Bulvės – tradiciškai lietuvių gausiai vartojama daržovė. Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – geras organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, karotino šaltinis.
Orkaitėje keptos bulvės, įdarytos grūdėta varške, Pesto ir pomidorais recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 15 min.
Gaminimas 1 hour
Iš viso 1 hour 15 min.
Kategorija Pietums
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 350 kcal

Ingredientai
  

Bulvėms:

  • 300 g bulvių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
  • rozmarinų, pagal skonį. Aš prisiskyniau vazonėlyje nuo palangės, bet galite naudoti ir džiovintus.
  • druskos, pagal skonį
  • pipirų, šviežiai maltų, pagal skonį

Įdarui:

  • 150 g grūdėtos varškės. Nenupilu skysčio, jis skaniai susigeria į bulvę. 
  • 60 g pomidorų, vyšninių
  • 1 v.š. Pesto padažo
  • 1 galvos česnako, kepto orkaitėje
  • prieskoninių žolelių, šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių (tinka krapai, šviežia kalendra, petražolės), pagal skonį. Aš šviežių visada turiu, laikau vakuume. Sukapoju smulkiai ir įmaišau.
  • 2 a.š. citrinos sulčių, šviežiai spaustų
  • druskos,
  • pipirų,

Paruošimas
 

Bulvių paruošimas:

  • Nuplauname bulves su kempinėlės aštria puse, gerai jas nušveisdami.
  • Apžiūrime ar nėra pažaliavusių vietų. Jei randame – būtinai nupjauname.
  • Bulves subadome šakute: nesprogs ir geriau įsigers prieskoniai.
  • Plonai patepame ypač tyru alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais bei gausiai rozmarinais.
  • Kepimo popierių suglamžome ir sušlapiname. Nugręžiame ir suplėšome mums reikalingo dydžio gabalais. Į jį suvyniojame bulves.
  • Pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame +180C ~40-60 min. Laikas priklauso nuo bulvės dydžio ir orkaitės.
  • Iškepę perpjauname ir šaukštu dalį vidaus išskobiame. Jį galima sumaišyti su įdaru.

Kepdami bulves šalia pašauname į orkaitę:

  • Mažus pomidoriukus (kepame 15 min.) būtinai juos perpjaukite, nes susprogs ir teks šveisti orkaitę.
  • Česnaką su nupjauta viršūne (kepame 30 min.) – jis suteiks saldumo ir kremiškumo.
  • Bulves, česnaką ir pomidorus pašaunu vienu kartu ir kepu 180 ℃ temperatūroje. Kepimui laikmatį užstatau 15 min. – tada ištraukiu pomidoriukus. Po dar 15 min. ištraukiu česnaką. Praėjus 15-30 min. jau ir bulvės bus iškepusios.

Įdaras:

  • Perpjautą ir šiek tiek išskobtą keptą bulvės vidinę pusę patepame kokybišku Pesto padažu.
  • Įdarui skirtus ingredientus sumaišome kartu, dedame jį į bulves ir uždedame kepto pomidoriuko puselę. Jis labai daug skonio suteikia.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 350kcal (18%)Angliavandeniai: 31gBaltymai: 12gRiebalai: 20gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 11gCholesterolis: 13mgNatris: 358mgKalis: 787mg (39%)Skaidulos: 4g (11%)Cukrūs: 4g (16%)Vitaminas A: 461µg (58%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 0.3µg (12%)Vitaminas C: 39mg (49%)Vitaminas D: 0.1µg (2%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 16µg (21%)Kalcis: 100mg (13%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 39µg (20%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.3mg (15%)Magnis: 45mg (12%)Fosforas: 215mg (31%)Selenas: 8µg (15%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!