Dažnai girdžiu – „Šis aliejus geras, nes atvežtas tiesiai iš Italijos, Ispanijos, Graikijos ar Kipro“. Bet ką reiškia – geras? Kilmės šalis nėra kriterijus. Alyvuogių aliejų būna visokių: vieni tinka tik batams valyti, o kiti – nuostabūs mūsų kūnui, ne tik maistas, bet ir didžiulė vertė organizmui.

Tad kalbėkime objektyviais faktais. Jau žinote, kad aliejus turi būti šalto spaudimo ir ypač tyras. Tai – ne naujiena, bet ar žinote, kad yra dar 3 svarbūs kriterijai?

  1. Polifenolių kiekis. Teigiama, kad jei polifenolių daugiau kaip 5 mg/ 20g aliejaus, jis apsaugo mūsų lipidus nuo oksidacinio streso. Ypač tyro alyvuogių aliejaus polifenoliai yra naudingi ir sveikiems, ir sergantiems:
  • Padeda stiprinti imunitetą, tai ypač svarbu šaltuoju sezonu
  • Įrodyta polifenolių nauda onkologinių ligų prevencijai: jų vartodami mažiname riziką susirgti vėžiu
  • Gali padėti malšinti uždegimus, manoma, kad uždegimas yra vienas iš pagrindinių lėtinių ligų priežasčių
  • Rekomenduojama vartoti sergant skrandžio, žarnų, sąnarių ligomis, ir, žinoma, sergant diabetu
  • Rekomenduojama širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, nes aliejus pasižymi cholesterolio koncentraciją reguliuojančiu poveikiu, padeda užkirsti kelią trombams formuotis, gali pagerinti arterijų elastingumą
  • Gali padėti sulėtinti senėjimo procesus
  1. Antiuždegiminės medžiagos – kova prieš lėtinį uždegimą. Teigiama, kad oleokantalio poveikis panašus į vaisto ibuprofeno, ir oleaceinas veikia antiuždegimiškai, padeda nukenksminti laisvuosius radikalus, stiprinti kraujagyslių ir nervinės sistemos būklę.
  2. Kai alyvuogių aliejaus rūgštingumas yra mažesnis nei 0,8%, laikoma, kad tai – ypač tyras alyvuogių aliejus. Kuo mažesnis skaičius – tuo alyvuogių kokybė geresnė, daugiau vertingų medžiagų ir jis yra tinkamas kepimui.

Bėda ta, kad įprastai parduotuvėje ir ant etiketės nėra rašomas nei rūgštingumas, nei polifenolių kiekis. Tad tenka domėtis ir sužinoti.

Koks aliejus naudingiausias?

Besirinkdami alyvuogių aliejų, atkreipkite dėmesį į dar kelis svarbius faktorius.

  • Alyvuogių rinkimas rankomis, užtikrina, kad bus surinktos vienodai sunokusios. Tai svarbu vienodai aliejaus kokybei išgauti.
  • Spaudimo laikas. Pirmas derliaus ėmimas būna spalio mėnesį. Kitas – lapkritį. Ankstyvos alyvuogės išskiria mažiau aliejaus, bet turi daugiau antioksidantų. Ankstyvo aliejaus būna mažiau, tad kaina – didesnė. Mokate už sveikatą.
  • Spaudimo greitis. Aliejus spaudžiamas kuo greičiau, kad alyvuogės nespėtų oksiduotis. Tai reiškia, kad lieka daugiau vertingų medžiagų. Dažniausiai, aliejus spaudžiamas per 8-12 val.
  • Spaudimo temperatūra – kuo žemesnė, tuo daugiau vertingų medžiagų. Ar žinojote, kad ne visas ypač tyras (extra virgin) aliejus spaudžiamas šaltai?
  • Nuosėdos rodo, kad aliejus – nefiltruotas. Tokio ir skonis intensyvesnis. Juokauju, kad antioksidantai matomi plika akimi (tirštas) ir juntami skoniu (intensyvus). Prieš vartodami kaskart suplakite.
  • Ekologiškas aliejus bus be pesticidų ir kitų medžiagų.

Teigiama, kad pats naudingiausias aliejus yra 2 mėnesius, nors žinoma ir vėliau vartoti rekomenduoju kasdien. Tik vartokite ne šaukštais, o derinkite prie maisto. Taip ne tik duos naudos pats aliejus, bet ir bus skaniau, sočiau, aliejus padės ir pasisavinti maistines medžiagas iš kitų produktų.

Su kuo ir kaip vartoti alyvuogių aliejų?

Rekomenduoju aliejų vartoti kartu su jau atvėsintu maistu, taip gausite daugiausia naudos.

Aliejus tinka:

  • salotoms gardinti, jos bus ir sotesnės
  • į pusryčių grūdinį patiekalą
  • ant duonos, vietoje sviesto ar tiesiog duoną į aliejų dažykite
  • gardinkite troškinius
  • viso grūdo ar ankštinių makaronams – be galo skanu
  • gardinkite burata ar mocarela ir pomidorus
  • užpilkite virtus avinžirnius ir pagardinkite česnaku
  • pagardinkite žuvį
  • su raugintoms daržovėms – kad geriau pasisavintų antioksidantai

Netikėta, bet aliejus puikiai tinka su… vaisiais: su jų salotomis, bananais, persimonais, kiviais ir šaldytomis uogomis. Versijas ir kitokias galite naudoti.

4 3 votes
Patiko? Įvertinkite!