Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujami simptomai. Nors laktozės netoleravimas yra dažnas, ne visi jaučiamus nepageidaujamus simptomus priskiria šiai būklei.
Laktozė – tai pieno cukrus (angliavandenis), randamas tik žinduolių piene. Jis virškinamas plonajame žarnyne laktazės fermento pagalba. Laktozės netoleravimas, t.y. nevirškinimas, būdingas 1/3 Lietuvos gyventojų. Kita vertus, du trečdaliai kuo puikiausiai ją toleruoja ir teoriškai gali vartoti pieno produktus.
Kas yra laktozės netoleravimas?
Laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės (β galaktozidazės) trūkumas plonajame žarnyne. Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, gali atsirasti viduriavimas. Tai dažniausiai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys simptomai nemalonūs.
Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnyne jau turi laktozę skaidančios laktazės – jos kiekis ima mažėti su amžiumi. Kartais pasitaiko, kad vaikas, anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.) ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija ar Krono liga. Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai kurį laiką netoleruoja laktozės.
Įprastai plonojoje žarnoje gaminasi fermentas, vadinamas laktaze, skaidantis laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaldyti žarnyno bakterijos – taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius pojūčius.
Hipolaktazija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje ir Azijoje – šiuose žemynuose šis sutrikimas diagnozuojamas iki 61–100 proc. atvejų. Europoje laktozės netoleravimo paplitimas mažesnis: nuo 2 proc. Skandinavijoje iki 70 proc. kai kuriuose Italijos regionuose, suaugusiems Lietuvos gyventojams hipolaktazija nustatyta 31–36 proc. atvejų. Vaikams, kaip ir suaugusiesiems, jos paplitimas priklauso nuo amžiaus: 7 m. amžiuje – 9 proc., 10 m. – 20 proc., o 12–14 m. grupėje paplitimas panašus į suaugusiųjų.
Kad būtų galima nustatyti hipolaktazijos diagnozę, atliekami specialūs kraujo, iškvepiamo oro tyrimai, kartais plonosios žarnos biopsija ir labai retai genetiniai tyrimai, tačiau dažnai šį sutrikimą galima įtarti tiesiog paklausus žmogaus, kaip jis toleruoja išgertą pieną ar jo produktus (grietinėlę, varškę, grietinę, ledus ir kt.) ir kaip jaučiasi, kai pieno produktų nevartoja. Labai svarbu žinoti, kad simptomų atsiradimui turi reikšmės suvalgyto pieno produkto kiekis – kuo daugiau, tuo stipresni nusiskundimai.
Įvairiuose pieno produktuose laktozės kiekis skiriasi
Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje. Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę.
Laktozės netoleravimo priežastys
- Įgimtas netoleravimas (retai)
- Amžius, nes vidutiniškai po 55 metų stipriai mažėja toleruojančių laktozę
- Celiakija ir uždegiminės žarnyno ligos, pažeidžiančios žarnos gaurelius. Kartais ir GERL (rėmuo) turi tam įtakos dėl sutrikusio virškinimo
- Virusinės ir kitos ligos, kurios laikinai pakeičia gebėjimą skaidyti šį angliavandenį
- Kai kurių vaistų vartojimas
Kai priežastys laikinos rekomenduojama ne tik susilaikyti nuo laktozės turinčių produktų, bet ir atidžiau pasirūpinti savo žarnynu koreguojant mitybą ir vartojant gerąsias bakterijas bei probiotikus, mano rekomenduojamus rasite čia >>
Jei turime šią būklę (tai nėra liga), galima:
- Rinktis augalines pieno produktų alternatyvas.
- Rinktis pieno produktus BE laktozės. Beje, kai kuriuose produktuose laktozės nėra natūraliai, pvz., ilgai brandintuose sūriuose. Kituose laktozė yra suskaidoma ir žmogus, negebantis jos virškinti, gali tuos pieno produktus vartoti.
- Jei planuojate suvartoti pieno produktų, nes negalite atsilaikyti, įsigykite vaistinėje laktazės fermento, tik jis gali būti vartojamas kartais, ne nuolatos.
Laktozės netoleravimo simptomai
Simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 30 min. – 2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta. Didesnis suvartotas pieno ar jo produktų kiekis gali sukelti:
- Pilvo pūtimą, gurgėjimą, skausmą – pasireiškia iki 100 proc. laktozės netoleruojančių žmonių
- Dujų kaupimąsi – pasireiškia iki 100 proc.
