Avokado užtepėlė pastaraisiais metais išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Dažnai net ir lietuvių kalba parašytuose receptuose naudojamas visame pasaulyje žinomas “guacamole” pavadinimas. Tepama ant duonos, viso grūdo dalių trapučių, daržovių pagaliukų, naudojama vietoje majonezo, pavyzdžiui su kiaušiniais. Ši užtepėlė vertinga, nes pagal nutritiondata.com duomenis 100 g produkto avokado yra:– net 15 g mums reikalingų nesočiųjų riebalinių rūgščių 15 g riebalų: 110 mg Omega 3 ir 1689 mg Omega 6.– 20 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) folio rūgšties– 17 proc. RPN vitamino C.– 14 proc. RPN kalio,– 9 proc. vario.

Nuotraukos autorė rašo: "Gvakamolė! Tai toookio skanumo avokadų padažas – pagardas – užtepėlė, kad neįmanoma jos atsivalgyti! Manosios gvakamolės slaptas ingredientas – sūdytos citrinos. Sūdytos citrinos suteikia šiam avokadų pagardui pikantišką ir išskirtinį skonį." O Jūs ar mėgstate šią užtepėlę? Pasidalinkite idėjomis komentaruose.
Avokado užtepėlė – gvakamolė (Guacamole) recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
52 balsų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 10 min.
Iš viso 20 min.
Kategorija Užtepėlės
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 188 kcal

Ingredientai
  

  • 110 g avokado
  • 60 g pomidorų sunokusių
  • 3 g citrinos sulčių
  • 2 g druskos
  • 0,2 g pipirų maltų

Paruošimas
 

  • Nulupame, išimame kaulą ir supjaustome avokadą.
  • Nuplikome pomidorą ir nulupame odelę.
  • Išspaudžiame citrinos sulčių ir suberiame prieskonius.
  • Visas sudėtines dalis sutriname iki vienalytės masės. Skanaus.

Pastaba

Pirkite tik tamsiai žalios ar baklažano spalvos, gruoblėtu paviršiumi. Tokie turi daugiausia vertingų medžiagų ir yra skaniausi. Paįvairinimui galima kartu sugrūsti ypatingai smulkiai sukapoto vidutinio svogūno ketvirtuką. Galima pagardinti smulkiai kapotais šviežiais (ar šaldytais) krapais.
Valgyti galima su bet kuriomis turimomis kietomis daržovėmis, pavyzdžiui: kaliarope, ridikais, morkomis, cukinijomis, ropėmis, saliero kotais. Daržovės supjaustomos pagaliukais ir valgomos kartu su užtepėle.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 188kcal (9%)Angliavandeniai: 12gBaltymai: 3gRiebalai: 16gSočiosios riebalų rūgštys: 2gNatris: 786mgKalis: 676mg (34%)Skaidulos: 8g (23%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 660µg (83%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 21mg (26%)Vitaminas E: 3mg (25%)Vitaminas K: 28µg (37%)Kalcis: 13mg (2%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 98µg (49%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 39mg (10%)Fosforas: 72mg (10%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Užtepėlės
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: Šviežia
Nuotraukos autorė: Sabina Šatė
5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!