Ką ir kiek valgyti vakarienei? Šis klausimas aktualus tiek besirūpinantiems savo kūno linijomis, tiek norintiems gerai jaustis. Kalbame apie tai su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.

PAGRINDINĖS KLAIDOS VAKARIENĖS METU

Ypatingai dažnai žmonės iki vakarienės peralksta ir suvalgyti tinkamą kiekį maisto, jau nekalbant apie gerą jo sukramtymą, praktiškai neįmanoma. Per daug išalkęs žmogus per kelias minutes sukemša į save daug maisto beveik nekramtydamas ir taip, per trumpą laiką, persivalgo.

Sveikos mitybos specialistė sako, kad didelis alkis vakare gali būti įtakotas dviejų priežasčių. Pirma, per mažas miego kiekis ir žmogus vakare būna pavargęs, nebesuvokia sotumo jausmo. Šiuo atveju vienintelis sprendimo būdas – pamiegoti, nors ir trumpai. Antra peralkimo priežastis – netvarkinga mityba dienos metu: per maži pietūs, praleidžiami valgymai, kaloringi, bet mažai maistiniu požiūriu vertingi patiekalai, skatinantys apetitą. Jei valgysite pusryčius, priešpiečiams užkąsite vaisių, pietūs bus jūsų pagrindinis-didelis dienos valgis, o pavakariams sukramtysite 30-40 gramų riešutų vakare jausite nedidelį alkį kurio valdyti tikrai nereikės. Pakaks suvalgyti pusę porcijos kiek valgėte pietums.

Dar viena didelė klaida vakare – valgyti per vėlai. Vakarienė turėtų būti ne vėliau, kaip trys valandos iki miego. Kitu atveju maistas nespės susivirškinti, skrandis spazmuos ir naktį prastai miegosite. Žinoma, ryte tokiu atveju valgyti nenorėsite bet ranka tiesis prie kavos puodelio, saldumynų, miltinių ir taip vakare vėl persivalgysite….

TINKAMIAUSI PATIEKALŲ PASIRINKIMAI VAKARIENEI

Vaida Kurpienė pataria vakarienei rinktis šviežių daržovių porciją, kurios dydis būtų ~200 gramų. Jei valgote tik pomidorus, paprikas ar agurkus, tokiu atveju reikėtų daržovių žymiai daugiau. Atsižvelkite į sezoną ir altuoju metu geriau rinkitės šaknines daržoves bei kopūstinius. Raugintas daržoves geriau palikti pietums, nes jos turi daug druskos ir suvalgę jų vakare ryte galite nenudžiugti, nes atsikelsite patinę, organizme bus užsilaikę skysčiai.

Galima pasiruošti šviežių daržovių salotas su sotesniais priedais. Jei gaminamės karštą patiekalą, su kuriomis šviežios daržovės nedera skonio prasme, tuomet jas valgome kaip pirmą patiekalą, o karštą vakarienės dalį – kaip antrą.

Kokia sočioji vakarienės dalis turėtų būti galima būtų sudaryti ilgą sąrašą, bet pirmiausia vertėtų paminėti ko saugantiems kūno linijas vakare reikėtų vengti. Produktai, savyje turintys daug angliavandenių: vaisiai, grūdiniai ir miltiniai, bulvės, yra tie produktai ko vakare geriau nevalgyti. Na, nebent ketinate šokti visą naktį. Sėdėdami prie televizoriaus vargu ar sudeginsite angliavandenių kalorijas, kurias reikia išnaudoti pakankamai greitai. Šiuos produktus valgykite pirmoje dienos pusėje, įtraukiant pietūs kuomet ir medžiagų apykaita greitesnė ir jūs daugiau judate.

Vakarienei puikiai tinka maisto produktai, kuriuos mes įprastai renkamės pusryčiams, pavyzdžiui varškė su žalumynais ar kiaušinis. Pusryčiams geriau rinkitės košes (apie tai buvo rašyta kitame straipsnyje), o baltymus valgykite per pietus ar vakare. Taip pat vakare jus puikiai pasotins ankštinės daržovės, pavyzdžiui lęšiai, avinžirniai, šparaginės pupelės, nedidelis kiekis liesos mėsos ar žuvies. Jų porcija turėtų būti dvigubai mažesnė nei per pietus.

