Atopinis dermatitas – simptomai

Mokslinės literatūros šaltiniuose, apibūdinant atopinį dermatitą, daugiausia akcentuojami bėrimo plotai, jų intensyvumas ir niežėjimas.

Atopinis dermatitas charakterizuojamas kaip lėtinis intensyvus niežėjimas ar reguliariai atsikartojantys niežėjimo epizodai (Bolognia, Schaffter, Duncan, 2014). Būtina paminėti, jog literatūros šaltiniuose minimi atopinio dermatito sinonimai: atopinė egzema bei neurodermitas.

Atopinio dermatito diagnozė dažniausiai nustatoma pagal klinikinius simptomus, tokius kaip: 

  • baltas dermografizmas (brėžiant odoje atsiranda balti ruožai, kurie vėliau išnyksta), tipinės pasireiškimo vietos (kojų ir rankų linkiai, etc.), 
  • bėrimų morfologija. 

Papildomai vertinama paciento ligos istorija kūdikystės periodu (Bolognia, 2014), nes dažniausiai atopinis dermatitas atsiranda būtent tuo periodu. Įprastai kraujo serume imunoglobulino E (IgE) koncentracija yra padidėjusi net 85% atvejų (Wolf, 2001) arba 75 % atvejų (Bolognia, 2014). 

Atopinio dermatito priežastys

Atopinio dermatito etiologija (ligos atsiradimo priežastis ir sąlygas) nėra aiški, išskiriami keletas šią ligą skatinančių veiksnių: 

  • fiziniai veiksniai: santykinai maža oro drėgmė, dideli temperatūrų pokyčiai, ekstremalios temperatūros vasarą ir žiemą; 
  • dirgikliai: vilnoniai bei šiurkštūs audiniai, buitinė chemija, plovikliai, skalbikliai, audinių minkštikliai;
  • alergija aplinkos veiksniams, pvz., dulkių erkutėms, žiedadulkėms, kontaktiniams alergenams; 
  • maisto alergija ir atopinis dermatitas mažai susiję, tai aktualu mažai daliai atopinio dermatito pacientų, vos 10 – 30 % jų yra diagnozuota alergija maisto produktams. Todėl neverta net ir dažniausiai alergizuojančių savo nuožiūra išbraukti iš raciono. Dažniausiai suaugusius pacientus (vaikams sąrašas skiriasi) alergizuoja: 
    • kiaušiniaipienas bei pieno produktai žemės ir kiti riešutai soja kviečiai
    • žuvis ir moliuskai 

Svarbu pažymėti, kad kraujo ar odos dūrio tyrimais identifikavus jautrumą specifiniams IgE, tai nebūtinai reiškia, kad ši alergija sukelia atopinį dermatitą (Bolognia, 2014). Epidemiologiniai tyrimai paneigė maisto ir kitų alergenų įtaką atopinio dermatito atsiradimui (James, Berger, Elston, Neuhaus, 2016).

Atopinis dermatitas dažnai yra susijęs su kitomis ligomis bei būklėmis, pvz., astma, alerginiu rinito konjunktyvitu, kurie vystosi priklausomai nuo paciento amžiaus, pagal atopinio maršo eigą (Bolognia, Schaffter, Duncan, KO, 2014). Egzistuoja tikimybė, jog, koreguojant atopinio dermatito būklę, gali būti paveiktos ir susijusios būklės bei atvirkščiai, identifikavus maitinimosi aspektus, veikiančius šias būkles, galima ieškoti sąsajų, kaip teigiamai paveikti AD.

Dabartinis atopinio dermatito gydymas turi ribotas galimybes ir yra daugiausia orientuotas į simptomų gydymą. Iš pateiktos mokslinės literatūros apžvalgos galima teigti, jog maitinimosi įtaka atopinio dermatito būklei vertinama kaip neženkli, pasireiškianti tik kaip alergija specifiniams maisto IgE. Šio darbo teorinėje dalyje tikslingai nagrinėjamos atopinio dermatito ir mitybos sąsajos, eliminavus jautrumą specifiniams IgE antikūnams.

Atopinis dermatitas ir mityba (mokslinis darbas)

Viešai skelbiamas mano mokslinis darbas – koreguotas, kad būtų aiškiau skaitytojui: pridėti paaiškinimai, vengiama santrumpų, pakeisti skyrių pavadinimai (išėmus dalį neaktualios skaitytojui informacijos), naudoti paprastesni žodžiai.

Pati nuo vienerių metų sergu sunkiai valdomu atopiniu dermatitu. Puikiai žinau, kad galima beviltiškai jaustis. Dėl šios priežasties skyriau šiai temai pusę metų intensyvaus darbo. Tai atsipirko dideliu džiaugsmu, nes tyrimo rezultatai – įspūdingi. Teigiamą mitybos plano poveikį pajuto net 86 procentų tiriamųjų. Sunkios būklės pacientų sumažėjo net 5 kartus. Pati sergu sunkiai valdomu atopiniu dermatitu. Galiu padėti palengvinti ligos simptomus ir jums. Pradžioje savarankiškai pritaikyti mitybą sergant atopiniu dermatitu ar reikiant sumažinti histamino kiekį – daugeliui žmonių yra per sudėtinga. Reikia ne tik žinoti, kurių produktų vengti, bet ir kaip viską sudėlioti taip, kad organizmas gautų reikiamų medžiagų, o mityba išliktų subalansuota ir maistas būtų skanus. Jei jaučiate, kad jums būtų lengviau turėti aiškų planą – galiu paruošti individualų mitybos planą, pritaikytą būtent žemo histamino poreikiui ir (ar) esant atopiniam dermatitui.

Skaitykite, o jei turite klausimų – juos užduokite komentaruose.

5 3 votes
Patiko? Įvertinkite!