Man patinka toks maistas, kurį gali valgyti visa šeima kartu: nuo mažiausio iki vyriausio. Virtuvėje mėgstu suktis kuo mažiau, taigi ir patiekalai greitai ruošiami.

Tokį kepsnį iškepiau vakarienei, prieš šeimos nariams sugrįžtant namo. Vėliau gailėjausi, kad neįrašiau užplūdusių emocijų, kurios liejosi jiems pamačius, kas ant stalo. Po to, dar 3 dienas tęsėsi kalbos, kokie skanūs buvo zuikiai. Išbandykite ir jūs – šeimos pietums, vakarienei, tiks ir švenčių stalui.

Linksmiausia dalis, kad paruošimas lengvas ir greitas, pats patiekalas ne tik vertingas, bet ir labai gardus. Juokiausi, kad tai tik maltiniai kita forma, o pagyrimų gavau, kaip už šedevrą. Be to, vietoje batono naudojau morkas, tad maltiniai – be glitimo ir su paslėptomis daržovėmis. Mažiau kalorijų ir sveikiau!   
Netikras zuikis iš maltos mėsos – šeimos pietums ar vakarienei recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 2 val.
Gaminimas 30 min.
Iš viso 2 val. 30 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 3 porcijos
Porcijoje 348 kcal

Ingredientai
  

Zuikiams reikės (3 porcijoms):

  • 500 g maltos kalakutienos, galite keisti bet kuria kita liesa mėsa
  • 250 g morkų. Jas sutarkuokite per smulkią („bulvinę“) tarką. Galima naudoti ir kitas kietas daržoves, pavyzdžiui, kopūstą, bet labiausiai rekomenduoju morkas, nes jos turi saldumo poskonį. Labai svarbu sutrinti, nes kitaip jausis gabaliukai ir nebus smagu valgyti.
  • 60-80 g svogūno (1 nedidelis)

Prieskoniai:

  • 2 skiltelių česnako (galima dėti pagal skonį – jei mėgsta vaikai ir jūs)
  • 1 a.š. saldžiosios paprikos prieskonių miltelių 
  • 1 a.š. raudonėlio, naudojau džiovintus. Jei šeima mėgsta, galima pagardinti džiovintais krapais/maltomis pankolių sėklomis/ čiobreliais
  • 0,5-1 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. juodųjų pipirų, šviežiai maltų

Papuošimui:

  • 200 g šviežių mažų morkyčių. Tinka zuikiams, bet to mažesni vaikai, kurie nevalgo salotų mielai tas morkytes sugrauš
  • lauro lapų, po 2 vnt. kiekvienam zuikiui
  • kvapiųjų pipirų žirnelių po 2 vnt. Kiekvienam zuikiui, pradžioje bandžiau juodus, bet jie buvo per maži, tad lėkiau į parduotuvę pirkti kvapiųjų
  • žalumynų, lėkštei papuošti. Aš dėjau brokolių daigus, bet galima salotas pagaminti ir jas aplink apdėlioti

Paruošimas
 

  • Į maltą kalakutieną išvakarėse arba 2 val. iki kepimo, sudedame visus prieskonius, išskyrus druską, ir leidžiame pastovėti. Jei matote, kad nespėjate, tai dėkite prieskonius prieš pat kepimą. 
  • Prieš pat kepimą įtarkuojame svogūną, morkas, česnaką bei suberiame druską. Viską gerai išmaišome. Galima įmušti 1 kiaušinį, bet jis nebūtinas, nes mėsą puikiai „suriša“ trintos daržovės ir suteikia jai sultingumo.
  • Įvertiname, ar paruošta masė limpa. Jei atrodo, kad labai sausa, įpilame šlakelį vandens. Svarbu: nepadauginkite vandens, kitaip zuikių nepavyks sulipdyti.
  • Ilgai paminkome, bus puresnis kepinys. 
  • Rankomis suformuojame pailgą zuikį. Jei esate gaminę cepelinus tokią pačią formą padarykite, patogiausia – delnais. Iš šio kiekio išeina 6 maži kepsniai, nes greičiau iškepa, bet galite daryti ir vieną didelį ar porą suaugusių zuikių :) Tik kepimo laiką pakoreguokite. 
  • Prieš kepimą, įdedame zuikiams akytes iš kvapniųjų pipirų, o ausytes – iš lauro lapelių. 
  • Įkaitiname orkaitę iki +200 °C ir pašauname. Sumažiname temperatūrą iki 180 °C ir kepame 15 minučių su mažu drėgmės kiekiu (25 %) režimu, jei turite orkaitę su garų funkcija. Jei ne, tuomet nustatykite kepimą viršus+apačia ir rekomenduoju uždengti, kad išliktų sultinga mėsa. Vėliau, po 15 min., tęsiame kepimą nustatę režimą – viršus+apačia. 
  • Dar 5 minutes kepame su vėjeliu 200 °C temperatūroje, kad kepsniukai gražiai pakeistų spalvą. Bendras kepimo laikas – 25 min. Kepimo laikas priklauso nuo vienu metu kepamų zuikių kiekio ir dydžio. Aš kepiau 2 zuikius (didelių cepelinų dydžio) vienu metu, trečias jau netilpo. Bet galima į didesnę skardą pridėti, kiek jų norisi.
  • Iškepusius zuikius išimame ant lėkštės. 
    Skanu su karštu ar šaltu daržovių garnyru. Skanūs ir šalti. Išbandyta. Skanaus ir jums!

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 348kcal (17%)Angliavandeniai: 19gBaltymai: 33gRiebalai: 14gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 0.3gMononesotieji riebalai: 0.1gCholesterolis: 119mgNatris: 649mgKalis: 508mg (25%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 8g (32%)Vitaminas A: 23768µg (2971%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas C: 11mg (14%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 23µg (31%)Kalcis: 119mg (15%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 45µg (23%)Geležis: 4mg (29%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 26mg (7%)Fosforas: 64mg (9%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!