Nors bolivinė balanda (dar vadinama kynva) turi daug angliavandenių, jos žemas glikeminis indeksas ir glikeminė įkrova. Tokie angliavandeniai lėčiau pasisavina, išvengiame gliukozės šuolių kraujyje ir tokiu būdu išskiria mažiau insulino. Tokiu būdu ilgai gauname energijos ir išvengiame uždegiminių procesų. Be to, ji tinka tiems, kas netoleruoja glitimo ir negali valgyti javų giminės produktų dėl alergijos, celiakijos ar kitų priežasčių.
Bolivinė balanda su pomidorais ir avokadu
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 60 g bolivinės balandos
- 60 g pomidorų
- 40 g avokado
- druskos, pagal skonį
Paruošimas
- Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Pomidorą ir avokadą supjaustome, pagardiname druska ir tiekiame su bolivine balanda.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 296kcal (15%)Angliavandeniai: 44gBaltymai: 10gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 5gNatris: 51mgKalis: 663mg (33%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 360µg (45%)Vitaminas B6: 0.4mg (29%)Vitaminas C: 18mg (23%)Vitaminas E: 3mg (25%)Vitaminas K: 10µg (13%)Kalcis: 40mg (5%)Varis: 0.5mg (50%)Folio rūgštis: 151µg (76%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 135mg (36%)Fosforas: 312mg (45%)Selenas: 6µg (11%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Ernesta Rakauskiene