„Quinoa” (tariama – „kinva”, lot. “Chenopodium quinoa“) arba bolivinė balanda. „Quinoa” priklauso tai pačiai biologinei šeimai kaip špinatas ar burokėlis ir nėra grūdinė kultūra. Sėklos mažytės, priklausomai nuo rūšies – nuo 1 iki 3 mm skersmens, gelsvos arba tamsiai raudonos. Jų galima įmesti saujelę į bet kokią košę, tinka sriuboms, kad būtų sotesnės. Esminis dalykas - turi visas būtinas amino rūgštis, t.y. pilną baltymą, kaip ir gyvūniniai produktai.Receptas iš jogosmityba.lt. Gavosi puikiai, be galo skanu, rašo nuotraukos autorė Julija Ivanauskienė.
Baklažanų ir bolivinių balandų („quinoa“) apkepas recepto įvertinimas. Išbandei? Kviečiame įvertinti:
00 balsų
Kategorija Pietums, Vakarienei
Kalorijos 284 kcal

Ingredientai
  

  • 100 g baklažanas, supjaustytas į riekes
  • 45 g perplautos bolivinės balandos (“quinoa”)
  • 30 g geltonosios saldžiosios paprikos
  • 40 g cukinijos
  • 25 ml vanduo
  • 6 g skrudintų sezamų aliejus
  • 6 g riebalai kepimui (arba pagal poreikį)
  • 6 g imbiero gumbo gabalėlis, sutarkuotas smulkia tarka
  • 6 g sojos padažas
  • 12 g citrinos sultys
  • druska, pipirai, kalendra pagal skonį

Paruošimas
 

  • Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
  • Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
  • Tik užvirus išjungiame bei paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
  • Orkaitę įkaitiname iki 180oC.
  • Papriką supjaustome smulkiais kubeliais, cukiniją – šiaudeliais.
  • Keptuvėje įkaitiname riebalus kepimui ir ant kaitrios ugnies iš abiejų pusių apskrudiname baklažanus.
  • Apskrudusius baklažanus sudedame į apvalią kepimo formą aukštais kraštais.
  • Atskirame dubenyje pasiruošiame užpilą: sumaišome tarkuotą imbierą, citrinos sultis, vandenį, sazamų aliejų ir sojos padažą.
  • Pusę užpilo kiekio apšlakstome baklažanus ir pagardiname juos pipirais.
  • Keptuvėje įkaitiname dar šiek tiek riebalų kepimui ir sudedame paprikas bei cukinijas.Troškiname maišydami, kol švelniai apskrus ir vos suminkštės. Pasūdome, sumaišome su išvirusiomis balandos sėklomis ir likusiu užpilu.
  • Balandų ir daržovių mišinį paskleidžiame ant baklažanų, paviršių išlyginame ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min, kol paviršius švelniai apskrunda. (Šis žingsnis nebūtinas).
  • Patiekiame karštą, pabarstytą kalendromis.

Maistinė vertė

Kalorijos: 284kcal (14%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Let us know how it was!
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetic, Be glitimo, Augalinis
Gaminimo būdas: Orkaitėje
0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!