Soti, kupina Omega 3 ir baltymų. Atvėsus orams man norisi riebesnio maisto, bet ne lašinių, o… silkės. O jums?
Matjes silkės – tai jaunos, kupinos Omega-3 silkės, kurios gyvena švariuose ir šaltuose šiauriniuose vandenyse. Matjes silkėmis vadinamos tik rinktinės žaliavos silkutės, kurios atitinka griežtus riebumo reikalavimus, užtikrinančius, kad silkės bus riebios ir kokybiškos. Jų brandinimas vyksta pagal tradicinį olandišką receptą, o itin švelnus sūdymas su jūros druska suteikia subtilų ir švelnų skonį.
Įprastai renkamės marinuotas silkes ar ant ledo, bet daug geriau šaldytos Matjes silkės, kuriose nėra konservantų, todėl jų ieškoti reikėtų ne prie kitų silkių, o parduotuvių šaldikliuose. Šiose silkėse – tik mažas kiekis druskos, nėra jokių E, tad atidarius pakuotę, šaldytuve silkutę laikykite iki 2 parų.
Savo šaldiklyje turėjau šios silkės atsargų (labai patogu nusipirkti didesnį kiekį, dėti į šaldiklį ir prireikus ramiai išsitraukti). Išėmusi iš šaldymo kameroje laikomos pakuotės norimą filė skaičių, kitas palieku vėlesniam naudojimui. Taip daryti rekomenduoju ir jums!
Kambario temperatūroje ar šaldytuvo skyriuje žuvis atšyla greitai, ypač jei filiukes atskirsite lėkštėje. Pakaks vos 30 minučių palaukti ir galima ruošti patiekalą. Kitas variantas – ištraukite iš šaldiklio ryte ar vakare prieš gaminimą, ir įdėkite į šaldytuvą, kad po kelių valandų būtų jau atitirpusi.
Ingredientai
- 2 filė silkės Matjes
- 130 g pievagrybių
- 100 g raudonųjų virtų pupelių, aš šį kartą naudojau konservuotas
- 50 g porų
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro, kepimui
- druskos, pagal skonį
Paruošimas
- Nuplauname porus ir pievagrybius.
- Porus supjaustome plonais žiedeliais, o pievagrybius – griežinėliais
- Porus pakepiname su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės.
- Pievagrybius sudedame į kitą keptuvę, įberiame žiupsnelį druskos į kepame, kol švelniai pagels.
- Pupeles sudedame į sietelį, kad nuvarvėtų skystis.
- Supjaustome Matjes silkės filė gabaliukais.
- Paruoštus ingredientus sluoksniuojame žiede: pievagrybiai, pupelės, silkė, o iš viršaus pabarstome porais.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Sveiki, receptas su silke ir pievagrybiais buvo nuostabi. Rekomenduoju. Ačiū už puikius receptus. Būtinai visus ragausiu.