Rauginti kopūstai laikomi vienais geriausiu natūralių vitaminų šaltinių žiemos laikotarpiu. Raugintose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų, ypatingai B6 ir B12.
Naminiai rauginti kopūstai recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
4.98 balsų
Pasiruošimas 30 min.
Gaminimas 10 diena/os
Iš viso 10 diena/os 30 min.
Kategorija Salotos
Virtuvė Europietiška
Išeiga 10 porcijos
Porcijoje 84 kcal

Ingredientai
  

  • 2 kg kopūstų
  • 500 g morkų
  • 40 g druskos, geriausiai tinka rupi akmens druska. Jei raugsite su joduota druska iš kopūstų liks košė.
  • obuolių pagal skonį (nebūtina, bet sustiprina skonį)
  • spanguolių pagal skonį (nebūtina, bet sustiprina skonį)
  • kmynų pagal skonį (nebūtina, bet sustiprina skonį)

Paruošimas
 

  • Kopūstus nuvalome, nupjaudami viršutinius lapus.
  • Sutarkuojame ar smulkiai supjaustome kopūstus.
  • Dedame druskos.
  • Į kopūstus išmaišome tarkuotų morkų.
  • Dedame norimus priedus – smulkintus obuolius, spanguoles,k mynus. Vienam kilogramui kopūstų reikia 200-300 g. spanguolių ir obuolių, arba žiupsnelio kmynų.
  • Kopūstus gerai sugrūdame nepaliekant oro tarpų, viršų uždengiame švaria drobine medžiaga.
  • Ant taip paruoštų kopūstų, dedami mediniai dangteliai ir viskas prislegiama akmeniu (ar kitu svoriu). Prislėgti kopūstai turi būti apsemti ne mažiau, kaip 2 cm skysčio virš dangtelių. Skystis pats pasigamina iškopūstų tačiau jei jo nepakanka, galima įpilti šiek tiek pasūdyto vandens.
  • Palaikant 16-20 laipsnių šilumos, kopūstai išrūgsta per 8-10 dienų. Neišsigąskite jei pradėjus rūgti padaugės skysčio, jį galite nusemti ir baigiant rūgti vėl supilti į kopūstus. Atsiradus pelėsiui, jį reikia nuvalyti, dangtelius nuplikyti verdančiu vandeniu ir vėl prislėgti. Po 4 dienų rūgimo, atidenkite kopūstus ir po kelis kartus per dieną badykite juos iki dugno su smailia lazdele, kad išeitų susikaupusios dujos. Kopūstams išrūgus palaikykite juos vėsioje patalpoje dar bent porą savaičių ir…skanaus.
     

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 84kcal (4%)Angliavandeniai: 20gBaltymai: 3gRiebalai: 1gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 1621mgKalis: 528mg (26%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 11g (44%)Vitaminas A: 8564µg (1071%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 78mg (98%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 159µg (212%)Kalcis: 101mg (13%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 96µg (48%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 32mg (9%)Fosforas: 74mg (11%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Salotos
Dieta: Low Calorie
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
3.6 10 votes
Patiko? Įvertinkite!