Mildos klausimas:
Kokia vakarienė yra geriausia ir kokie kiekiai? Ar tinka vakarienei pasukos ar varškė, sutrinta su pasukom,  ar vaisiais, pavyzdžiui avietėmis? Daržovės ir vaisiai, riešutai… Turbūt nelabai tinka vakarienei. Taigi kokie gali būti geriausi variantai vakarienei?

Atsakymas:
Vakarienei pasirinkimas yra tikrai platus:
– Nevirtos daržovės: šakninės, lapinės
– Ankštiniai: virti, daiginti ar troškinti
– Pieno produktai, pavyzdžiui varškė su žalumynais, nesaldūs varškėčiai
– Liesa mėsa
– Kiaušiniai
– Žuvis: termiškai apdorota liesa arba sūdyta riebi

Taip pat galima sriuba ar troškinys, bet svarbu, kad daržovės būtų nepervirtos, visada turi būti ką kramtyti.

Vaisiai ir miltiniai vakarienei netinka. Riešutų galima suvalgyti nedidelį kiekį, taigi geriau juos rinktis užkandžiui.

Maisto kiekis neturi būti didelis, paprasčiau sakant – turi būti du kartus mažiau nei pietų. Taigi svarbiausia nevalgykite antrų pietų vakare 🙂

Nuolat papildomas receptų vakarienei sąrašas – pasisemkite idėjų vakarienei ir išmėginkite.

Naujausi sveiki receptai vakarienei:

Špinatų kiaušinienė su varškeVaida KurpienėŠis patiekalas puikiai tinka pietums ir vakarienei, jame gausu skaidulinių medžiagų bei baltymų. Foto: Audronė Mackevičienė
Omletas su brokoliais ir mocarelaVaida KurpienėŠis patiekalas puikiai tinka vakarienei, jame gausu skaidulų bei baltymų. Labai greitai pagaminamas. Foto: Raminta
Silkė su cukinijaVaida KurpienėPaprastas ir greitai pagaminamas patiekalas, puikiai tiks pietums ar vakarienei ir didžiosioms metų šventėms. Foto: Natalija
Salotos su kiaušiniaisVaida Kurpienė#pietudezute Kai nesinori ilgai stovėti prie puodų, gelbsti kiaušiniai ir salotos. Foto Natalija Masevičienė
Cukinijų picaVaida KurpienėAlternatyva picai, kuomet spintelės lūžta nuo cukinijų derliaus. Autorė - Facebook grupės dalyvė Ina.
Kiaušiniu įdarytas baklažanasVaida KurpienėLengva vakarienė, idealiai tinkanti vasaros karščių metu. Autorė – Facebook grupės dalyvė Natalija Masevičienė.
Lydytas sviestas (ghee)Vaida KurpienėPagrindinė nauda, kad kepant ant lydyto sviesto nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir trans-riebalų, ko negalime išvengti kepant ant alyvuogių ar kitų aliejų. Pavyzdžiui 82% riebumo paprastame svieste yra: – 82% riebalų, – 2-4% baltymų – 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kepti ant paprasto sviesto, nes tokie sudegę baltymai lieka maiste. Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas - lydytas sviestas. Laikymas. Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas – net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Lydytą sviestą (ghi) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau. Išeiga: 1,5 – 1,7 l lydyto sviesto. Teksto autorė Aistė - www.jogosmityba.lt Foto: Kristinos Valaitienės