Pietūs – pati svarbiausia mūsų dienos dalis, nuo kurios priklauso likusios dienos energija, savijauta, nuotaika ir net geras nakties miegas. Norint išvengti persivalgymo vakare, per pietus reikėtų suvalgyti tiek, kad tikrai jaustumėmės sotūs.
Kodėl svarbu pietauti?
Kai kurie bijo valgyti pietus, nes mano, kad apsunks, bet jeigu mes valgome vertingus maisto produktus, šviežias daržoves, valgome paprastesnį maistą, bet būtinai skanų, mes kaip tik jausimės energingi iki pat vakarienės ir nebus to tikrai dažnai pasitaikančio žmonėms jausmo, kad vakare suvalgytum visą šaldytuvą su durelėmis
Pietūs turėtų būti kiekvieno žmogaus pagrindinis dienos valgis. Suprantama, dažnas kol dirbame, nejaučiame, kad norime valgyti, o kartais – tiesiog nerandame tam laiko. Tačiau tuomet, grįžę namo, persivalgome.
Pavalgome iškart tiek pietus, tiek ir vakarienę. O tai labai apkrauna skrandį – jis nespėja tokio maisto kiekio suvirškinti, o mes jau einame miegoti. Tai kenkia miego kokybei – nebegalime ramiai miegoti giliu miegu, todėl neišsimiegame ir po nakties atsikeliame pavargę. Taigi visą dieną jaučiamės mieguisti ir kamuojami prastos savijautos vien dėl netinkamos mitybos.
Kaip atrodo sveiki pietūs?
Papietauti rekomenduojama iki 15 valandos. Jei poilsio dieną atsikėlėte vėliau, praleiskite vieną valgymą: atsisakykite pusryčių arba priešpiečių. Pietūs vis tiek turi būti iki 15 valandos.
Kokio dydžio porcijomis valgyti priklauso nuo žmogaus kūno sandaros bei fizinio aktyvumo. Savo porcijos dydį galite sužinoti čia >>
Pietums – patariu rinktis lengvai virškinamą maistą, kitaip sakant, paprastesnį maistą. Svarbu, kad būtų sotus, bet lengvai virškinamas maistas, nes kitu atveju po pietų ima miegas.
Pietums rekomenduojama:
- valgyti porciją (apie 200 g) termiškai neapdorotų daržovių
- prie jų derinti baltymų arba angliavandenių turintį maistą. Puikiai tinka:
- liesa mėsa
- liesa ar riebi žuvis
- pilno grūdo ar ankštiniai makaronai
- daržovių troškiniai su rudaisiais ryžiais ar kitais grūdais
- avinžirnių, lęšių bei pupelių patiekalai
- prie daržovinių ar ankštinių patiekalų tinka ir pilno grūdo bemielė, avižų ar grikių duona
- šviežios daržovės po pusę lėkštės privalomos per pietus ir vakarienę. Tik taip pasieksite reikiamą organizmui antioksidantų ir skaidulų normą, kad būtų puiki sveikata ir savijauta.
Iš esmės – pietums galima valgyti bet ką, tik nelabai riebaus. Riebus maistas labai stipriai sulėtina skrandžio veiklą ir jį apsunkina. Žinoma, nereikia pietums valgyti ir per mažai, pavyzdžiui, tik salotas. Kai pietums valgome per mažai, vėliau juntame alkį. Todėl norisi užkandžiauti, o užkandžiaujama dažniausiai saldumynais ir miltiniais gaminiais.
Jeigu per dieną valgome nevertingą maistą, kuriame daug paprastų angliavandenių, cukraus, baltų miltų, tada mūsų apetitas dar labiau kyla ir vakare norime persivalgyti. Jeigu valgome vertingą maistą, pavalgome tikrai sočius pietus, vakarienės norisi, bet labai mažos. Labai svarbu, jog mūsų mityba būtų įvairi.
Ką daryti, jei pietaujate ne namuose?
Daugeliui kyla klausimas kaip ir kur papietauti, jei nėra galimybės pasigaminti iš karto – neštis maistą iš namų, pietauti kavinėje, o galbūt – nusipirkti ką nors parduotuvėje? Iš tiesų, ne tiek svarbu, kur valgyti, kiek svarbu – ką renkatės pietums. Tiems, kurie nori neštis maistą pietums iš namų, greiti ir maistingi pietūs galėtų būti šviežios daržovės ir varškė. Tokie pietūs neapsunkintų, tačiau suteiktų energijos. Šiuo metu kavinių pasirinkimas didelis, todėl ir jose galima rasti sveikų ir maistingų pasirinkimų pietums.
Geriausia pietaujantiems kavinėje būtų rinktis liesą mėsą, menkės gabaliuką, troškinį ar pilno grūdo makaronus, garnyrui – bulves, grikius. Jeigu valgote patiekalą su padažu, pavyzdžiui, salotas, patariama, jog paprašytumėte padažą patiekti atskirai. Labai dažnai salotos būna lengvos ir maistingos, kol padažas – labai kaloringas ir riebus. Todėl jo vartoti reiktų saikingai.
Galiausiai, jei iš namų pietų neatsinešėte, o į kavinę eiti nenorite, galima nusipirkti produktų parduotuvėje ir čia pat ką nors pasigaminti patiems. Šiuo metu parduotuvėse nemažas produktų ir paruoštų patiekalų pasirinkimas, tiesiog reikia mokėti protingai pasirinkti būtent tuos produktus pietums, kurie bus sotūs, tačiau neapsunkins skrandžio.
Kad būtų lengviau susidėlioti subalansuotą ir jums tinkamą dienos racioną, verta pasinaudoti individualiu mitybos planu. Taip kur kas paprasčiau suprasti, kiek ir kada valgyti, kad būtumėte sotūs, energingi ir išvengtumėte persivalgymo vakare.