Ką pasigaminti vakare, kai norisi šilto, kremiško „comfort food“, bet virtuvėje suktis valandą nėra noro ir jėgų? O jei dar pridedame papildomas sąlygas, kad patiekalas tiktų šeimos nariams ir netikėtai užsukusiems svečiams, bei būtų draugiškas talijos apimčiai? Sakote, kad misija – sunkiai įmanoma? Įmanoma! Būtent tokiu sezoniniu patiekalu dalinuosi, jis atitinka visas minėtas sąlygas.
Ši draugiška talijai vakarienė orkaitėje:

- Vos kelios sudėtinės dalys
- Daug skonio, derančio tarpusavyje, per nuotrauką perteikti neįmanoma, bet, kai pabandysite bus aišku, ką sakau
- Porcijos dydis tinka svorio kontrolei, nes moliūgas turi žemą glikeminį indeksą
- Pagaminsite greičiau, nei perskaitysite šią įžangą
Svarbiausia, šis patiekalas turi vieną gudrybę, kurios dažnai nepastebime: moliūgą verta kepti tiek, kad jis išliktų lengvai traškus. Tai reiškia, kad tuomet ir gliukozė kraujyje kils lėčiau, ir sotumo pojūtis išliks ilgiau, ir skonis – intensyvesnis. Be to, ir porcijos nereikės dvigubinti. Nors dėl skonio, gali norėtis:) Sužinokite, ką ir kaip gaminti su moliūgais >>
Patarimai prieš gaminimą
- Naudokite tik sviestinį moliūgą – jis natūraliai saldus ir tinka trumpam kepimui
- Nepilkite aliejaus tiesiai iš buteliuko – nejučiomis galima supilti 500–600 kcal, nors atrodys, kad vos vos užpylėte. Šepetėlis ir 1 šaukštas – viskas, ko reikia
- Jei valgo vaikai ar jus kankina rėmuo, venkite ant gabaliukų berti čili
- Jei liks nesuvalgyto patiekalo (nors abejoju), laikykite šaldytuve iki 2 dienų.
- Rozmarinas suteikia nuostabų aromatą, bet jei nemėgstate, keiskite čiobreliais ar šalavijais
- Likusią žalią moliūgo dalį panaudokite salotoms – puikiai tinka vietoj morkų

Ingredientai
- 600 g sviestinio moliūgo (labai svarbu naudoti būtent šį)
- 150 g kamambero sūrio
- 20 g graikinių riešutų
- 1 šakelės šviežio rozmarino
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
- 0,25 a.š. druskos (sūris suteiks dalį sūrumo)
- 0,25 a.š. juodųjų pipirų
- 0,25 a.š. čili dribsnių, jie ir pipirai suaktyvina skonio receptorius, todėl geriau jaučiame saldumą, umami ir riešutų aromatą. Aš tikėjausi, kad bus skanu… bet ne tiek, kiek buvo. Verta išbandyti!
- 1 a.š. klevų sirupo arba medaus (nebūtina)
Paruošimas
- Nulupame sviestinį moliūgą (patogiausia – bulvių skustuku).
- Supjaustome moliūgą 1 cm storio griežinėliais. Galite palikti nepjaustytus arba perpjauti pusiau – svarbiausia, kad storis būtų vienodas.
- Kamambero sūrį supjaustome 0,5-0,7 cm riekelėmis ir padalijame į 2-3 dalis.
- Kepimo formą patepame 0,5 v. š. aliejaus
- Sudedame moliūgo gabaliukus, patepame likusiu aliejumi.
- Pabarstome druska, juodaisiais pipirais ir čili dribsniais.
- Ant viršaus sudedame sūrio gabalėlius ir pabarstome kapotais graikiniais riešutais.
- Rozmarino lapelius nuskabome nuo šakelės, patriname tarp delnų, kad išsiskirtų eteriniai aliejai ir pabarstome ant patiekalo.
- Kepame 200°C temperatūroje 15 minučių. Laikas priklauso nuo moliūgo gabaliukų storio. Moliūgas turi išlikti šiek tiek traškus – tai esminė skonio ir sotumo dalis.
- Jei gaminate desertinį variantą, ištraukę iš orkaitės galite apšlakstyti gabalėlius šaukšteliu klevų sirupo, bet man pakankamai saldu ir nuo moliūgo.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.