Rudi grikiai – daugumai Lietuvoje įprasti grikiai. Jie jau stipriai termiškai apdoroti, todėl mažiau vertingi. Rudų grikių nemirkykite per naktį, nes jie sutiš. Geriau juos gaminti prieš pat valgymą. Žali grikiai – daug vertingesni, termiškai neapdoroti. Juos mirkant, prasideda dygimo procesas (ruduose – ne). Per naktį pamirkytus grikius užtenka tik užvirti ir, išjungus kaitinimą kelias minutes pabrinkinti.Jei dar neteko ragauti žalių grikių, labai rekomenduoju, skonis skiriasi nuo kepintų. Ir jei yra galimybė – grūdus visada geriau rinktis ekologiškus.Žali grikiai ne tik puikiai tinka pusryčiams, bet ir desertams. Kartą paragavę šio tinginio, norėsite vėl gaminti.
Žaliųjų grikių tinginys su lazdyno riešutais
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 200 g žaliųjų grikių, juos pamirkykite per naktį
- 100 g lazdyno riešutų, kepintų
- 12 vnt. datulių
- 50 g kokosų aliejaus
- 2-3 v.š. kakavos
Paruošimas
- Išmirkytus grikius, datules, kokosų aliejų ir kakavą sutriname trintuvu (blenderiu).
- Į masę sudedame riešutus, išmaišome. Masę dedame į indą ar maišelį ir suformuojame norimą formą.
- Paliekame sustingti šaldytuve kelioms valandoms.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 166kcal (8%)Angliavandeniai: 19gBaltymai: 4gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 4gNatris: 0.5mgKalis: 193mg (10%)Skaidulos: 3g (9%)Cukrūs: 5g (20%)Vitaminas A: 2µgVitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas C: 1mg (1%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 16mg (2%)Varis: 0.4mg (40%)Folio rūgštis: 16µg (8%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 59mg (16%)Fosforas: 93mg (13%)Selenas: 2µg (4%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaiva Karvelienė