Žirniuose daug tiamino (B1) 0.7 mg ir folio rūgšties 274 mcg, avinžirniuose – tiamino (B1) – 0.5 mg, tik folio rūgšties dvigubai daugiau – net 557 mcg
Šildanti, skani ir vertinga žirnių sriuba recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
4.85 balsų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 35 min.
Iš viso 45 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 4 porcijos
Porcijoje 299 kcal

Ingredientai
  

  • 800 ml daržovių sultinio, galite naudoti savo virtą koncentruotą, tada reikės mažiau
  • 500 ml vandens. kiekį reguliuokite pagal norą, vanduo kalorijų neturi. Pilsite daugiau, bus skysta sriuba, pilsite mažiau – tirštesnė
  • 400 g džiovintų žirnių, skaldytų ar pilnų. Juos nuploviau ir pamerkiau brinkti. Skaldytų nebūtina mirkyti, tik pamirkius jie labai greitai išverda. O neskaldytus mirkyti rekomenduoju apie parą ar bent 12 val.
  • 300 g morkų
  • 200 g pievagrybių
  • 70 g svogūnų
  • 4 skiltelių česnako
  • 5 g imbiero
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. ciberžolės
  • druskos, pagal skonį
  • pipirų, pagal skonį
  • lydyto sviesto kepimui

Paruošimas
 

  • Į puodą įpilame aliejaus ir įjungiame viryklės vidutinę kaitrą. Suberiame smulkintus svogūnus ir morkas.
  • Kepame maišydami apie 4 minutes, kol svogūnas taps skaidrus. Jei matysite, kad per mažai riebalų – tai arba jų pagal poreikį dar pilkite arba mažais kiekiais daržovių sultinio.
  • Suberiame smulkintus česnaką, imbierą, ciberžolę ir grybus. Pakaitiname 3 minutes.
  • Supilame daržovių sultinį, vandenį, žirnius, druską.
  • Padidiname kaitrą ir užverdame. Tada sumažiname ugnį iki mažos ir verdame 20 minučių arba tol, kol žirniai pasieks norimą minkštumo lygį. Aš viriau maždaug tiek, bet paskui išjungiau ir palikau skoniams susigulėti.
  • Pagal skonį pagardiname pipirais.
  • Patiekiant labai skanu, bet nebūtina:
    – kalendros lapai, tinka ir petražolės ar smulkiai kapoti švieži laiškiniai česnakai
    – saulėgrąžų sėklos, lengvai pakepintos sausoje keptuvėje. Pakanka, kad jos vos pagelsta, bet neturi paruduoti!

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 299kcal (15%)Angliavandeniai: 38gBaltymai: 9gRiebalai: 13gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 8gTransriebalai: 0.1gCholesterolis: 5mgNatris: 888mgKalis: 863mg (43%)Skaidulos: 10g (29%)Cukrūs: 7g (28%)Vitaminas A: 13019µg (1627%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas B12: 0.03µg (1%)Vitaminas C: 8mg (10%)Vitaminas D: 0.1µg (2%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 17µg (23%)Kalcis: 83mg (10%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 138µg (69%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 67mg (18%)Fosforas: 201mg (29%)Selenas: 8µg (15%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Sriuba, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo, Augalinis, Vegetariškas
Gaminimo būdas: ​Virta
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4 6 votes
Patiko? Įvertinkite!