Avinžirniai ilgam suteikia sotumo dėl juose esančių baltymų (8,9 g) ir skaidulinių medžiagų, jų net 7,7 g. Tuo pačiu, pakrauna ENERGIJOS, nes turi sudėtinių angliavandenių.
Avinžirnių traškučiai puikiai tinka pavakariams, kaip užkandis kelionėje, ar svečiams pavaišinti. Išorė – traški, o vidus – minkštas.
Jie gali pakeisti keptus sūdytus riešutus. Pastarųjų 100 g kaloringumas: ~ 626 kcal, o toks pat kiekis avinžirnių turi 164 kcal + kiek dėsite riebalų. Tiesa, kai kepame – jų tūris ir svoris mažėja. Aš skaičiavau dar nekeptus avinžirnius.

Ingredientai
- 200 g avinžirnių, virtų. Galima juos mirkyti 24 val., tada išvirti. Kitas variantas– rinktis konservuotus, tik svarbu pasirinkti vertingiausią variantą.
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
- druskos, pagal skonį
- prieskonių, pagal skonį. Jie gali būti labai įvairūs, pavyzdžiui, rūkytapaprika su česnakais, arba kmynai, kario prieskoniai,persilado mišinys, imbieras, cinamonas, gvazdikėliai,ciberžolė. Geriau gaminti su daugiau prieskonių ir mažiau druskos
Paruošimas
- Virtus ir nusausintus avinžirnius beriame į dubenį, užpilame prieskoniais su aliejumi ir sumaišome. Paskirstome ant skardos/kepimo formos, kad vienas su kitu nesiliestų
- Įkaitiname orkaitę iki 200 C, pašauname į skardą su avinžirniais. Kepame 15 min.
- Ištraukus, paragaukite, ar traškūs, ar pakanka prieskonių ir druskos. Jei trūksta prieskonių, įberkite ir dar trumpai pakepkite. Galima kepti iki 30 minučių. Tuomet avinžirniai bus labai traškūs. Vertingesni – trumpiau kepti. Svarbiausia, VENGTI SUSKRUDINIMO, neturi atsirasti rudos spalvos skrudėsių. Tad stebėkite ir laiku sustokite kepti!
- Iškepusius avinžirnius galima valgyti vos atvėsintus. Jei valgysite kitą dieną, uždarykite juos hermetiniame inde, kad neprisigertų drėgmės iš aplinkos ir išliktų traškūs.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.