- Viduriavimą – 70 proc.
- Pykinimą be aiškios priežasties – 78 proc.
- Vėmimą – 78 proc.
- Koncentracijos, trumpalaikės atminties sutrikimus – 82 proc.
- Raumenų ir sąnarių skausmus – 71 proc.
- Galvos skausmus – 86 proc.
- Nuovargį be priežasties – 63 proc.
- Alerginius bėrimus – 40 proc.
- Burnos opas – 30 proc.
- Širdies ritmo sutrikimus – 24 proc.
- Padažnėjusį šlapinimąsi – mažiau nei 20 proc.
- Kūdikiams ir vaikams gali sulėtėti augimas ir sumažėti svoris.
Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio.
Dažnai pastebėję ir nustatę laktozės netoleravimo simptomus, žmonės ima elgtis drastiškai ir visai atsisako pieno produktų arba juos pakeičia augaliniais atitikmenimis, tačiau toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvūniniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių biologinių baltymų nevartojimas gali atsiliepti sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, gali vartoti jų mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių.
Kaip išvengti laktozės netoleravimo simptomų?
- Atsisakykite pieno ar jo produktų arba sumažinkite savo maisto racione jų kiekį. Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų. Apie 12 g laktozės (tai atitiktų maždaug 1 stiklinėje pieno esantį laktozės kiekį) dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, kyla pavojus gauti nepakankamą vitamino D, kalcio ir vitamino B2 kiekį su maistu, todėl prieš koreguojant savo maisto racioną, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.
- Paskirstykite suvartojamą pieno ar jo produktų kiekį į mažas porcijas.
- Simptomai mažiau pasireiškia, jei pieno produktai vartojami su kitų rūšių produktais. Tuomet virškinimas ilgiau užtrunka ir geriau suskaidoma piene esanti laktozė.
- Jei vartojate pieną, geriau rinkitės riebesnį. Riebesnio pieno virškinimas užtrunka ilgiau, taigi jame esanti laktozė ilgiau užsiliks virškinamajame trakte ir didesnis jos kiekis bus suskaidytas.
- Rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus. Pvz., kietieji sūriai, tokie kaip šveicariškas Cheddar, turi nedidelį laktozės kiekį ir dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Taip pat mažiau išreikštus simptomus sukelia jogurtai, nes jų gamybos procese naudojamos bakterijos, kurios natūraliai gamina laktozę skaidantį fermentą.
- Vartokite pieno produktus su sumažintu laktozės kiekiu.
Alergija pienui ir laktozės netoleravimas yra ne tas pats
- Pasireiškia naujagimystėje
- Dažniausiai vyresniame amžiuje, kūdikystėje itin retai
- Dalyvauja imuniniai mechanizmai
- Imuniniai mechanizmai nedalyvauja
- Simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus (pvz., α-laktoglobuliną, β-laktoglobuliną, kazeiną)
- Simptomai atsiranda dėl fermento laktazės trūkumo ir dėl to nesuskaidomos laktozės
- Be maisto netoleravimui būdingų simptomų, gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ar net anafilaksijai būdingi simptomai
- Simptomai būdingi maisto netoleravimui (pilvo pūtimas, viduriavimas ir pan.)
Laktozės pašalinimas iš produktų ir kodėl svarbu skaityti etiketes
Gaminant produktus be laktozės, į juos dedamas fermentas laktazė, kuris piene ar jo produktuose esančią laktozę suskaido į gliukozę ir galaktozę. Šis fermentas natūralus ir iki patekimo į mūsų skrandį jau būna padaręs savo darbą.
NMVRVI specialistai netoleruojantiems laktozės žmonėms pataria atidžiai studijuoti maisto produktų etiketes. Teisės aktuose (Lietuvos higienos normoje HN 119:2002 ,,Maisto produktų ženklinimas“ bei Europos Parlamento ir Tarybos Reglamente (ES) Nr. 1169/2011) pateikiamos maisto produktų sudedamųjų dalių grupės, kurios gali sukelti alergijas arba netoleravimą. Viena iš 14 nurodytų grupių – pienas ir jo produktai. Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę) ar iš jų gautos medžiagos, naudoti maisto produktų gamyboje, turi būti paženklinti sudedamųjų dalių sąraše aiškiai pateikiant nuorodą, kad tai yra pienas ar jo produktas. Nuo 2014 m. gruodžio 13 d. alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos privalės būti paženklintos taip, kad aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.
