Sudėtinės dalys:
5 stiklinės pilno grūdo speltos miltų
3 stiklinės vandens
2 a.š. druskos
1 v.š. medaus
Lydytas sviestas
Kalendros sėklos
Kmynai
Burnočiai
Judros sėklos
Gaminimo žingsniai:
1. Sumaišome 1 stiklinę mitų ir stiklinę vandens, padedame kilti 4-5 val. Raugas iškyla priklausomai nuo kambario temperatūros, jei šilčiau, pakanka ir 3 val.
2. Į pakilusią tešlą supilame 2 stiklines pilno grūdo rupiųjų miltų, 1 arba 1,5 stiklinės vandens (jei tešla bus kietesnė, duona išeis „tirštesnė“). Išmaišome, paliekame dar 3-4 arba 2-3 val. kilti. Atsidedame raugo kitam kartui.
3. Į pakilusią tešlą įberiame 1 stiklinę pilno grūdo rupių ir 1 stiklinę pilno grūdo smulkesnių miltų, 0,5 stiklinės vandens, druską, bei vandenyje ištirpdytą medų (įskaičiuojamas į nurodytą vandens kiekį), suberiame sėklas. Vėl paliekame kilti, šį kartą skardoje išteptoje aliejumi.
4. Kepame orkaitėje, įkaitintoje +175C apie 1.10 – 1.20 val.
Pastebėjimai: svarbu per ilgai nelaikyti tešlos iškilusios, nes ilgainiui subliukšta ir tampa „sukritusi“, neskani. Kepant, iš pradžių pridengti kepimo popieriumi, paskui jį nuimti – tuomet gražiai apskrus plutelė.
Duonai paskaninti labai tinka kalendros sėklos, kmynai, burnočiai, judros sėklos. Keldinu tos pačios duonos raugu, per tris kartus, tai užtrunka dieną, kepame 1.10/1.20 val.
Skanaus !