Pieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.

Augalinis pienasKruopų ar riešutų kiekisMirkymo trukmėKomentaras
Anakardžio riešutų pienas1 stiklinė anakardžio riešutųAnakardžius būtina pamirkyti mažiausiai 2-3 val.
Migdolų riešutų pienas1 stiklinė migdolų,Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val.Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles
Sezamo pienas1 stiklinė sezamo sėklųSėklas mirkyti mažiausiai 4-6 valandas
Kokoso pienas1 stiklinė kokoso drožliųKokoso drožles pamirkyti 1-2 valandasDrožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti su užpiltu vandeniu.
Saulėgrąžų pienas1 stiklinė saulėgrąžų sėklųSaulėgražas mirkyti mažiausiai 4-6 valandasSaulėgražsos turi būti nekepintos
Avižų pienas1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsniųAvižas mirkyti apie 8 valandasAlergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų.
Ryžių pienas1 stiklinė natūralių ryžiųRyžius mirkyti apie 3 val.

Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto. Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti. Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.

Augalinis pienas recepto įvertinimas. Išbandei? Kviečiame įvertinti:
00 balsų
Kategorija Užkandžiai
Virtuvė Europietiška

Ingredientai
  

  • 1 stiklinė riešutų, sėklų ar kruopų

Paruošimas
 

  • Ar tai būtų riešutų pienas, ar avižų pienas, ar kitas augalinis „pienas”, gaminimo „technologija“ visada yra tokia pati. Tad visų pirma nuplauname riešutus, sėklas ar kruopas.
  • Išmirkome vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
  • Po mirkymo juos nuskalaujame ir trintuvėje (blenderyje) susmulkiname su 4-mis stiklinėmis vandens.
  • Gerai nukošiame (geriausia per marlę) ir viskas.

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Let us know how it was!
Kategorija: Užkandžiai
Gaminimo būdas: Šviežia
0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!