Žirnius rekomenduoju išmirkyti. Kuo ankštiniai yra mirkomi ilgiau – tuo trumpesnis virimo laikas bei galimybė išvengti pilvo pūtimo. Mirkymo metu suyra daugelis toksinių ar virškinimą apsunkinančių medžiagų. Tai galioja neskaldytiems ankštiniams, nes mirkant prasideda dygimo procesas, kuris susijęs su biocheminėmis reakcijomis, pakeičiančiomis produkto sudėtį.
Žirniai su kepintais svogūnais ir česnakais bei morkų salotomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 80 g žirnių
- 40 g svogūnų
- 2 skiltelių česnako
- lydyto sviesto kepimui
Salotoms:
- 170 g morkų
- 20 g krienų šaknies
- 1 v.š. graikiško jogurto
- saujos petražolių
- 1 a.š. grūdėtų garstyčių
- druskos pagal skonį
- pipirų pagal skonį
Paruošimas
- Žirnius išmirkome per naktį. Ryte paverdame ir paliekame brinkti.
- Lydytame svieste apkepame smulkintą svogūną ir česnaką, sumaišome su žirniais.
- Morkų salotoms sumaišome tarkuotas morkas, krienų šaknis, smulkintas petražoles, graikišką jogurtą, grūdėtas garstyčias, druską bei pipirus.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 255kcal (13%)Angliavandeniai: 37gBaltymai: 9gRiebalai: 9gSočiosios riebalų rūgštys: 5gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 2gTransriebalai: 1gCholesterolis: 22mgNatris: 382mgKalis: 925mg (46%)Skaidulos: 11g (31%)Cukrūs: 17g (68%)Vitaminas A: 29606µg (3701%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 57mg (71%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 109µg (145%)Kalcis: 135mg (17%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 111µg (56%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 64mg (17%)Fosforas: 203mg (29%)Selenas: 6µg (11%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Donata Vaišnoraitė