Įprasta manyti, kad vištiena – liesa mėsa, o kiauliena – riebi. Tačiau realybė tokia, kad vištienos sparneliai – riebi mėsa, o kiaulienos išpjova – liesa.
Tik faktai (lyginu 100 g šviežios mėsos):
- Kiaulienos išpjova turi vos 110 kcal, 21 g baltymų ir 3,5 g riebalų
- Vištienos krūtinėlė be odos – 104 kcal, 22 g baltymų bei 1,5 g riebalų. Mažai skiriasi!
Kiaulienos išpjova – sultinga, minkštutėlė, labai skani ir karšta, ir atvėsusi. Kepu visada tik orkaitėje, paprastai tik įtrinu prieskoniais ir pašaunu, kepu ~40-50 minučių. Bet šį kartą man rekomendavo išbandyti kitokį receptą. Įprastai mėsą vengiu marinuoti su druska. Rezultatas – nuostabaus skonio patiekalas:
- Sultinga
- Skanu
- Sotu
- Tirpsta burnoje
- Mėsa tokia minkštutė, kad galima atgnybti šakute, kaip kotletuką
- Vyras sakė: „Nuostabu”, o vos pirmą kąsnį paragavęs paauglys vaikas net pakėlė antakius iš nuostabos, kad taip skanu ir išspaudė atodūsį: „Awesome”, nes lietuviškų žodžių pritrūko.
Tinka ir svečiams – pateikite kaip nuotraukoje su šviežiais rozmarinais ir padažu, kuris susidaro bekepant mėsą. Aš pateikiau šeimynai ant akmens masės lentelės.
Ingredientai
- 1 kg kiaulienos išpjovos (2 išpjovos)
Marinatui
- 1,2 l vandens, tiek, kad apsemtų mėsą puode
- 3 v.š. druskos
- 1 v.š. kalendros sėklų (sakė labai skanu, bet aš jų negaliu pakęsti), tad vietoj jų bėriau savo mėgstamus 2 v. š. kmynų
- 1 a.š. juodųjų pipirų žirneliais
- 2 šakelių rozmarino šviežio
Padažui, sutepimui
- 80-100 g grietinės, naudojau 25% riebumo
- ⅔ a.š. druskos, smulkios
- ½ a.š. pipirų, šviežiai maltų
- 2 a.š. česnakų miltelių
- 3 a.š. garstyčių padažo (Dižono ar kitų mėgstamų)
Paruošimas
- Kaip jau minėjau, dieną prieš kepimą ruošiame marinatą. Į puodą įpilame 1 stiklinę vandens. Suberiame visus marinato prieskonius. Įkaitiname ir verdame 5 min. Išjungiame kaitrą ir įpilame likusį šaltą vandenį, dar 1 litrą.
- Įdedame išpjovą į marinatą ir laikome šaldytuve mažiausiai 12 val. Galima ir parą.
- Ištraukiame mėsą iš marinato ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Išsaugokite rozmarino šakeles iš marinato, jų dar reikės.
- Sudedame visas padažo sudėtines dalis ir sumaišome.
- Mėsą dedame į kepimo indą ir iš visų pusių sutepame ¾ padažo.
- Kepiau 30 minučių 170 C laipsnių temperatūroje garinėje orkaitėje, pasirinkau gaminimą su garais – vidutinis drėgmės lygis. Jei neturite tokios orkaitės, mėsą teks kišti į kepimo maišą ar ketaus puodą.
- Kepimo laikui pasibaigus, ištraukiame mėsą iš orkaitės, užtepame likusią ¼ padažo dalį ir ant viršaus uždedame rozmarino šakeles iš marinato.
- Šauname mėsą atgal į orkaitę dar 20- 30 min. Jau be drėgmės, naudojame „vėjelio“ funkciją. Jei kepėte maiše – tada atgal į jį nebedėkite.
- Ištraukiame iš orkaitės, leidžiame mėsai pailsėti 10 min. ir kviečiame ragauti.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
laba diena, toks neaiškumas dėl gaminimo ketaus puode… jei orkaitėje 30 min. 170 laipsnių, tai koks gaminimo laikas tame puode? Nes tas puodas įkaista gal per 30 min.. Ačiū iš anksto už atsakymą.
Negaliu atsakyti, gaminau orkaitėje paprastoje kepimo formoje. Neturiu patirties su ketaus puodu.