet pakeis miltus ir sumažins reikiamo cukraus kiekį. Idealu jei šiuos patiekalus gamindami įdėtumėte daugiau baltymų: kiaušinių, varškės ar tofu. Baltymai padidins sotumo jausmą ir sulėtins angliavandenių į kraują.

Drėgnas pyragas su moliūgais

Moliūgas yra vitaminų A, C, E, B grupės, antioksidacinių flavanoidų bei mineralinių medžiagų (ypač kalio) šaltinis.
Išbandyti šį receptą

Kodėl sakome ne trintai moliūgų sriubai?

Trinta moliūgų sriuba – tradicinis šaltojo sezono patiekalas. Nors moliūgas yra vertingas produktas, tačiau jų trintos sriubos, ypač pagardintos trintomis bulvėmis, verta vengti norintiems sulieknėti, turintiems padidėjusį cholesterolio ar gliukozės kiekį. Trintos sriubos suteikia mažai sotumo. Dažniausiai to nejaučiame, nes šalia valgome dar kažką. Apie trintas sriubas plačiau skaitykite čia >>>

Daugiau suvalgius trintos sriubos, gali atsirasti saldumynų ar miltinių patiekalų potraukis bei padidėti apetitas po kelių valandų. Kaip atsikratyti saldumynų ir miltinių patiekalų potraukio >>>

Šis patarimas negalioja ištvermės sportais užsiimantiems žmonėms, mažiems vaikams bei sparčiai tystantiems paaugliams – jiems trinta moliūgų sriuba puikiai tinka.

Atminkite, kad mitybos patarimai – individualūs, nes skiriasi mūsų sveikatos būklė bei organizmo poreikiai.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!