Saldikliai – tai medžiagos, kurios naudojamos kaip cukraus pakaitalai įvairiuose maisto produktuose bei gėrimuose. Kaip pasirinkti tinkamus saldiklius? Kiek ir kokių saldiklių galima vartoti sportuojančiam žmogui, kad būtų nauda organizmui, o kada jie gali pakenkti sveikatai?

Kaip pasirinkti saldiklius

Pasirinkti tinkamą saldiklį – pakankamai sudėtinga, nes jų yra daug ir kiekvienas gali pasižymėti skirtingomis savybėmis. Nėra vieno geriausio saldiklio, tai priklauso nuo individualių asmens poreikių. Aptarsiu 3 šiuo metu saugiausiais laikomus saldiklius ir jų ypatybes bei porą nerekomenduojamų.

Stevija – natūralus saldiklis, be kalorijų ir neturintis įtakos gliukozės kiekiui kraujyje. Stevija yra šimtus kartų saldesnė už cukrų. ES šalyse stevijos lapeliais negalima prekiauti, nes manoma, kad jų poveikis sveikatai nepakankamai ištirtas. Tad gryna stevija ES nėra parduodama. Nors ant pakuočių didelėmis raidėmis būna užrašyta „stevija“, bet skaidydami sudėtį rasite parašyta, kad jos yra mažas kiekis, pvz., steviolio glikozido vos 0,14%, o visa kita – nuo eritrolio iki fruktozės ar net… cukraus ar gliukozės. Tad atidžiai skaitykite sudėtis.

Geriausia yra seviozido arba rebaudiozido A forma.

Eritritolis (poliolis) – natūralus cukraus alkoholis, jame mažai kalorijų, jis neturi įtakos gliukozės kiekiui. Eritrolio yra vaisiuose, fermentuotose produktuose, žmogaus organizme (randamas visuose kūno skysčiuose). Tad eritrolio organizme yra visada. Jei eritrolio koncentracija kraujyje padidėja asmeniui, kuris neserga diabetu, tai gali būti nutukimo ir 2 tipo diabeto rizikos žymuo, t.y., veikia kaip įspėjimas ir būtini papildomi tyrimai.

Ksilitolis (poliolis) turi antibakterinį poveikį. Jis gali jungtis su kalcio jonais, remineralizuoja dantų emalį, tad dažnai naudojamas kramtomos gumos, dantų pastos gamyboje. Tačiau, kad reikšmingai apsaugotų dantis nuo karieso, jo reikėtų vartoti mažiausiai 3 kartus per dieną reguliariai.

Kiek galima vartoti?

Saldiklių vartojimas turėtų būti saikingas, net jei jie neturi kalorijų ar nekeičia gliukozės kiekio kraujyje. Kiekvienas saldiklis turi savo rekomenduojamą maksimalią dienos normą (angl. ADI), kurią nustato sveikatos organizacijos. Keli pavyzdžiai:

  • Stevija: ADI yra apie 4 mg/kg kūno svorio per dieną, tačiau turėkite mintyje, kad tai grynos stevijos kiekis, o ji maišoma su eritroliu ir kitais saldikliais, tad reikėtų skaičiuoti, kiek faktiškai jos sunaudojate.
  • Eritritolis: ADI nėra nustatyta, tačiau paprastai laikoma, kad apie 1 g/kg kūno svorio per dieną yra saugi dozė.
  • Aspartamas: ADI yra apie 40 mg/kg kūno svorio per dieną.

Poveikis priklauso nuo suvartojamo kiekio (per dieną toleruojama iki 10-20 g/d), su kokiu maistu jie vartojami, pvz., su vaisiais ar baltymais, asmeninių organizmo savybių. Reikėtų vengti mišinių su fruktoze, tame tarpe ir vaisiais, nes gali paskatinti nemalonius virškinamo trakto sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimą ir/ar viduriavimą, o tai turės neigiamos įtakos ir sporto rezultatams.

Ar saldikliai gali pakenkti?

Saldikliai nerekomenduojami nėščioms ir žindančioms, bei vaikams iki 3 metų, nes nėra ilgalaikių tyrimų duomenų dėl poveikio sveikatai.

Saldikliai turi trūkumų ir gali sukelti sveikatos sutrikimų, jei vartojami per dideliais kiekiais. Juos vartojantiems, gali būti skirtingų reakcijų ir dėl skirtingų asmeninių organizmo savybių, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo bei kitų uždegiminių žarnyno ligų, storosios žarnos funkcijos ir jos epitelio skirtumų.

Visų cukraus alkoholių (poliolių), įtraukiant ir eritrolį bei ksilitolį, suvartojus didesnį kiekį, gali užklupti skubus noras tuštintis, viduriavimas, skausmingas pilvo pūtimas ir vėjavimas su prastu kvapu. Diskomfortas patiriamas virškinamam trakte.

Dažnai ir didesniais kiekiais vartojami polioliai gali paskatinti inkstų akmenligę.

Eritrolis gali skatinti kalcio šalinimą iš organizmo, o tai turi įtakos ne tik kaulams, bet ir raumenų būklei.

Sorbitolis šalina iš organizmo vandenį ir mineralus, yra prastai toleruojamas, galimas pilvo pūtimas ir viduriavimas, tad jo rekomenduojama vengti. Sportuojantiems jo didesnis vartojimas gali ne tik sudirginti virškinimo traktą, bet ir padidinti riziką širdies ritmo sutrikimui, daryti neigiamą įtaką sporto rezultatams.

Kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikri saldikliai gali turėti įtakos žarnyno mikroflorai, o galvos skausmus galima patirti dėl aspartamo neigiamo poveikio organizmui.

Lyginant žmones, kurie nevartojo jokių saldiklių ir vartojusius, pastariesiems sumažėjo mikroorganizmų įvairovė žarnyne.

Taigi, saldikliai gali būti vartojami kaip alternatyva cukrui, ypač jei siekiate sumažinti kalorijų kiekį, kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, tačiau svarbu laikytis rekomenduojamų dienos normų ir stebėti savo kūno reakcijas į skirtingų saldiklių vartojimą.

5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!