Lot. Cocos nucifera

Sudėtis. Riebalų rūgštys

Dalis produkte

Sočiosios*

>90%

*Iš jų ~50% laurino rūgštis, turi antibakterinių ir antivirusinių medžiagų, lengviausiai virškinama iš sočiųjų riebalinių rūgščių.
Savybės: kambario temperatūroje jis yra kreminės konsistencijos arba kietas.
Puiki cholesterolio nedidinanti alternatyva sviestui ir trans–riebalų rūgščių turinčiam margarinui. Kokoso aliejus nuo kitų aliejų stipriai skiriasi savo struktūra. Gyvuliniai riebalai ir dauguma augalinių aliejų turi ilgos grandinės riebiųjų rūgščių. Kokoso aliejus susideda iš vidutinio ilgio grandinės riebiųjų rūgščių (trigliceridų) ir dėl tokios savo struktūros yra labai greitai pasisavinamas organizmo: iš karto suteikia energijos, taip greitai nenusėda riebalais organizme. Kokoso riebalai nėra turtingi esminėmis riebalų rūgštimis ar antrinėmis bioaktyviosiomis medžiagomis, bet vertinami dėl savo patvarumo. Kai kiti aliejai greitai sugenda dėl karščio, šviesos ir oro poveikio ir susidaro sveikatai kenksmingi laisvieji radikalai, kokoso aliejus ir aukštoje temperatūroje išlieka stabilus, ilgas galiojimo laikas. Nerafinuotas kokoso aliejus padidina gerojo DTL (didelio tankio lipoproteinai) cholesterolio lygį, ir atitinkamai mažina blogąjį (MTL). Natūralus kokoso aliejus neturi pavojingųjų transriebalų rūgščių bei 3-MCPD esterio, mat gavybos metu jis nei kaitinamas, nei kietinamas (nehidrinamas) bei susideda tik iš natūralių riebalų rūgščių. Alergijos kokoso riešutų produktams atvejai labai reti.
Naudojimas virtuvėje. Natūralus kokoso aliejus pasižymi nuostabiu aromatu ir skoniu. Jis nesuteikia specifinio skonio, todėl tinka visų rūšių patiekalų gamybai. Tinka virti, kepti ir WOK keptuvėje, nesitaško ir nepridega. Taip pat tinka dėti į kepinius, ištepti skardą.
Kosmetikoje naudojamas kaip tepalų pagrindas ir masažinis aliejus sausai, sutrūkinėjusiai odai, niežtinčiai galvos odai, plaukams.
Šaltinis www.sveikiproduktai.lt