Soti, kupina Omega 3 ir baltymų. Atvėsus orams man norisi riebesnio maisto, bet ne lašinių, o… silkės. O jums?

Matjes silkės – tai jaunos, kupinos Omega-3 silkės, kurios gyvena švariuose ir šaltuose šiauriniuose vandenyse. Matjes silkėmis vadinamos tik rinktinės žaliavos silkutės, kurios atitinka griežtus riebumo reikalavimus, užtikrinančius, kad silkės bus riebios ir kokybiškos. Jų brandinimas vyksta pagal tradicinį olandišką receptą, o itin švelnus sūdymas su jūros druska suteikia subtilų ir švelnų skonį.

Įprastai renkamės marinuotas silkes ar ant ledo, bet daug geriau šaldytos Matjes silkės, kuriose nėra konservantų, todėl jų ieškoti reikėtų ne prie kitų silkių, o parduotuvių šaldikliuose. Šiose silkėse – tik mažas kiekis druskos, nėra jokių E, tad atidarius pakuotę, šaldytuve silkutę laikykite iki 2 parų.

Savo šaldiklyje turėjau šios silkės atsargų (labai patogu nusipirkti didesnį kiekį, dėti į šaldiklį ir prireikus ramiai išsitraukti). Išėmusi iš šaldymo kameroje laikomos pakuotės norimą filė skaičių, kitas palieku vėlesniam naudojimui. Taip daryti rekomenduoju ir jums!

Kambario temperatūroje ar šaldytuvo skyriuje žuvis atšyla greitai, ypač jei filiukes atskirsite lėkštėje. Pakaks vos 30 minučių palaukti ir galima ruošti patiekalą. Kitas variantas – ištraukite iš šaldiklio ryte ar vakare prieš gaminimą, ir įdėkite į šaldytuvą, kad po kelių valandų būtų jau atitirpusi.

Tokias silkės salotas suvartokite greitai, nes labai natūralu ir šviežia, nepalikite ant stalo ilgiau nei porai valandų arba pagaminę dėkite į šaldytuvą. Dar geriau– suvalgykite iškart.
Silkės su pupelėmis mišrainė recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
5 iš 1 balso
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 10 min.
Iš viso 20 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 157 kcal

Ingredientai
  

  • 2 filė silkės Matjes
  • 130 g pievagrybių
  • 100 g raudonųjų virtų pupelių, aš šį kartą naudojau konservuotas
  • 50 g porų
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro, kepimui
  • druskos, pagal skonį

Paruošimas
 

  • Nuplauname porus ir pievagrybius.
  • Porus supjaustome plonais žiedeliais, o pievagrybius – griežinėliais
  • Porus pakepiname su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės.
  • Pievagrybius sudedame į kitą keptuvę, įberiame žiupsnelį druskos į kepame, kol švelniai pagels.
  • Pupeles sudedame į sietelį, kad nuvarvėtų skystis.
  • Supjaustome Matjes silkės filė gabaliukais.
  • Paruoštus ingredientus sluoksniuojame žiede: pievagrybiai, pupelės, silkė, o iš viršaus pabarstome porais.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 157kcal (8%)Angliavandeniai: 17gBaltymai: 7gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gCholesterolis: 1mgNatris: 30mgKalis: 457mg (23%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 418µg (52%)Vitaminas B6: 0.2mg (14%)Vitaminas B12: 0.2µg (8%)Vitaminas C: 5mg (6%)Vitaminas D: 0.2µg (4%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 20µg (27%)Kalcis: 31mg (4%)Varis: 0.4mg (40%)Folio rūgštis: 92µg (46%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.4mg (20%)Magnis: 36mg (10%)Fosforas: 138mg (20%)Selenas: 7µg (13%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo, Be pieno produktų
Gaminimo būdas: Keptuvėje, Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4.3 10 votes
Patiko? Įvertinkite!