Kai ant pieno produktų etiketės užrašyta be laktozės, galite matyti, kad sudėtinėse dalyse yra paminėtas fermentas laktazė. Beje, laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl atidžiai skaitykite etiketes. Nors, kas laikosi mano rekomenduotų taisyklių, šių produktų vengia ir taip.
Išsamiau apie pieno produktų alergiją ir netoleravimą kuo jie skiriasi ir kuo keisti pieno produktus mityboje skaitykite čia >>
Svarbiausia – netoleruojant laktozės nebūtina visiškai atsisakyti visų pieno produktų ar gyvūninės kilmės maisto. Teisingai pasirinkus produktus, paskirsčius porcijas ir, jei reikia, pasitelkus pagalbinius fermentus, galima jaustis puikiai ir gauti visas reikalingas medžiagas. Jei kyla abejonių ar sudėtinga susiplanuoti mitybą savarankiškai, galiu padėti ir sudaryti individualų mitybos planą netoleruojantiems laktozės.
Literatūra:
- Alergija karvės pienui, Vaikų dietologija, L. Labanauskas, R. Rokaitė, R. Bagdzevičius, 2009 m.
- Alergologija, R. Dubakienė, Vilnius 2002 m.
- Hipolaktazija, J. Saukienė, Klinikinė gastroenterologija, 2002 m.
- Nauji pirminės suaugusiųjų hipolaktazijos diagnostikos metodai, D. Kalibatienė, S. Varvuolytė, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Medicinos teorija ir praktika 2006 – T.12 (Nr.4), psl. 319-327, http://www.mtp.lt/files/MTP_2006_4.pdf
- Cow‘s milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects, Departamento of pediatrics, Odense university hospital, Denmark, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7704117
- Lactose intolerance, German Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), PubMed Health, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0005145/
- Lactose intolerance, PubMed Health, U.S. NATIONAL Library of Medicine, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001321/
- Lactose intolerance, National digestive disease informatikon clearinghouse, U.S. Departamento of health and human servines, http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/Lactose_Intolerance.pdf
- Lactose intolerance, Lifestyle and home remedies by Mayo Clinic staff, http://www.mayoclinic.com/health/lactose-intolerance/DS00530/DSECTION=lifestyle-and-home-remedies
- Lactose intolerance, Dairy Australia, http://www.dairyaustralia.com.au/~/media/Documents/Health%20and%20Nutrition/Good-Health-Fact-sheets/Current/Lactose%20Intolerant.ashx
- Lactose intolerance, Causes by Mayo Clinic staff, http://www.mayoclinic.com/health/lactose-intolerance/DS00530/DSECTION=causes
- Lactose intolerance, Praven K Roy, MD, AGAF et al., Medscape reference
- Lactose intolerance, Dairy Australia Your Levy at Work, http://www.dairyaustralia.com.au/Health-and-nutrition/Dairy-and-Health/Lactose-Intolerance.aspx
- Lactose intolerance and consumption of milk and milk products, Sieber R., Stransky M., de Vrese M., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9467238, PubMed.gov US NATIONAL Library of Medicine NATIONAL Institute of Health
- Milk Allergy, Canadian Food Inspection Agency, http://web.archive.org/web/20121106100241/http://www.inspection.gc.ca:80/food/consumer-centre/food-safety-tips/labelling-food-packaging-and-storage/milk/eng/1332432253600/1332432323072
- Milk allergy, Mayo Clinic staff, http://www.mayoclinic.com/health/milk-allergy/DS01008/DSECTION=symptoms
- Milk – One of the nine most common food allergens, Health Canada, http://web.archive.org/web/20121201215238/http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/allerg/fa-aa/allergen_milk-lait-eng.php
- Pediatric lactose intolerance, Stefano Guandalini, Medscape referente
- Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia, EFSA journal, http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1777.htm
- Symptoms of lactose intolerance can be controlled through diet, Jean Fox, M.D., Gastroenterology, Mayo Clinic, Rochester, Minn, http://www.mayoclinic.org/medical-edge-newspaper-2011/aug-26b.html
- What I need to know about Lactose Intolerance, National Digestive Disease Information Clearinghouse, http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance_ez/