Pieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvulinės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinis pienas
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 stiklinė riešutų, sėklų ar kruopų
Paruošimas
- Ar tai būtų riešutų pienas, ar avižų pienas, ar kitas augalinis „pienas”, gaminimo „technologija“ visada yra tokia pati. Tad visų pirma nuplauname riešutus, sėklas ar kruopas.
- Išmirkome vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
- Po mirkymo juos nuskalaujame ir trintuvėje (blenderyje) susmulkiname su 4-mis stiklinėmis vandens.
- Gerai nukošiame (geriausia per marlę) ir viskas.
Pastaba
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto. Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti. Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 840kcal (42%)Angliavandeniai: 12gBaltymai: 32gRiebalai: 68gSočiosios riebalų rūgštys: 9gSkaidulos: 13g (37%)Cukrūs: 2g (8%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.