Mildos klausimas:
Kokia vakarienė yra geriausia ir kokie kiekiai? Ar tinka vakarienei pasukos ar varškė, sutrinta su pasukom,  ar vaisiais, pavyzdžiui avietėmis? Daržovės ir vaisiai, riešutai… Turbūt nelabai tinka vakarienei. Taigi kokie gali būti geriausi variantai vakarienei?

Atsakymas:
Vakarienei pasirinkimas yra tikrai platus:
– Nevirtos daržovės: šakninės, lapinės
– Ankštiniai: virti, daiginti ar troškinti
– Pieno produktai, pavyzdžiui varškė su žalumynais, nesaldūs varškėčiai
– Liesa mėsa
– Kiaušiniai
– Žuvis: termiškai apdorota liesa arba sūdyta riebi

Taip pat galima sriuba ar troškinys, bet svarbu, kad daržovės būtų nepervirtos, visada turi būti ką kramtyti.

Vaisiai ir miltiniai vakarienei netinka. Riešutų galima suvalgyti nedidelį kiekį, taigi geriau juos rinktis užkandžiui.

Maisto kiekis neturi būti didelis, paprasčiau sakant – turi būti du kartus mažiau nei pietų. Taigi svarbiausia nevalgykite antrų pietų vakare 🙂

Nuolat papildomas receptų vakarienei sąrašas – pasisemkite idėjų vakarienei ir išmėginkite.

Naujausi sveiki receptai vakarienei:

