Vištienoje yra gausu seleno, kuris yra galingas antioksidantas, sustiprinantis imuninės sistemos galimybę pasipriešinti įvairioms infekcijoms. Įrodyta, kad dėl savo priešuždegiminių savybių, padedančių kovoje su infekcija, šis mikroelementas gali apsaugoti nuo virusinių ligų.
Burnoje tirpstanti orkaitėje kepta višta su bulvėmis ir morkomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 1 vištos
- 400 g bulvių
- 300 g morkų
- 2-3 v.š. druskos, kiekį galima koreguoti, reikia daug ir smulkios
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
- 0,5 galvos česnako
Paruošimas
- Į kelis šaukštus alyvuogių aliejaus išspaudžiame česnako skilteles, suberiame druską ir išmaišome. Tai darau prieš pat kepdama, nes druska sausina mėsą ir pamarinavus ilgiau, mėsa nebebus tokia sultinga.
- Į kepimo indą sudedame nuplautas bulves ir morkas.
- Sodiname vištą į kepimo indą ant daržoviių, ištriname mišiniu. Druskos dedu daug, nes kepsiu garuose ir didelė dalis druskos ištirps sultinyje. Jei dėsime druskos, kiek įprastai dedame į troškinį ar sausai kepant – bus permažai.
- Įkaitiname garinę orkaitę iki 99 laipsnių, ir pasirenkame garų funkciją. Jei tokios orkaitės neturite – kepdami padėkite skardą su vandeniu po vištos apačia, tik atsiminkite vis patikrinti, ar vanduo neišgaravo.
- Pašauname vištą į orkaitę. Naminei reikės poros valandų, o iš parduotuvės ar mažesniam paukščiui – apie pusantros.
- Po numatyto laiko per orkaitės langelį (neatidarinėjame) turi matytis, kaip mėsa ima pamažu atsiskirti nuo kaulo. Jei dar ne, pratęsiame kepimo laiką, jei taip – laikas kitam etapui.
- Pakeičiame gaminimo programą 15-20 minučių į 200 C su vėjeliu. Tikslas, kad paukštienos odelė taptų plonytė, traški ir auksinės spalvos. Čia jau geriau būti šalia ir užmesti akį į vištą po 10 minučių, o vėliau – kas 5 minutes stebėti, kaip višta atrodo, kad išvengtume skrudėsių.
- Iškeptą vištą traukiame, dedame ant salo ir mėgaujamės
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 369kcal (18%)Angliavandeniai: 34gBaltymai: 12gRiebalai: 21gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 13gTransriebalai: 1gCholesterolis: 33mgNatris: 4760mgKalis: 985mg (49%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 6g (24%)Vitaminas A: 16771µg (2096%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 34mg (43%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 3mg (25%)Vitaminas K: 25µg (33%)Kalcis: 65mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 43µg (22%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 53mg (14%)Fosforas: 183mg (26%)Selenas: 8µg (15%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė