Ar jums pažįstama situacija: maitinatės sveikai, jokių saldumynų, valgote daug daržovių, bet ant veido ar nugaros vis tiek kyla aknės spuogai. „Nurašote“ tai hormonams ir problemą bandote išspręsti kremų ir vaistų pagalba. Taip, jie reikalingi, bet aknės atveju būtina koreguoti ir mitybą, nes nuo jos stipriai priklauso odos būklė.

Aknė – viena lengviausiai mitybos pagalba valdomų ligų, dažniausiai pirmi pokyčiai matosi jau po mėnesio, o per 3-6 mėnesius galima pamatyti reikšmingus rezultatus.

Tinka ne visiems

Juodasis šokoladas ir kakava laikomi vertingais produktais dėl antioksidantų, magnio. Teigiama, kad jie gali ir nuotaiką pagerinti.

Kakava iš tiesų turi daug vertingų junginių. Tačiau kai kuriems žmonėms net ir nedideli kiekiai gali paskatinti aknės paūmėjimą arba odos uždegimus, ypač smakro srityje ir ant nugaros bei pečių. Sužinokite, kodėl taip nutinka.

Kakavos nauda

Kakava turtinga polifenoliais (ypač flavanoliais), kurie veikia kaip antioksidantai, padeda kraujotakai, gali mažinti sisteminį uždegimą ir net palaikyti gerą nuotaiką. Joje taip pat gausu magnio, geležies, mangano, vario bei teobromino – švelniai stimuliuojančios medžiagos, artimos kofeinui.

Būtent dėl šių priežasčių juodasis šokoladas ir kakavos gėrimai dažnai rekomenduojami kaip „geresni saldumynų pasirinkimai“. Ir daugeliui tai puikiai tinka. Tačiau ne visiems.

Kakavos komponentai gali paskatinti odos problemas

Moksliniai tyrimai rodo, kad kakavoje esantys tam tikri komponentai kai kuriems žmonėms gali:

  • skatinti uždegimines reakcijas odoje,
  • aktyvinti riebalinių liaukų veiklą,
  • keisti odos mikrobiotos sudėtį,
  • ar net padidinti aknės aktyvumą.

Žemiau pateikta lentelė apibendrina svarbiausius komponentus.

kakavos-komponenetai

Ką sako mokslas

  • Viename tyrime, kai žmonės kasdien vartojo 50 g tamsaus šokolado, turinčio 85% kakavos, pastebėtas aknės paūmėjimas net ir be kitų mitybos pokyčių (PMC11241376).
  • Kai kuriuose tyrimuose pastebėta, kad suvalgius juodojo šokolado keičiasi odos mikrobiota ir paties odos paviršiaus atsinaujinimas, gali atsirasti šerpetojimas. Tai gali turėti neigiamos įtakos jautresnei, linkusiai į aknę odai (PMC6169599).
  • Natūralioje kakavoje esantys polifenoliai (antioksidantai) gali padėti mažinti uždegimus, bet šokoladas – tai kakava su cukrumi ir riebalais, o kartais ir pieno produktais, gali veikti atvirkščiai. Tad jei norisi kakavos, rinkitės natūralios kakavos gėrimą be cukraus ir be pieno (PMC7203300).

Taigi, kakava nėra nei „gera“, nei „bloga“ – jos poveikis priklauso nuo produkto formos, vartojimo kiekio, konteksto (pavyzdžiui, ar kartu vartojamas pienas/cukrus) ir individualaus jautrumo.

Norite maitintis sveikiau ir suvaldyti aknę? Individualus mitybos planas padės lengvai susidėlioti kasdienę mitybą ir aiškiai žinoti, ką valgyti, kad odos būklė gerėtų.

Kaip žinoti ar kakava gali jums paskatinti aknę?

Paprasti veiksmai leis įsitikinti, kokį poveikį jūsų organizmui daro kakava.

  • 4-6 savaitėms pašalinkite kakavą ir šokoladą bei kitus galinčius aktyvinti aknę produktus iš savo mitybos.
  • Stebėti odos pokyčius, pavyzdžiui, kiek per tą laiką atsiranda naujų spuogų.
  • Vėliau, palaipsniui įveskite nedideliais kiekiais (geriausia – gryną kakavą be cukraus, be pieno), kad pamatytumėte, ar oda reaguoja ir pamažu atraskite kiekį, tinkamą jums.

Svarbu ne demonizuoti produktą, o įsiklausyti į savo kūno signalus.

Aknė –  ne alergija, tad maži kiekiai paprastai yra toleruojami, tačiau individuali tolerancija konkretiems produktams skiriasi. Vienas žmogus reaguos į 2 gabalėlius šokolado, o kitas galės kas antrą dieną kakavos be cukraus išgerti.

Apibendrinant, kakava yra vertingas produktas, bet ne visiems tinka kasdien. Jei turite polinkį į aknę ar pastebite bėrimus, verta šį produktą sąmoningai „ištestuoti“. Tai nereiškia, kad turite atsisakyti kakavos visam laikui — dažnai užtenka sumažinti kiekį, rinktis grynesnę formą arba nevartoti kartu su pienu ir cukrumi.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!