Kiaušiniai virti be lukštoKiaušiniai virti be lukštoDonataŠiandien diena - visiškas chaosas. Atrodo niekur nereiktų skubėti ir tik vartytis lovoje, nes vaikams velykinės atostogos. Bet deja, deja..  Kilome anksti. Matyt vaikai nujautė, kad prasideda įspūdžių pilna savaitė. Bent jau mūsų namuose atostogos - tai ne poilsis, bet naujų potyrių, mini iškylų, teatrų ir muziejų lankymo metas. Na nepamirštant pagrindinio dalyko - buvimo kartu. Taigi šiandienos dienotvarkeje buvo filmų festivalis. Kadandi veiskams vyko netoliese, kai tik pilvai ėmė gurgti grįžome namo papietauti. Pietūs - jau buvo suruošti, apskaičiuoti ir suplanuoti. Dalis sudėta vyrui į darbą, o kitą dalį palikau mums. Pasiruošiau stalą, greitai viską pašildžiau, bet likau neparagavus, nes vaikai viską sušveitė. Na o aš ir likau taip stovėti... Akys didelės, pilvas maršą groja, o aš stoviu apšalus. Pasisotinti kvapais tikrai nepavyks! Atsidūstu ir imuosi plano B. Žiūrim ką turim. Kruopos - nepamerktos. Vištienos ketvirčiai - sumarinuoti rytojui. Avinžirnius valgiau sekmadienį, tad šiandien jų nenoriu. Tokiu atveju belieka rinktis kiaušinius! Žinoma, kad virtus be lukšto, nes juos tiesiog dievinu. O kaip kiaušiniai be brokolių ir smidrų? Na niekaip! Valio jų taip pat turiu šaldytuve! Mmm.. Jau nujaučiu, kad skonis bus 100 balų!
Avokade kepti kiaušiniai - šis patiekalas tinkamas pietums ir vakarieneiAvokade kepti kiaušiniaiDonataTruputis istorijos... Matyt pavasaris ir išlindusi saulė pradėjo veikti, o gal organizmas pradėjo reikalauti vitaminų, kad mityboje pradeda karaliauti vis daugiau termiškai neapdorotų daržovių. O su kuom jas valgyti? Su žuvimi, mėsa? Na taip, galima.. Tačiau šį kart valgysim jas karališkai. Juk nesvarbu, kad tai tik kiaušiniai ir daržovės, bet skonis nenusileidžia Michelin restorano patiekalų paletei. Šis patiekalas tinkamas pietums ir vakarienei. Darysiu dar, nes skonis nerealus!
Omletas su smidrais ir pievagrybiais - sveiki receptaiOmletas su smidrais ir pievagrybiaisNatalijaBeje, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje. Pasiruošus daržovių, suberiame jas į mažus indelius (porcijomis) ir užpilame kiaušiniu. Atrodo puikiai, galima net svečiams patiekti.
Avinžirnių salotosAvinžirnių salotos su daržovėmisDonataKas nemėgsta greitų, paprastų, bet skanių salotų? Jos tinkamos ne tik pietums, vakarienei, bet ir įsidėti į pietų dėžutę, kad darbe valgytumėt ne tik gardžiai, bet ir visi pavydėtų. Šių salotų variacijos yra begalinės. Kiekvieną kartą galite išgauti skirtingą skonį keisdami produktus. O kas svarbiausia - čia galite dėti daržoves, kurias mėgstate arba tiesiog tuo metu turite šaldytuve. Labai skanu ir tiesiog paprasta.
Jogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisJogurtiniai šaltibarščiai su ridikėliaisIrvydaMes esame įpratę valgyti šaltibarščius iš burokėlių. Išbandykite aštresnę jų versiją. Jei valgysite pietums – valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis. Tai bus pagrindinis patiekalas ir jokios mėsos ar žuvies po šio patiekalo jau nebevalgykite. Jei šiuos šaltibarščius valgysite vakarienei – prisipjaustykite daugiau šviežių daržovių ir bulvių venkite, nebent Jums reikia priaugti svorio. Taip pat bulvės vakare tinkamos vaikams ir paaugliams. Foto - Raminta
Įdaryti kiaušiniai su baklažanuĮdaryti kiaušiniai su baklažanuVaida KurpienėNuotraukos - Donatos Vaišnoraitės. Nuotraukos istorija. Donata Vaišnoraitė „Vaida Facebook grupėje pasidalino prašymu pasidalinti įdarytų kiaušinių su baklažanais ir naminiu majonezu nuotraukomis. Prisipažinsiu, perskaičiau postą, atsiverčiau receptą. Receptas pagal sudėtingumą - 0, na gal 0.5 balo iš 10. Produktai paprasti ir skanūs. Tačiau prisipažinsiu - labai tingėjau terliotis su naminio majonezo gaminimu. Gal net tiek tingėjau, kiek išsigandau, nes nesu jo dariusi namie. Terliotis dabar, o jeigu nepavyks? - pagalvojau. Visi produktai bus sugadinti, keliaus į šiukšlinę...Ne, ne, ne... Ir dar kartėlį ne! 