Straganina galėtų būti palyginama su karpačio. Straganina ruošiama iš šviežios žuvies, paskanintos prieskoniais. Skirtumas nuo karpačio toks, kad straganina valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštomis bulvėmis, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo. Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei.
Straganina – pamirštas skumbrės patiekalas recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
00 balsų
Pasiruošimas 25 min.
Gaminimas 1 d
Iš viso 1 d 25 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 167 kcal

Ingredientai
  

  • 100 g skumbrės (idealu būtų šviežia. Jei ne, tai tiks ir šaldyta)
  • 5 g česnako
  • 2 g krapų – tinka ir džiovinti
  • 0,5 g druskos
  • 0,2 g juodųjų pipirų
  • čili pipiro (jei mėgstate labai aštriai)

Paruošimas
 

  • Nupjauname galvą ir išvalome vidurius. Šaldytos skumbrės pilnai atitirpinti nereikia. Užteks tik tiek, kad galėtumėme atlikti minėtus veiksmus.
  • Žuvį perpjauname išilgai kaulo į dvi dalis. Odą paliekame.
  • Didžiausią kaulą išimame ir kruopščiai išrenkame ašakas. Turime dvi puses, t.y., skumbrės filė su oda. Jei dar neatitirpusi, tai pjauti turėtų būti dar lengviau.
  • Skumbrės puseles peiliu pakapojame iki odos viena kryptimi, o po to kita kryptimi. Kitaip tariant, pačią filė pasmulkiname, taip lengviau įsigers druska ir prieskoniai.
  • Nepagailime druskos, pipirų ir kitų žuviai tinkančių prieskonių.
  • Gausiai užbarstom smulkiai kapotais česnakais.
  • 10 minučių paliekame “poilsiui”, kad viskas geriau įsigertų.
  • Po pertraukėlės kiekvieną puselę susukam kaip suktinuką, stangriai vyniojam į maistinę plėvelę. Kitas būdas – žuvies puseles suspaudžiam vieną su kita, dedam tarp dviejų nedidelių lentelių ir suslegiant surišam keliose vietose.
  • Dedame į šaldiklį.
  • Ragaujam po paros, kai žuvis pilnai sušąla. Išimtą žuvį pjauname plonelyčiais gabaliukais aštriu peiliu. Valgome kol apledėjusi. Likusią iš karto vėl slepiame šaldiklyje. Kad tik pirštų nenusikąstumėte… :) Gausiai užbarstom smulkiai kapotais česnakais.
  • Dera su juoda bemiele duona arba šviežių daržovių salotomis. Galima eksperimentuoti ir su kita riebesne žuvimi, pavyzdžiui tunu.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 167kcal (8%)Angliavandeniai: 2gBaltymai: 20gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 2gCholesterolis: 47mgNatris: 284mgKalis: 406mg (20%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 216µg (27%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 4µg (160%)Vitaminas C: 5mg (6%)Vitaminas D: 9µg (180%)Vitaminas E: 1mg (8%)Kalcis: 23mg (3%)Varis: 1mg (100%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 28mg (7%)Fosforas: 125mg (18%)Selenas: 37µg (67%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: Šaldiklyje
Recepto autorius: blogas “Tarp vėjo gūsių”, pakoreguota pagal V. Kurpiene. Nuotraukos autorė: Natalija Masevičienė
5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!