PAPRIKOJE vitamino C yra kelis kartus nei citrinoje. IŠSAMIAI papasakosiu apie dar 12 paprikos naudų, kuo jos skiriasi pagal spalvą, pasidalinsiu 3 atvejais, kada jų derėtų vengti bei gaminimo niuansais.

Paprikos NAUDA:

  1. Padeda lieknėti. Be cukraus, bet saldi. Paprika turi natūralių cukrų, bet kalorijų mažai, vos 31 kcal/ 100 g. Taigi, padidina valgymo džiaugsmą, skaidulos suteikia sotumo ir tuo pačiu padeda lieknėti.
  2. Stiprina imunitetą. 100 g paprikoje stipraus antioksidanto vitamino C yra net 139 mg, kai citrinoje vos 53 mg! Viena vidutinė paprika sveria apie 300 g. Smagiai sutriauškinę vieną, užkandžiui gausite net 417 mg vitamino C, kai rekomenduojama paros norma yra nuo 60 iki 100 mg. Kad tiek gautume iš citrinos, reikėtų suvalgyti beveik 800 g, be cukraus.
  3. Padeda išvengti mažakraujystės. Geležies jose nedaug, bet didžiulis kiekis vitamino C padeda pasisavinti geležį. Taigi, prie produktų turinčių geležies, rekomenduojama paprikos palyda.
  4. Padeda sumažinti cholesterolį ir kraujospūdį dėl joje esančių skaidulų bei antioksidantų. Stiprina širdį ir kraujagysles su B6, C ir K1 vitaminais.
  5. Padeda palaikyti odos jaunystę ir apsisaugoti nuo spuogų su betakorotenais, kurių turi ypač daug.
  6. Prieš vėžį, širdies ir kitas lėtines ligas kovoja paprikų antioksidantai kvercetinas ir luteolinas.
  7. Naudinga akių sveikatai. Apsauga nuo kataraktos ir tinklainės bėdų – taip veikia antioksidantai zeaksantinas, liuteinas bei vitaminas A. Tad gal ne morką reikia graužti, o papriką? O dar geriau – pakaitom, tai vieną, tai kitą.
  8. Pabandome išvengti Alzhaimerio? Teigiama, kad prinokusių pipirų junginiai slopina fermentą, kuris išskiria amiloido baltymus, kurie prisideda prie Alzheimerio ligos rizikos. Tai dėl paprikose esančių junginių, įskaitant fenolius, karotinoidus ir flavonoidus.
papriku-nauda-ir-gaminimo-ypatumai

Paprikos nauda pagal SPALVĄ:

  1. Raudonose glūdi antioksidantas kapsantinas.
  2. Geltonose – antioksidantas violaksantas. Šis junginys yra labiausiai paplitęs karotinoidų antioksidantas geltonosiose paprikose (žr. 8 punktas).
  3. Žalios, neprinokusios ir juodos paprikos kupinos liuteino. O štai raudonose jo nėra. Liuteino vartojimas ypač svarbus akių sveikatai, tai žino vyresni žmonės.
  4. Paprikos būna dviejų lyčių. Kai apačioje yra trys iškilimai – tai yra berniukai, o jei keturi – tai mergaitės. Mergaitės paprikos turi daug sėklyčių, bet yra saldesnės ir skanesnės, kai valgomos šviežios. Teigiama, kad berniukai labiau tinka virimui ir kepimui, nors aš asmeniškai šviežias vartoju ir tas, ir tas.

Paprikos mano namuose išnyksta greitai, nes ir aš, ir vaikai mėgstame jomis užkandžiauti, dedu jas ir į salotas.

Paprikos GAMINIMO ir VALGYMO ypatumai:

  • Tinka valgyti šviežią, virtą ar troškintą.
  • Supjaustykite riekelėmis ir patiekite kaip užkandį.
  • Perpjaukite per pusę ir į vidų įdėkite salotas.
  • Susmulkinkite ir berkite kaip saldų priedą į salotas. Taip išvengsite noro salotas saldinti medumi ar kitais cukraus pakaitalais.
  • Galima blanširuoti kaip pomidorus ir nulupti odelę, reikalui esant.
  • Tinka padažams gaminti.
  • Įdarykite bei troškinkite, gaminkite garuose ar kepkite orkaitėje – gražu patiekti ir daug naudos.
  • Jei turite virškinimo trakto sutrikimų, geriau odelę nulupkite. Beje, didžiausia koncentracija įvairių antioksidantų ir skaidulų yra būtent odelėje ir iš karto po ja. Taigi jei jums virškina, geriau valgyti su ja.

Kam VENGTI paprikų (ne)reikėtų?

  1. Teigiama, kad paprikos neturi jokio neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau kai kuriems žmonėms ji
    gali sukelti alergiją ar kryžminę reakciją. Tik nevenkite be reikalo, nes tai puiki daržovė.
  2. Ilgametės praktikos metu pastebėjau, kad kai kurie žmonės, turintys rėmenį, patiria virškinimo sunkumų, valgydami paprikas. Stebėkite kaip jūs jaučiatės.
  3. Dalis žmonių sako, kad paprikos nemėgsta. Tikėtina, kad blogai jaučiasi, pučia pilvą ar nevirškina. Dažnai tai išsprendžiama, kai nulupama sunkiau virškinama odelė.

Daugybę RECEPTŲ su paprikomis rasite čia>>

5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!