Sutikite, kad dažnas mūsų greitiems pietums ar vakarienei skubame rinktis makaronus, kurie pagardinti įvairiausiaisiais prieskoniais, padažais, daržovėmis ir kitais priedais, tampa kone karališku patiekalu. Juos taip pat labai mėgsta net ir didžiausi nevalgiukai. Pasirodo, makaronai gali būti ir sveikesnis patiekalas, jeigu pasirinksime tinkamą jų rūšį.
Žinia, makaronų rūšių galybė, tačiau išsirinkti tokius, kurie būtų ne tik sotūs, bet ir sveiki mūsų organizmui, gana sudėtinga. Ypač, kai atsiduriame spalvingų pakuočių kupinoje parduotuvėje. Taigi apie šio maisto produkto ypatybes pasakoja sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.
– Makaronai – rojus skrandžiui ar didžiausia mitybos klaida?
– Makaronų ir apskritai miltinių produktų Vakarų šalyse pradėta labai vengti, kadangi jiems prilipinta tukinančių maisto produktų etiketė. Tačiau noriu pasakyti, kad makaronai makaronams nelygu, kadangi daug kas priklauso nuo to, iš ko jie yra pagaminti.
Didžiausias vaidmuo šiuo atveju tenka miltams: tai gali būti aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, kietagrūdžiai miltai ar pilno grūdo miltai, kitaip vadinami visadaliais ar viso grūdo dalių miltais. Pastaruoju atveju į miltus sumalamos visos grūdo dalys: gemalas, apvalkalėlis, kurį dažniausiai vadiname sėlenomis, ir krakmolingas endospermas. Tarkime, ar žinojote, kad suvalgę įprastinių makaronų ir makaronų, kurie pagaminti iš pilno grūdo miltų, sotumą jausite skirtingą laiką? Trumpai tariant, pastaruoju atveju skrandis pilnas jausis net du kartus ilgiau, t. y. pilno grūdo makaronų pakaks 3–4 valandoms, ypač, jeigu skanaujame su šviežiomis daržovėmis, o įprastinių kvietinių – vos 1,5–2 valandoms,
– Vadinasi, sveikiau rinktis pilno grūdo produktą?
– Atkreipkite dėmesį, kad kietagrūdžių kviečių miltai gaunami iš tam tikros kviečių rūšies, o pilno grūdo – pasitelkus tam tikro kviečių apdorojimo būdą. Žmonės labai dažnai painioja šiuos dalykus. Kietagrūdžiai kviečiai pas mus neauga, jie dažniau sutinkami šiltesnėse vietovėse. Tačiau jeigu mėgaujatės itališkais makaronais, verta žinoti, kad beveik visi jie gaminami iš kietagrūdžių kviečių rūšies. O štai patys sveikiausi yra tie, kurie pagaminti iš kietagrūdžių kviečių, pasitelkiant pilno grūdo apdorojimo būdą. Šiuo atveju ir rūšis tinkama, ir priimtinas pats apdorojimo būdas, o sotumo jausmas tęsis dvigubai ilgiau nei skanaujant įprastus makaronus.
Mūsų šalyje didesnėse parduotuvėse be vargo rasite pilno grūdo makaronų (angl. whole grain). Norėčiau pabrėžti, kad jie įsisavinami kur kas lėčiau nei įprastiniai, palaipsniui. Todėl mes turime dvigubai daugiau laiko išnaudoti kalorijas, kurias gavome. Juk pavalgę iškart nebėgame sportuoti, ar ne? Taip pat ilgiau jaučiamės sotūs, nebelieka poreikio užkandžiauti. O juk puikiai žinome, kad dėl nuolatinio užkandžiavimo auga svoris.
Sveikiausi yra tie makaronai, kurie pagaminti iš kietagrūdžių kviečių, pasitelkiant pilno grūdo apdorojimo būdą. Sotumo jausmas tęsis dvigubai ilgiau nei skanaujant įprastus makaronus.
– Kuriuo metu geriausia valgyti makaronus?
– Makaronus geriausia valgyti iki 15 val., kai mūsų medžiagų apykaita yra greičiausia ir kai mums reikia daugiausia energijos. Geriausiai jie dera su daržovėmis arba su pomidorų tyre. Tačiau jokiu būdu neturiu omenyje kečupo ar pomidorų padažo, kuriuose nemažai cukraus. Beje, makaronai turėtų būti ne garnyras, bet pagrindinis patiekalas, kad per daug neapkrautumėte savo skrandžio. Prieš makaronų patiekalą suvalgykite šviežių daržovių salotų, tokiu atveju dar prasitęs sotumo jausmas ir palengvės virškinimas.
– Tačiau lentynose galime surasti ne tik įprastinių, bet ir kiaušiniais, ir špinatais, ir begale kitų priedų pagardintų makaronų. Ar tokie labai skiriasi nuo jūsų įvardintų sveikiausių?
– Taip, skonio atžvilgiu tokie makaronai tikrai skirsis nuo mums įprastų, todėl gali prireikti kiek laiko, kad priprastumėte prie pasikeitusio skonio. Iš pirmo karto galite likti visiškai nesužavėti! Labai dažnai žmonės pirmenybę teikia tiems produktams, kuriuos valgo nuo vaikystės, tačiau jeigu mėgstate ragauti, būtinai išbandykite. Pamatysite, kaip pasikeis jūsų savijauta, o įprastiniai makaronai atrodys beskoniai, kadangi pilno grūdo makaronai jau savaime išsiskiria sodriu skoniu.
V.Kurpienę kalbino Asta Šimulynaitė
Šaltinis www.15min.lt/ji24/

5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!