Ilgai galvojau, kad žuvies nemėgstu. Kavinėse, net ir restoranuose, retai žuvį užsisakau, nes dažniausiai ir dabar tenka nusivilti. Pateikiama arba sausa, arba užpilta riebiu padažu. Arba abu kartu. Tai kur jau patiks, kai sprangu. Tokiais atvejais tikrai gali pagalvoti, kad nemėgsti žuvies. Jei ir jums taip buvo – mes vieno kraujo! Namie irgi tik riebią žuvį – silkę, lašišą ir skumbrę gaminome.

Galvojau taip ilgai, kol vienas labai geras žmogus, jūros gėrybių mėgėjas, mane išmokė kepti orkaitėje šaldytą baltą žuvį. Nuo to momento kaskart valgydama namuose keptą žuvį esu jam dėkinga. Išmokau jau gerokai 30-mt perkopusi ir pirmą vaiką jau turėjau. Taigi, mano vaikai žuvį kepti jau mokės. Išmokysiu ir jus. Juk geru dalintis reikia.

Paaiškėjo, kad šeimai žuvį pagaminti labai paprasta, reikia tik 3-jų dalykų:

  • Šaldytos baltos žuvies, kurią geriausia atitirpinti šaldytuve ir tik vėliau perkelti į kambario temperatūrą. Šį kartą kepiau menkę, bet tinka ir lydeka, sterkas ar bet kokia kita jūsų mėgstama balta žuvis. Aš kepiau „cielą“, bet šis būdas puikiai tinka ir filė, kurią, beje, dažniausiai ir kepu.
  • Centimetro, mano mielas – parsivežtas kaip suvenyras iš šeimos kelionės į Kopenhagą, bet tiks ir pats paprasčiausias. Matuojame per storiausią žuvies vietą jos storį. Skaičiuojame – 1 cm * 4 minutės kepimo. Mano turėta žuvis buvo 7 cm * 4 minutės = 28 min. kepimo.
  • Puikios orkaitės – aš kepiau, kaip visada, mylimoje pilno garo orkaitėje, bet šį kartą be garų, kepimo funkcija – viršus/apačia, 200 ᵒC.
Puikiai iškepusios baltos žuvies kriterijus –paspaudus iš viršaus jos segmentai (nulupus odą matosi dalys baltos žuvies) lengvai prasiskiria – slysta vienas nuo kito. Kai žuvis dar neiškepusi – segmentai neatsiskiria. Kai perkepusi – jau būna sulipę.
Orkaitėje kepta balta žuvis – skaniau nei restorane recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 30 min.
Iš viso 35 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 4 porcijos
Porcijoje 148 kcal

Ingredientai
  

  • 600 g menkės, tinka ir kita balta žuvis
  • 1 v.š. sviesto, bet jis nėra būtinas

Paruošimas
 

  • Įkaitiname orkaitę iki 200 ᵒC, su kepimo funkcija viršus/apačia.
  • Ant žuvies dedame sviesto. Druskos dėti nebūtina, juk jūrinė žuvis sūriame vandenyje plaukioja, tad žuvis yra natūraliai sūri. Jei reikės druskos, iškepę galėsite visada pabarstyti. Arba alternatyva – pašlakstykite citrinos sultimis.
  • Žuvį kepame priklausomai nuo jos dydžio. Matuojame per storiausią žuvies vietą jos storį. Skaičiuojame– 1 cm * 4 minutės kepimo. Mano turėta žuvis buvo 7 cm * 4 minutės =28 min. kepimo. Labai svarbus kepimo laikas – 1-2 min. padauginsite ir jau žuvis bus sprangi. Tada ir majonezo, ir grietinėlės norisi, kad suteptų tą sausumą.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 148kcal (7%)Angliavandeniai: 0.003gBaltymai: 27gRiebalai: 4gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 0.5gMononesotieji riebalai: 1gTransriebalai: 0.1gCholesterolis: 72mgNatris: 104mgKalis: 620mg (31%)Cukrūs: 0.003gVitaminas A: 147µg (18%)Vitaminas B6: 0.4mg (29%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 2mg (3%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 0.4µg (1%)Kalcis: 25mg (3%)Varis: 0.04mg (4%)Folio rūgštis: 11µg (6%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.02mg (1%)Magnis: 48mg (13%)Fosforas: 305mg (44%)Selenas: 50µg (91%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!