Įprasta manyti, kad vištiena – liesa mėsa, o kiauliena – riebi. Tačiau realybė tokia, kad vištienos sparneliai – riebi mėsa, o kiaulienos išpjova – liesa.
Tik faktai (lyginu 100 g šviežios mėsos):
- Kiaulienos išpjova turi vos 110 kcal, 21 g baltymų ir 3,5 g riebalų
- Vištienos krūtinėlė be odos – 104 kcal, 22 g baltymų bei 1,5 g riebalų. Mažai skiriasi!
Kiaulienos išpjova – sultinga, minkštutėlė, labai skani ir karšta, ir atvėsusi. Kepu visada tik orkaitėje, paprastai tik įtrinu prieskoniais ir pašaunu, kepu ~40-50 minučių. Bet šį kartą man rekomendavo išbandyti kitokį receptą. Įprastai mėsą vengiu marinuoti su druska. Rezultatas – nuostabaus skonio patiekalas:
- Sultinga
- Skanu
- Sotu
- Tirpsta burnoje
- Mėsa tokia minkštutė, kad galima atgnybti šakute, kaip kotletuką
- Vyras sakė: „Nuostabu”, o vos pirmą kąsnį paragavęs paauglys vaikas net pakėlė antakius iš nuostabos, kad taip skanu ir išspaudė atodūsį: „Awesome”, nes lietuviškų žodžių pritrūko.
Tinka ir svečiams – pateikite kaip nuotraukoje su šviežiais rozmarinais ir padažu, kuris susidaro bekepant mėsą. Aš pateikiau šeimynai ant akmens masės lentelės.
Dieną prieš šio patiekalo gaminimą, kol gaminame vakarienę, pasiruošiame marinatą, užmerkiame mėsą ir įdedame į šaldytuvą. Kitą dieną ar vakarą gaminimas užtruks iki valandos. Bet faktinė ruoša virtuvėje – daugiausia 10 minučių. Vertingą skanų maistą lengva gaminti (kokybiška orkaitė man labai padeda) ir laiko bei pinigų susitaupo kitiems geriems dalykams. Mūsų šeima – 4 asmenų, ruošiau 2 kartams, bet gavosi pusantro, nes labai skanu buvo ir tauta prašė pakartoti. Tad kiekius keiskite pagal savo poreikius.
Sultinga kiaulienos išpjova, kepta orkaitėje su rozmarinu ir garstyčiomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 kg kiaulienos išpjovos (2 išpjovos)
Marinatui
- 1,2 l vandens, tiek, kad apsemtų mėsą puode
- 3 v.š. druskos
- 1 v.š. kalendros sėklų (sakė labai skanu, bet aš jų negaliu pakęsti), tad vietoj jų bėriau savo mėgstamus 2 v. š. kmynų
- 1 a.š. juodųjų pipirų žirneliais
- 2 šakelių rozmarino šviežio
Padažui, sutepimui
- 80-100 g grietinės, naudojau 25% riebumo
- ⅔ a.š. druskos, smulkios
- ½ a.š. pipirų, šviežiai maltų
- 2 a.š. česnakų miltelių
- 3 a.š. garstyčių padažo (Dižono ar kitų mėgstamų)
Paruošimas
- Kaip jau minėjau, dieną prieš kepimą ruošiame marinatą. Į puodą įpilame 1 stiklinę vandens. Suberiame visus marinato prieskonius. Įkaitiname ir verdame 5 min. Išjungiame kaitrą ir įpilame likusį šaltą vandenį, dar 1 litrą.
- Įdedame išpjovą į marinatą ir laikome šaldytuve mažiausiai 12 val. Galima ir parą.
- Ištraukiame mėsą iš marinato ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Išsaugokite rozmarino šakeles iš marinato, jų dar reikės.
- Sudedame visas padažo sudėtines dalis ir sumaišome.
- Mėsą dedame į kepimo indą ir iš visų pusių sutepame ¾ padažo.
- Kepiau 30 minučių 170 C laipsnių temperatūroje garinėje orkaitėje, pasirinkau gaminimą su garais – vidutinis drėgmės lygis. Jei neturite tokios orkaitės, mėsą teks kišti į kepimo maišą ar ketaus puodą.
- Kepimo laikui pasibaigus, ištraukiame mėsą iš orkaitės, užtepame likusią ¼ padažo dalį ir ant viršaus uždedame rozmarino šakeles iš marinato.
- Šauname mėsą atgal į orkaitę dar 20- 30 min. Jau be drėgmės, naudojame „vėjelio“ funkciją. Jei kepėte maiše – tada atgal į jį nebedėkite.
- Ištraukiame iš orkaitės, leidžiame mėsai pailsėti 10 min. ir kviečiame ragauti.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 235kcal (12%)Angliavandeniai: 2gBaltymai: 35gRiebalai: 9gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 3gTransriebalai: 0.1gCholesterolis: 116mgNatris: 3876mgKalis: 706mg (35%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 92µg (12%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 0.3mgVitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 0.4mg (3%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 43mg (5%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 2µg (1%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.1mg (5%)Magnis: 54mg (14%)Fosforas: 426mg (61%)Selenas: 52µg (95%)Cinkas: 3mg (30%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė