Linų sėmenų kisielius yra viena efektyviausių natūralių priemonių GERL atveju. Linų sėmenų kisielius padeda ne tik nuo rėmens – jis taip pat švelnina žarnyno gleivinę, mažina uždegiminius procesus, turi prebiotinį poveikį.

Vartojimas

Jei vadovaujatės rėmens mitybos planu, kaip žinote, jis suskirstytas etapais, tad linų sėmenų kisielių rekomenduojama vartoti:

  • Pirmo etapo metu – vartokite šiltą 3-4 kartus per dieną prieš kiekvieną pagrindinį valgį (pusryčius, pietus ir vakarienę) be tirščių (sėklų). Svarbu išgerti lėtai – mažais gurkšneliais, kad gleivės pasiskirstytų ant gleivinės;
  • Sekančiais etapais kisielių vartoti taip pat verta, nors mityba tampa įvairesnė, gleivės iš linų sėmenų toliau saugo stemplę ir skrandžio gleivinę. Jei simptomai sumažėja, galite palaipsniui retinti vartojimą iki 3-4 kartų per savaitę. Jei rėmens simptomai paaštrės, visada galėsite vartoti daugiau.

Kiekis

  • Pirmiausia – vartojant sėmenų kisielių GERL ar virškinimo gerinimo tikslais – svarbiausia ne kiekis, o tinkamas tirštumas ir reguliarumas.
  • Įprasta porcija – 100–150 ml šilto, tiršto kisieliaus (ne per skysto).
  • Geriausia gaminti 1 porciją, kurios dydis nurodytas žemiau. Nukošto kisieliaus kiekį išdalinkite į 3 dalis ir vartokite 20-30 min. prieš pagrindinius valgymus.

Jei turite polinkį į pilvo pūtimą ar jautrumą skaiduloms – pradėkite nuo mažesnio kiekio.

Jei skrandyje jaučiamas deginimas ar dirglumas – galima gerti ir 2–3 kartus per dieną, ypač rytais prieš pusryčius ir vakare prieš miegą.

Kisielių rekomenduojama gerti nukoštą (be tirščių), kadangi taip lengviau virškinamas, nesukelia pilvo pūtimo, nedirgina virškinimo sistemos. Jo gleivinga konsistencija apsaugo skrandį nuo rūgščių.

Linų sėmenys ypatingi tuo, kad vandenyje išskiria gleives. Jos švelniai apgaubia žarnyną, padeda jam geriau veikti, mažina dirginimą ir uždegimą bei padeda atsigauti gleivinei.
Linų sėmenų sėklų kisielius recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
4.919 balsų
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 20 min.
Iš viso 25 min.
Kategorija Užkandžiai
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 53 kcal

Ingredientai
  

  • 1 v.š. linų sėmenų
  • 250 ml vandens

Paruošimas
 

  • Sėmenis ir vandenį supilame į nedidelį puodą.
  • Kaitiname ant labai mažos ugnies.
  • Kai užverda, verdame apie 20 min. uždengus dangčiu, kol skystis pradės tirštėti. Kartas nuo karto pamaišome.
  • Vartojame šiltą.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 53kcal (3%)Angliavandeniai: 3gBaltymai: 2gRiebalai: 4gSočiosios riebalų rūgštys: 0.4gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 16mgKalis: 81mg (4%)Skaidulos: 3g (9%)Cukrūs: 0.2g (1%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas C: 0.1mgVitaminas E: 0.03mgVitaminas K: 0.4µg (1%)Kalcis: 33mg (4%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 9µg (5%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.3mg (15%)Magnis: 42mg (11%)Fosforas: 64mg (9%)Selenas: 3µg (5%)Cinkas: 0.5mg (5%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Užkandžiai
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: ​Virta
Recepto autorė Vaida Kurpienė
4 34 votes
Patiko? Įvertinkite!