Ar keliatės dar anksčiau, kad iškeptumėte blynų šeimai Užgavėnių rytą – jei darbo diena? O gal sekmadienį kelias valandas praleidžiate prie keptuvės vartydami blynus? Yra variantas – blynai bus sveikesni, su mažiau riebalų, dar ir laiko sutaupysite.
Kaimynė man vis papasakodavo, kad kepa didelį blyną silikoninėje formoje karšto oro gruzdintuvėje. Tešlai susimaišo varškę, kiaušinį, tarkuotą cukiniją, avižinius dribsnius bei įberia druskos, ciberžolės.
Išbandžiau! Net nebūčiau pagalvojusi, kad blynus galima kepti nestovint prie keptuvės. Pati juos įprastai kepu vaflinėje keptuvėje. Tad priežiūros reikia. O kepant gruzdintuvėje, juk gali veikti, ką nori, kad ir į dušą spėti, susiruošti dienai ar padengti stalą.
Ingredientai
- 500 ml vandens, jo kiekis priklauso nuo varškės ir sutrynimo lygio bei jogurto tirštumo
- 400 g avižinių miltų. Jei nerasite parduotuvėje, turimus avižinius dribsnius galite sutrinti iki miltų virtuvės kombainu ar kavamale.
- 400 g varškės, visada naudoju ekologišką
- 3 kiaušinių
- 100 g natūralaus jogurto arba graikiško, galima ir daugiau, tada vandens pilkite mažiau
- 1 a.š. druskos
- 0,5 a.š. ciberžolės. Ji nebūtina, bet suteikia gražesnę spalvą
- 0,5 a.š. saldžiosios paprikos prieskonių. Ji nebūtina, bet irgi pagražina blynų spalvą. Galite naudoti tik saldžiąją paprika, ar tik ciberžolę
Paruošimas
- Suplakame kiaušinius su prieskoniais, sudedame varškę ir kitas sudėtines dalis. Tik vandens pradžioje pilame mažiau, apie 300 ml. Viską sumaišome trintuvo (blenderio) pagalba ir paliekame pastovėti, kol avižos išbrinks. Sumaišius tešlą, palikite pastovėti 10 min., avižiniai dribsniai sugeria vandenį ir tešla sutirštėja, tad matysite, kiek dar vandens reikia. Tešla turi būti grietinės konsistencijos. Mano tešlai vandens reikėjo 500 ml.
- Kol tešla tirštėja, susipjaustome kvadratėliais kepimo popierių. Į karšto oro gruzdintuvės dugną įdedame vieną kepimo popieriaus lapelį, įpilame tešlos, dedame kitą kepimo popieriaus lapelį ir vėl – samtį tešlos. Taip sluoksniuojame 3 – 4 blynus, nesiūlau daugiau, nes kepant virš 5 – reikės ilgiau kepti ir 2 viduriniai blynai prasčiau iškeps. Ant paskutinio blyno irgi dedame popierių, kad nepridegtų.
- Gruzdintuvėje kepiau 200 laipsnių temperatūroje, 13 min. Laikas priklauso nuo turimos gruzdintuvės bei blynų tešlos, blynų storio. Pirmą kartą bandant, jei kepsite kitokios tešlos blynus, rekomenduoju kepti trumpais intervalais po 5 min. Su varške blynai drėgnesni, tad kepa ilgiau.
Pastaba
- Sūrus variantas – grietinė bei sūdyta lašiša ir krapai.
- Saldesnis variantas – pabarstome kokosų miltais, jie atrodo kaip cukraus pudra ir patiekiame su avietėmis bei šilauogėmis.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.