Ar žinote kuo vertingas ispaninio šalavijo sėklų (chia) desertas su graikišku jogurtu ir uogomis? Noriu pasidalinti nuostabiais jo privalumais ir receptu.

Toks desertas tobulas, nes turi:

  • 12 g baltymų
  • 7 g skaidulų
  • 10 g riebalų, didelė dalis jų – gerieji Omega3, kurių įprastai sunku susirinkti
  • 145 mg kalcio
  • Daug antioksidantų, padedančių stiprinti imunitetą

Cukrai deserte iš uogų, jogurto ir tik vos keli gramai iš klevų sirupo. Be to, dėl didelio baltymų, skaidulų ir riebalų kiekio jie ypač lėtai pasisavinami.

28 gramai ispaninio šalavijo sėklų (137 kcal) suteiks:

  • Skaidulų – 11 g , 1/3 paros reikiamos normos. Teigiama, kad jų kcal nepasisavinamos, tai atmetus šias, 28 g kaloringumas būtų vos 101 kcal
  • Baltymų – 4 g
  • Riebalų – 9 g, iš kurių net 8 g mums būtinų Omega3
  • Kalcio – 18 proc. paros normos
  • Mangano – 30 proc. paros normos
  • Magnio – 30 proc. paros normos
  • Fosforo – 27 proc. paros normos
  • Taip pat turi cinko, kalio, vitaminų B3 (niacino), B1 (tiamino) ir B2
  • Jokių pesticidų ar herbicidų, kai produktas ekologiškas
Ispaninio šalavijo desertas puikus pasirinkimas, kai norisi greito, bet tuo pačiu ir naudingo skanėsto. O dar ir gaminimas paprastas bei greitas, tad pagaminti galės net ir vaikai.
Ispaninio šalavijo sėklų (chia) desertas su jogurtu ir uogomis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 20 min.
Iš viso 25 min.
Kategorija Desertai
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 217 kcal

Ingredientai
  

  • 200 g graikiško jogurto – jame daug kalcio ir visaverčių baltymų, kurie svarbūs lieknėjimui, sotumui, atitolina senėjimą ir… padeda atsikratyti saldumynų potraukio.
  • 200 g šilauogių – šios uogos kupinos antioksidantų ir fitoflavonoidų, kalio ir vitamino C. Padeda sumažinti širdies ligų ir vėžio riziką, veikia priešuždegimiškai. Uogose antioksidantų yra nuo kelių iki keliasdešimt kartų daugiau nei vaisiuose.
  • 100 g braškių, trešnių ar kitų uogų – jos kupinos antioksidantų. Kai šios baigsis ar norėsis įvairovės, rinkitės sezoninius vaisius. Uogų ar vaisių proporciją rinkitės pagal norą ir skonį.
  • 23 g ispaninio šalavijo sėklų – jose esantys riebalai suteikia sotumo
  • 1 v.š. klevų sirupo – turi cukrų, bet kartu ir vertingų medžiagų: tokiame kiekyje yra net 33 proc. parai reikalingo mangano kiekio, taip pat cinko, vario, kalcio geležies, magnio ir kalio. Glikeminis indeksas beveik perpus mažesnis nei cukraus. Teigiama, kad medžiagos klevų sirupe padeda smegenų ląstelėse randamų baltymų formavimui.

Paruošimas
 

  • Sumaišome kartu ispaninio šalavijo sėklas, klevų sirupą ir graikišką jogurtą.
  • Paliekame šaldytuve pastovėti 15-20 minučių.
  • Sluoksniuojame į stiklines ar ledaines su uogomis ar norimais vaisiais.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 217kcal (11%)Angliavandeniai: 34gBaltymai: 13gRiebalai: 4gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 0.4gTransriebalai: 0.02gCholesterolis: 5mgNatris: 40mgKalis: 364mg (18%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 22g (88%)Vitaminas A: 70µg (9%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 39mg (49%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 20µg (27%)Kalcis: 208mg (26%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 31µg (16%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 64mg (17%)Fosforas: 259mg (37%)Selenas: 17µg (31%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Desertai
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: Šaldytuve, Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!