Jautieną kepiau pirmą kartą. Sužinokite, kokios klaidos svarbu išvengti!

Šeimoje jau senokai pasiskirstėme, kad aš ruošiu baltą mėsą, o vyras – raudoną. Aš – baltą žuvį, o vyras – dažniau riebią. Mėsą kepėme darbo dieną, abu tądien dirbome iš namų. Mitas, kad reikia laukti savaitgalio ar vasaros tokiems kepsniams. Išbandykite ir jūs! Šį kartą vyras mane mokė, kaip reikia kepti. Tad kepiau jautieną „su priežiūra” pirmą kartą. Įsitikinau, kad visai paprasta ir be termometrų. Aprašysiu procesą detaliai, tad ir jums pavyks.

Reikės tik jautienos supjaustytų kepsnių. Prieš valgydami pabarstėme šviežiai maltais pipirais ir druska. Viskas!

Atkreipkite dėmesį, kad kepsniai – be juodų ruožų. Iškepti vidutiniškai (medium) – taip ypač sultinga ir skanu. Galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Taip iškeptos mėsos nerekomenduoju šildyti, nes sukietės. Jei nesuvalgėte per kartą, rekomenduoju pasipjaustyti ir valgyti kaip šaltą priedą salotoms.
Tik rašydama tekstą pagalvojau, kad nenufotografavau pjaustytų kepsnių, matytųsi, kaip tobulai mano pirmas kartas pavyko. Su gerais mokytojais viskas įmanoma.
Jautienos kepsniai, kepti grilyje recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
5 iš 1 balso
Pasiruošimas 15 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 30 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 3 porcijos
Porcijoje 482 kcal

Ingredientai
  

  • 660 g jautienos kepsnių
  • 400 g pomidorų, garnyrui
  • druskos, pagal skonį (pabarstymui prieš valgant)
  • pipirų, šviežiai maltų, pagal skonį (pabarstymui prieš valgant)

Paruošimas
 

  • Užkuriame grilį (arba ko nors paprašyti tai padaryti – 15 min.)
  • Kol įkaista grilis, ant grotelių dedame mėsą. Nemarinuoju ir niekuo nebarstau, gera mėsa skani pati savaime.
  • Po poros minučių reikia pasukti mėsą stačiu kampu, kad tos vietos, kur liečiasi grotelės nedegtų, kad išvengtume juodų dryžių. Primenu, kas juoda, tai – vėžį ir lėtines ligas sukeliančios medžiagos.
  • Kai mėsa pakeičia spalvą – apverčiame kepsnius ir kepame dar apie 2 min. Apačią kepame ilgiau, o apvertę – trumpiau, nes vidus jau bus dalinai iškepęs
  • Šalia padėjau kepti pomidorų. Galima kepti ir didesnius cielus ar pjaustytus. Tobulai tinka ir skoniu, ir padeda mėsą tinkamai suvirškinti. Be to, kepti pomidorai – antioksidantų bomba. Juose esantis likopenas pakaitinus pasisavina iki 6 kartų geriau
    jautienos-kepsniai-kepti-grilyje
  • Nuo grilio jau nesitraukite, nes pora minučių ir traukiam mėsą. Idealu kepsnį dėti į pašildytą lėkštę ir kelioms minutėms leisti „pailsėti” prieš valgant. Prieš valgant pagardiname prieskoniais.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 482kcal (24%)Angliavandeniai: 5gBaltymai: 46gRiebalai: 31gSočiosios riebalų rūgštys: 14gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 15gCholesterolis: 134mgNatris: 168mgKalis: 882mg (44%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 3g (12%)Vitaminas A: 686µg (86%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 4µg (160%)Vitaminas C: 30mg (38%)Vitaminas D: 0.2µg (4%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 7µg (9%)Kalcis: 31mg (4%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 24µg (12%)Geležis: 5mg (36%)Manganas: 0.2mg (10%)Magnis: 58mg (15%)Fosforas: 354mg (51%)Selenas: 54µg (98%)Cinkas: 11mg (110%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Grilis
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!