Ši mano išvirta obuolienė man primena vaikystę. Keturiasdešimtmečiai ir vyresni tikrai pamena, kad mūsų vaikystėje uogienių parduotuvėse nebuvo. Jas virėme namuose, tiko buolių tyrelė puikuodavosi lentynose. Tad labai panašaus vaikystės skonio tyrelę ir jums siūlau pasigaminti. Beje, tai mano tėčio obuolienės receptas, pagal kurį gamindavau, kai mano dukra buvo maža ir turėjome savo sodą. Obuolių tyrelei reikės tik… obuolių. Jei obuoliai saldiniai, alyviniai ar kiti saldūs –gaminu be cukraus. Jei obuoliai rūgštesni, cukraus šiek tiek įdėti rekomenduoju. Kiekis mažas – ~30-50 g kilogramui obuolių. Kažkas vis pasako, kad surūgs, bet dar nei karto taip nenutiko. Jei norisi, galite gardinti vanile ar cinamonu.
Obuolienė be cukraus
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 5 kg obuolių
- 150 g cukraus, nebūtina, jei obuoliai saldūs
Paruošimas
- Obuolius nuplauname, nuskutame, supjaustome skiltelėmis ir išimame šerdeles. Labai svarbu pašalinti kietas plėveles viduje, nes jos nesuminkštės ir strigs tarp dantų. O to geriau išvengti.
- Obuolius galime pjaustyti ketvirčiais – taip daro mano tėtis, o aš mėgstu mažesniais gabaliukais. Kuo mažesni gabalukai, tuo trumpiau kaitinti reikės daugiau vertingų medžiagų išliks.
- Į didelį puodą įpilame apie 300 ml vandens, kad pradžioje būtų skysčio ir išvengtumėme svilimo.
- Įjungiame kaisti didžiausioje temperatūroje, reguliariai maišome, kad vienodai kaistų ir minkštėtų.
- Kai obuoliai jau pradeda minkštėti, sumažiname temperatūrą. Kuo mažesniais gabaliukais supjaustysite, tuo trumpiau kaitinti reikės ir daugiau vertingų medžiagų išliks. Kiek laiko kaitinti, priklauso nuo obuolių rūšies ir supjaustytų gabaliukų dydžio. Apie 5 minutes, jei alyviniai ar kiti minkšti obuoliai. 15-20 minučių, jei obuoliai antaniniai ar kitos kietos rūšies. Pakaitinus išjungiame ir paliekame dar šiek tiek pastovėti, kad obuoliai patys nuo savo karščio minkštėtų. Kuo žemesnė temperatūra – tuo daugiau vertingų medžiagų išlieka. Vis pamaigome ir pamaišome.
- Kai obuoliai suminkštėja tiek, kad galima juos mediniu dideliu šaukštu perkirst, supilame masę į trintuvą. Šiame etape ir cukrus dedamas, jei esate tikri, kad reikia. Permalame.
- Tyrę pilame į puodą. Vėl užkaitiname iki užvirimo.
- Iškart nukeliame puodą ir tyrę pilame į sterilius stiklainius. Užsukame, apverčiame ir paliekame atvėsti.
- Atvėsusius stiklainius sudedame į šaldytuvą ir kai norisi – skanaujame. Suvartoti obuolienę rekomenduoju per sezoną, bet žiemos laukti nėra ko. Galima mėgautis ir dabar.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 106kcal (5%)Angliavandeniai: 28gBaltymai: 0.4gRiebalai: 0.3gSočiosios riebalų rūgštys: 0.05gPolinesotieji riebalai: 0.1gMononesotieji riebalai: 0.01gNatris: 2mgKalis: 178mg (9%)Skaidulos: 4g (11%)Cukrūs: 22g (88%)Vitaminas A: 90µg (11%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas C: 8mg (10%)Vitaminas E: 0.3mg (3%)Vitaminas K: 4µg (5%)Kalcis: 10mg (1%)Varis: 0.05mg (5%)Folio rūgštis: 5µg (3%)Geležis: 0.2mg (1%)Manganas: 0.1mg (5%)Magnis: 8mg (2%)Fosforas: 18mg (3%)Selenas: 0.03µgCinkas: 0.1mg (1%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
Ar galima tokią obuolienę laikyti ne šaldytuve. Aš verdu obuoliene trumpai ir su labai mažu kiekiu cukraus, dedu cinamoną, kartais gvaizdikėlių, verdu trumpai ir nemalu. Laikosi kuo puikiausiai.
nebandžiau:))
Na, jau, nereikia meluoti, tarybiniais laikais įvairiausių uogienių parduotuvėse buvo. Įvairiausių uogienių, juodų serbentų, vyšnių ir kt, o iš retesnių – sedulų. Būdavo ir įvairiausių kompotų; persikų, buvo ir vengriški nuostabūs kompotai asorti iš persikų, obuolių, kriaušių. O persikų sultys-pasaka, dabar tokių negausi. Gal per jauna, kad neprisimenat.
Na, nereikia kaltinti:))) man metų buvo nedaug, kitų uogienių mes nepirkome, virėme patys, o ši mano atmintyje išliko.
Gal ir buvo, bet ne visiems. 😄😆
TAI KAIP TIK DABAR YVAIRIŲ UOGIENIŲ IR KOMPOTŲ YRA O SENIAU TIKRAI NEBUVO
Rekomenduoju viską daryti taip kaip parašyta, tik nelupkite obuolių. Persitrina kuo puikiausiai ir gaunasi dar tirštesnė ir dar daugiau vitaminų
kaip įdomu, dėkui!
Pilnai sutinku del zieveliu nelupimo,daugiau vitaminu.O nuo raudonu obuoliu zieveles,obuoliene graziai rausva gaunasi.Pertrinta obuoliene man primena vaikyste,kai valgydavome obuoliu tyrele,pirkta is parduotuves.Laaabai skanu budavo! Mama antaninius obuolius supjausto mazais kubeliais ,uzpila cukrumi ir palieka visai parai,isvirus lieka tie kubeliai nesuire kaip gintareliai ,o jau kaip gardziai kvepia! nereikia net jokio cinamono.