Grūdų baltymas glitimas (angl. gluten): kviečiuose yra gliadino ir gliutenino, miežiuose – hordeino ir rugiuose – sekalino (Biesiekierski, 2017). Visi šie baltymai prasiskverbia pro žarnyno sienelę ir yra suskaidomi iki aminorūgščių.
Dažniausiai jautrinimas yra tiriamas trims kviečių komponentams: Tri a 19, Tri a 14 ir gliadinui (Csonka, 2018).
Eozinofilinis ezofagitas (aut.past. vienas iš galimų simptomų rėmuo/ GERL) dažnai yra susijęs su atopiniu dermatitu (Grupte, Draganov, 2009; Roy–Ghanta, Larosa, Katzka, 2008), ir egzistuoja tikimybė, jog yra sąsajų ir dėl tam tikrų organizmo reakcijų į maistą. Sąlyginai naujai alerginei ligai eozinofiliniam ezofagitui gydyti dietinė terapija laikoma ypatingai patraukli dėl keleto priežasčių.
- Esant subalansuotam maitinimuisi nėra jokių nepageidaujamų reiškinių, kurie galimi, vartojant kortikosteroidus.
- Gydymas eliminacine dieta yra pigesnis, o efektyvumas meta analizės duomenimis – tolygus kortikosteroidų, atitinkamai 67,2 % ir 63,3 %.
Būtina pažymėti, kad alerginiais tyrimais pagrįsta dieta efektyvumu nusileidžia empirinėms dietoms, o klaidingai neigiami tyrimų rezultatai gali pabloginti pacientų būklę. Daugumos tyrimų duomenimis pienas ir glitimas buvo dažniausia eozinofilinio ezofagito priežastis (Černiauskas, 2018).
EoE patogenezėje svarbiausi yra imunologiniai mechanizmai. Teigiama, kad uždegiminis procesas išreikštas vietiškai (stemplėje) kyla dėl pasireiškiančios neigiamos reakcijos į maistą (pieną ir glitimą), nors IgE paremti tyrimai dažniausiai neparodo alergijos pieno ir glitimo turintiems produktams. Taigi galima išvesti paralelę su AD ir glitimo bei pieno produktų tikėtiną poveikį odai.
Santykinai nauja tema per pastarąjį dešimtmetį – neceliakinis jautrumas glitimui bei jo sąsajos su uždegiminėmis ligomis. Neceliakinis jautrumas glitimui – tai atsirandantys virškinimo trakto simptomai, vartojant glitimą, kai nėra diagnozuojama celiakija ar alergija kviečiams (Sapone Bai, Ciacci ir kiti, 2012). Tame pačiame straipsnyje teigiama, kad šis netoleravimas gali būti susijęs su odos pažeidimais. Sergant celiakija gali būti susijusi su herpetiforminiu dermatitu, tačiau glitimo netoleravimo atveju nėra pakankamai tyrimų, galinčių patvirtinti ar paneigti sąsajas su atopiniu dermatitu. Tuo labiau, kad nėra aiškūs glitimo poveikio mechanizmai, iššaukiantys netoleravimo simptomus. Dvigubai akli, placebu kontroliuojami (angl. double ‐ blind ‐ placebo ‐ controlled challenges) glitimo tyrimai buvo nenuoseklūs ir nepatikimi, kad patvirtintų jautrumą glitimui. Taigi, neceliakinis jautrumas glitimui, jo mechanizmai ir išraiškos požymiai kol kas nėra aiškūs ir turi būti tiriami toliau (Aziz, Sanders, 2012; Biesiekierski, Muir, Gibson, 2013; Mansueto, Seidita, D’Alcamo, Carroccio, 2014).
Tyrimų problema yra kompleksinė, nes nėra žinomi mechanizmai bei kurios tiksliai medžiagos, esančios kviečiuose, gali sukelti simptomus: angliavandeniai ar grūduose esantys baltymai. Negalima vienareikšmiškai teigti, kad, pašalinus kviečius ir jų turinčius produktus iš raciono, bei gavus teigiamą atsaką, t. y. neigiamiems simptomams, įtaką daro konkrečiai glitimas (Biesiekierski, Muir, Gibson, 2013).
Ankstesnė darbo tema: Pieno produktų bei kiaušinių įtaka sergančiųjų atopiniu dermatitu būklei>>
Atopinis dermatitas ir mityba. Mokslinis darbas>>
Viešai skelbiamas mano mokslinis darbas – koreguotas, kad būtų aiškiau skaitytojui: pridėti paaiškinimai, vengiama santrumpų, pakeisti skyrių pavadinimai (išėmus dalį neaktualios skaitytojui informacijos), naudoti paprastesni žodžiai.
Pati nuo vienerių metų sergu sunkiai valdomu atopiniu dermatitu. Puikiai žinau, kad galima beviltiškai jaustis. Dėl šios priežasties skyriau šiai temai pusę metų intensyvaus darbo. Tai atsipirko dideliu džiaugsmu, nes tyrimo rezultatai – įspūdingi. Teigiamą mitybos plano poveikį pajuto net 86 procentų tiriamųjų. Sunkios būklės pacientų sumažėjo net 5 kartus. Pati sergu sunkiai valdomu atopiniu dermatitu. Galiu padėti palengvinti ligos simptomus ir jums. Pradžioje savarankiškai pritaikyti mitybą sergant atopiniu dermatitu ar reikiant sumažinti histamino kiekį – daugeliui žmonių yra per sudėtinga. Reikia ne tik žinoti, kurių produktų vengti, bet ir kaip viską sudėlioti taip, kad organizmas gautų reikiamų medžiagų, o mityba išliktų subalansuota ir maistas būtų skanus. Jei jaučiate, kad jums būtų lengviau turėti aiškų planą – galiu paruošti individualų mitybos planą, pritaikytą būtent žemo histamino poreikiui ir (ar) esant atopiniam dermatitui.
Skaitykite, o jei turite klausimų – juos užduokite komentaruose.