Gaminant bulves, labai svarbu jų nepervirti, turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas. 

Verdant ar kepant bulves, krakmolo molekulės „išsipučia“. Kitaip tariant, pritraukia į save vandens, praranda kristalinę struktūrą. Todėl tampa lengviau prieinamos virškinimo fermentams.  Taigi, virtas bulves greičiau pasisaviname, o tai reiškia, kad:

  • mažiau sotumo
  • greitai pakyla gliukozė kraujyje 
  • greičiau išsiskiria insulinas, jis stipriai kyla kartu su gliukoze ir „muša“ gliukozę žemyn
  • o tuomet mes vėl norime valgyti, dažniausiai saldaus, miltinių ar vėl bulvių 

Tačiau, kai tos pačios bulvės ataušinamos, dalis krakmolo molekulių sukietėja (kristalizuojasi) ir pakeičia struktūrą. Jos tampa atsparesnės virškinimui. Todėl jos nesuvirškinamos plonojoje žarnoje, bet keliauja į storąją žarną ir tampa maistu mūsų gerosioms bakterijoms. Kitaip tariant jei virtas bulves atšaldysite, jos gali padėti mažinti apetitą! Nes atvėsintų bulvių krakmolas – atsparesnis virškinimui. Ką tai reiškia?

  • lėčiau pasisavina  (žemesnis glikeminis indeksas)
  • ilgiau sotu
  • mažesnis potraukis saldumynams
  • geresnė žarnyno sveikata

Išsamiai apie bulves, jų naudą bei gaminimą, kaip bulves paruošti, kad tiktų ir lieknėjant, skaitykite čia >>

Siūlau pasigaminti salotas su atšaldytomis bulvėmis. Ne tik skanu, bet ir nauda ir talijai, ir sveikatai.
Bulvių salotos su šparaginėmis pupelėmis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 25 min.
Iš viso 35 min.
Kategorija Pietums, Salotos
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 302 kcal

Ingredientai
  

  • 400 g bulvių (geriau mažų)
  • 300 g šparaginių pupelių šviežių
  • 100-150 g graikiško jogurto natūralaus
  • 1,5 v.š. grūdėtų garstyčių 
  • 20 g šviežių žalumynų (krapų/petražolių/laiškinių česnakų) 
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,25 a.š. pipirų šviežiai maltų

Paruošimas
 

  • Užviriname vandenį ir įberiame 1/8 a. š. druskos. Sudedame bulves ir verdame ant vidutinės kaitros apie 15 minučių. Bulvės turi išlikti kietokos, kad nesubyrėtų pjaustant, tad parinkite vienodo dydžio bulves, kad vienodai išvirtų. 
  • Išimame bulves ir dedame į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusias bulves nusausiname ir supjaustome 1 cm storio griežinėliais.
  • Paruošiame šparagines pupeles: išplauname, nupjauname galiukus ir supjaustome 4-6 cm ilgio gabaliukais. 
  • Užviriname vandenį ir trumpai paverdame šparagines pupeles sūriame vandenyje apie 4 minutes, jos turi likti „al dente“.
  • Kol pupelės verda, paruošiame dubenį su šaltu/lediniu vandeniu. Virimo laikui pasibaigus iš karto perkeliame pupeles į dubenį su vandeniu, kad jos išliktų traškios ir ryškios žalios spalvos.
  • Mažame dubenėlyje sumaišome jogurtą, garstyčias, ½ a. š. druskos, ¼ a. š. maltų pipirų ir 1 v. š. alyvuogių aliejaus.
  • Į dubenį dedame bulves, šparagines pupeles, susmulkintus žalumynus ir paruoštą padažą. Švelniai sumaišome su šaukštu ar rankomis.
  • Dedame salotas į serviravimo lėkštę, papuošiame žalumynais ir ragaujame.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 302kcal (15%)Angliavandeniai: 47gBaltymai: 15gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gTransriebalai: 0.01gCholesterolis: 3mgNatris: 750mgKalis: 1212mg (61%)Skaidulos: 8g (23%)Cukrūs: 10g (40%)Vitaminas A: 889µg (111%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 0.3µg (12%)Vitaminas C: 73mg (91%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 222µg (296%)Kalcis: 121mg (15%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 143µg (72%)Geležis: 4mg (29%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 94mg (25%)Fosforas: 281mg (40%)Selenas: 10µg (18%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Salotos
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: ​Virta
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
5 4 votes
Patiko? Įvertinkite!