'Maisto be reikalo nemėtysiu! '! Pasąmonėje 'prasukau šią idėją ' ir pasitarusi su savimi nusprendžiau šios minties atsisakyti. Taigi vienu klavišo paspaudimu išjungiau receptą, užverčiau tinklapį ir apie tai paprasčiausiai pamiršau. Pamiršau, bet trumpam, kol šįryt važiuodama į darbą pamačiau bičiulės, komentarą, kuris paskatino pabandyti ir pagaminti tuos įdarytus kiaušinius. Juk baklažanai - mano viena iš mylimiausių daržovių. Na taip, tikrai! O kaip pasakyti NE jiems, baklažanams, todėl 'pasirašiau avantiūrai ir labai tuo džiaugiuosi. Kiaušinių skonis - pasakiškas! Mano vyresnėlis, stebėdamas visą gaminimo procesą, ir, užuosdamas tuos nuostabius kvapus tvyrančius virtuvėje, sėdėjo sukandęs dantis ir paslapčiomis laukė, kol kiaušiniai gražiai nutūps ant lėkštutės ir pasiruoš fotosesijai. Vis laukė ir stebėjo, kol nedrąsiai išlemeno: „Mama, ar galėsiu paragauti?“ Žinant jo žemaitišką užsispyrimą ir nenorą išbandyti naujus skonius - likau nustebinta ir net nedvejodama sutikau. Išsirinko fotogeniškiausią kiaušinį. Paragavo... Pirmas kąsnis buvo trupinio didumo. Antras, su dideliu mano paskatinimu - kiek didesnis. Ir tik žiūriu, kad mano vakarienė tirpsta... Nyksta... Soti būsiu pasižiūrėjus į padarytą nuotrauką... Būtų linksma, jeigu ne graudu. Bet ko tik nepadarysi dėl vaikų.... Kas susigundysite pasigaminti, norėčiau parašyti keletą pastebėjimų: 1. Recepte rekomenduojamas naminis majonezas - jis čia nebūtinas. Skanu ir be jo! 2.Česnaką bei čili pipirą kepiau kartu su baklažanu, švelnesniam skoniui nors receptas rekomenduoja dėti termiškai neapdorotus produktus. Ir paskutinis patarimas numeris 3 - iš karto gaminkite keletą porcijų. Vienos - neužteks, o jeigu kas atims - tai naktį ramiai negalėsite miegot.! Sapnuosite šiuos nuostabaus skonio kiaušinius
Straganina – pamirštas skumbrės patiekalasIrvydaStraganina galėtų būti palyginama su karpačio. Straganina ruošiama iš šviežios žuvies, paskanintos prieskoniais. Skirtumas nuo karpačio toks, kad straganina valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštom bulvėm, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo. Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei. Pirminis šaltinis ir nuotraukos: Aušros blogas “Tarp vėjo gūsių” bei šiek tiek pakoreguota pagal “Sulieknėk sveikai”. Foto - Natalija Masevičienė
Varškėčiai be miltųVarškėčiai be miltųIrvydaTinka pietums ir vakarienei. Foto - Kristina Valaitiene Skanaus linki recepto autorė, sveikos mitybos programos dalyvė - Vitalija
Kepti baklažanai su mocarelos sūriuKepti baklažanai su mocarelos sūriuIrvydaPuikiai tinka su šviežių daržovių salotomis ar daržovių troškiniu. Jei mocarelos nedaug, tai lengvai virškinsis ir su brandintų kruopų koše. Foto - Raminta.
Šviežių daržovių ir lęšių salotosŠviežių daržovių ir lęšių salotosIrvydaLęšiai – patrauklūs tuo, kad prieš virimą jų nereikia brinkinti, kaip daugumos pupinių šeimos augalų sėklų. Jie išverda per 25-30 min. ir gali būti puikus troškinių, košių, salotų ir kitų patiekalų pagrindas. Foto - Natalija Masevičienė Šaltinis: Renatos blogas http://www.isbandytireceptai.com/2010/02/svieziu-darzoviu-ir-lesiu-salotos.html
Ingos varškės apkepasIngos varškės apkepasIrvydaVarškės apkepas greitai paruošiamas ir sotus patiekalas, tinkantis pietums ir vakarienei. FOTO - Barbara Burinska
Greitai paruošiama vištienos krūtinėlėGreitai paruošiama vištienos krūtinėlėIrvydaGreitiems pietums ar vakarienei. Tokiu būdu gaminamai vištienai nereikia papildomų riebalų, be to ji labai minkšta ir sultinga. Iškepę valgome su šviežiomis ar nuplikytomis daržovėmis. Ypatingai puikiai dera su lapinėmis salotomis. Šis gaminimo būdas netinka, jei vištiena auginta natūraliai ir šerta grūdais. Jos struktūra kitokia ir tinkama tik virti, troškinti ar ilgai orkaitėje kepimo maiše gaminti. Valgyti su mėgiamomis daržovėmis. FOTO - Raminta.
Kepti kiaušiniai be riebalųKepti kiaušiniai be riebalųIrvydaPuikus pasirinkimas pietums ar vakarienai. Daugumai skaniau kepti kiaušiniai, bet tokiu atveju papildomai gauname nereikalingų sočiųjų riebalų. Kaip to išvengti? Tai visai paprasta, jei turite tinkamą keptuvę. Foto: Simona Pakšt