Pieno produktai – vieni iš pagrindinių kalorijų šaltinių Vakarų šalyse, sudarantys apie 14 proc. kasdienio kalorijų kiekio (FAO, 2013b). Kalbant apie pieno produktus, vertinamas  ne tik pienas, bet ir sūriai, grietinė, sviestas, varškė ir varškės sūriai, kefyras, jogurtas, rūgpienis, pasukos ir išrūgos. 

Taip pat skaitykite:

Glitimo netoleravimas, produktų pakaitalai ir receptai >>

Miltai be glitimo – naudojimo gidas ir receptai >>

Pieno produktų netoleravimas

Pieno produktų netoleravimas gali būti dėl dviejų priežasčių: laktozės arba kazeino netoleravimo, kitaip sakant – nevirškinamo. Alergija – kita organizmo reakcija, kai pieno baltymai „puolami“ kaip priešai ir yra išskiriami antikūnai gynybai. Šį kartą kalbėsime apie pieno produktų netoleranciją. Gali būti sunku atskirti kurios sudedamosios pieno ar jo produkto dalies produkto netoleruojama. Dar dažniau žmonės patys sau diagnozuoja pieno produktų netoleravimą arba alergiją. Net keliose mokslinėse konferencijose teko stebėti pranešimus, kurių skaidrėse buvo nurodyta kiek turi alergiją ir kiek iš tiesų yra alergiški pieno baltymui. Skaičiai skyrėsi labai stipriai.  

Laktozės netolerancija 

Ji būdinga trečdaliui Lietuvos gyventojų. Kita vertus du trečdaliai kuo puikiausiai ją toleruoja ir teoriškai gali vartoti pieno produktus.  

Laktozė – disacharidas, kuris randamas išskirtinai žinduolių piene ir yra laktazės fermento virškinamas plonųjų žarnų gleivinės gaureliuose.  Laktozės netoleravimas stebimas, kai organizmas negeba suskaidyti laktozės į jos sudėtines dalis: gliukozę ir galaktozę, dėl per mažo fermento laktazės kiekio dvylikapirštės žarnos gaureliuose. 

Susiję straipsniai:

Pilvo skausmas, pūtimas, galvos skausmas ar atminties sutrikimas gali signalizuoti laktozės netoleravimą >>

Laktozės netolerancija >>

Kazeino netoleravimas 

Pieną sudaro daugiau kaip 40 skirtingų baltymų. Karvės piene apytiksliai yra 30‑35 g/l (3‑5 %) baltymų, iš kurių 80 % – kazeinai, o 20 % – išrūgų baltymai. Kazeino netoleravimas sukelia panašius simptomus kaip ir laktozės netoleravimas: pilvo pūtimas, skrandžio ar žarnyno spazmai, meteorizmas. 

Ką rinktis parduotuvėse?

Pirmiausia reikėtų žinoti ar netoleruojate laktozės, kazeino ar esate alergiški pieno baltymui. Pirmu atveju jums reikės vengti tik laktozės ir kai kuriuos pieno produktus drąsiai galėsite vartoti. Antru ir trečiu atveju jums visiškai reikės vengti pieno produktu. Dėl to atkreipkite dėmesį ant pakuotės parašyta „be laktozės“ (angl. lactose free) ar „be pieno produktų“ (angl. dairy free). 

Laktozės kiekis skirtinguose pieno produktuose skiriasi, o kai kuriuose jos nėra.  Kuo labiau brandintas, fermentuotas produktas, tuo mažiau jame bus laktozės, nes proceso metu ji skyla. 

Jei visai negalite vartoti pieno produktų turite žinoti, kad kazeinai ir kazeinatai yra naudojami dešrelių, duonos, sriubų, troškinių gamyboje kaip maisto papildai, taip pat dažna sudedamoji dalis gaminant padažus salotoms, kepinių glazūras ir plaktus užpilus. 

Pienas

Parduotuvėse galima įsigyti ir pieno be laktozės, nes jame yra įdėtas fermentas laktazė. Jis suskaido laktozę. Nereikia baimintis, kad tai „perdirbtas“ produktas, kurio reikia vengti. Augaliniai gėrimai, dažnai klaidingai vadinami augaliniu pienu, laktozės tikrai neturi. Pagalvokite, juk jie pagaminti iš migdolų, avižų, sojų – jokie augaliniai produktai natūraliai laktozės neturi ir turėti negali. Artimiausias pienui yra sojos gėrimas. Labai mėgstamas ryžių gėrimas, tačiau jis turi labai mažai baltymų ir santykinai daug cukrų, maistinė vertė – maža. Gerai jei augaliniai gėrimai yra papildyti kalciu.

Įsigydami augalinius gėrimus atkreipkite dėmesį ar nėra pridėta cukrų ar kitų vengtinų priedų. 

Augalinio pieno (gėrimo) galite pasigaminti ir namie – tai paprasta ir pigu.

Sviestas – natūraliai turi ypač mažai laktozės ir baltymų. Lydytame svieste nėra nei vieno, nei kito. Manau sviestą lengviausia pakeisti, vertingų riebalų galime gauti iš ypač tyro alyvuogių aliejaus, dabar didelis pasirinkimas įvairių sėklų ar riešutų aliejų, kai kuriems receptams puikiai tiks ir kokosų aliejus. 

Jogurtas – patiekaluose keičiamas augaliniais – sojų ar avižų jogurtais. Jei valgomas kaip atskiras patiekalas.  

Kefyras – laktozės turi daug mažiau nei pienas, gali tikti mažais kiekiais tiems, kurie turi nedidelę laktozės netoleranciją ir gali vartoti pieno produktus mažais kiekiais. Kitiems kefyro teks atsisakyti. Tačiau mūsų mėgstamus šaltibarščius galima pagaminti su avižų ar migdolų pienu. 

Grietinė – mūsų rinkoje dar nemačiau grietinės be laktozės, taigi keičiame augaliniais jogurtais. Asmeniškai, kai buvo poreikis nevartoti visai pieno produktų kartais į sriubą ar troškinius dėdavau vietoje grietinės kokoso pieno mažą kiekį. Pakuotę sušaldydavau ledu kubeliuose ir pagal poreikį naudodavau. 

Sūris

Varškės sūris laktozės turės, jis patiekaluose gali būti keičiamas sojos pienu sūriu – tofu. Ilgai brandinti sūriai, tokie kaip čederis, kieti parmezano tipo sūriai, laktozės neturi.  

Ledai – rinktis šaldytas sultis arba ledus su kokoso pienu. Ledų receptai >>

Jei sunku pačiam susidėlioti galime sudaryti mitybos planą be pieno produktų – užsisakykite sezoninį, parašykite, kad eliminuoti pieno produktus ir tada užpildykite savo asmeninius sveikatos duomenis.

0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!