Šaltuoju metu periodu, kai norisi šilumos – puikiai tinka tirštos sriubos ir troškiniai. Tik atminkite, kad daržovės juose turi išlikti traškios, nepervirtos. Visada turi būti ką kramtyti, kad būtų ir sotumo jausmas didesnis, ir vertingos maistinės medžiagos išliktų.

Kad Jums būtų paprasčau pasirinkti, receptų skiltyje yra speciali dalis vakarienei, kurios receptų sąrašas nuolat papildomas.

Sveikos mitybos specialistė primena, kad maisto kiekis neturi būti didelis, paprasčiau sakant – jo turi būti du kartus mažiau nei pietų. Taigi svarbiausia – nevalgykite antrų pietų vakare!

Naujausi receptai vakarienei:

Puode pagamintas vištienos troškinys su kokoso pienuVaida KurpienėGardus vištienos troškinys yra puikus ir greitai pagaminamas patiekalas pietums ar vakarienei. Įprastai tokie troškiniai valgomi su skrebučiais. Visgi siūlau gardinti sausoje keptuvėje lengvai apkepintomis saulėgrąžų sėklomis. Jos suteiks didesnį sotumo jausmą. Foto atsiuntė Giedrė Renevė, ačiū jai.
Salotos su pomidoru, alyvuogėmis, kukurūzais ir kiaušiniuVaida KurpienėPuikios salotos, kurios tinka pietums ir vakarienei, labai greitai paruošiamos. Naudingi yra salotų lapeliai, kurie suteikia skaidulų - organizmo šluota. Nuotrauką atsiuntė Raminta, ačiū už idėjas. Recepte yra žaliosios alyvuogės, kurios suteiks salotoms švelnios rūgštelės ir juoduosios alyvuogės - suteiks nervinėms ląstelėms gerųjų riebalų.
Risoto iš lukštentų spindulinių pupuolių ir grybųVaida KurpienėKai norisi risoto, o baltiems ryžiams sakom ne, ne, ne - tai imame ieškoti alternatyvų. Galima naudoti rudus ar raudonus ryžius. O galime įkvėpimo pagauti visai kitą patiekalą pagaminti. Skaniam a la risoto patiekalui tinka perlinės kruopos, miežiniai perliukai, bet šį kartą naudojome lukštentas spindulines pupuoles. Naudojant jas - tokiu patiekalu galite mėgautis ir vakare, rašo Donata Vaišnoraitė, kuri atsiuntė receptą ir nuotrauką, ačiū.
Mažos cukinijos su varškės ir ožkos sūriuVaida KurpienėĮdarytos cukinijos - pasakiškas pasirinkimas tiek pietums, tiek ir vakarienei. Valgyta su saldžiųjų paprikų, kalendros bei įvairių daigų salotomis, kurios gardintos šlakeliu alyvuogių aliejaus, citrinos sultimis ir druskos dulksna, rašo Donata Vaišnoraitė, kuri atsiuntė receptą ir foto. Ačiū, kad dalinatės.
Kiaušiniai įdaryti avokadu ir špinataisVaida KurpienėNuostabu, kitaip negaliu apibūdinti savo vakarienę... Arba puikus patiekalas netikėtai atvykusį svečią pavaišinti, sako Audronė Mackevičienė, kuri atsiuntė receptą ir nuotrauką. Ačiū.
Varškė, kefyras, pomidoras, paprikaVaida KurpienėLengva, bet soti vakarienė. Paruošti galima vis per kelias minutes, rašo Natalija Masevičienė, kuri atsiuntė receptą ir nuotrauką. Ačiū, kad dalinatės idėjomis.
Omleto keksiukai – La MaistasVaida KurpienėŠie keksiukai yra maistingi, labai greitai pagaminami, skanūs ir sotūs. Patiekti su daržovių salotomis jie puikiai tiks pietums ar vakarienei. Šis receptas buvo gamintas "La Maistas" laidoje (rodoma sekmadieniais 9 val. per TV3). Visi "La Maistas" laidų receptai ir patarimai. P.S. Neužpildykite formelių daugiau negu 2/3, nes keksiukai kepdami kyla.