Tik atšalus vakarams rudenį mūsų šeimoje vėl sugrįžta įvairios sriubos. Kartais jas verdu su bulvėmis, o kartais- be. Kadangi šeimoje dar du maži vaikai ir vyras, kuriam talija jo neturi reikšmės, tai laviruoju sukdamasi taip, kad ruoščiau visai šeimai tą patį maistą.
Jei sriubą verdu su bulvėmis drąsiai tokį patiekalą valgau pietums, kaip pagrindinį maistą po šviežių daržovių salotų. Juk sriuba ir troškinys nesiskiria niekuo, tik skysčio kiekiu.
Jei sriubą valgau vakare bulvių privengiu, taigi arba verdu be jų arba sukraunu jas vaikams bei vyrui. taigi atskirų patiekalų ruošti sau ir šeimai tikrai neverta. Kam svoris neaktualu drąsiai su bulvėmis ir vakare sriubą valgykite.
Šviežių kopūstų sriuba – dviems porcijoms reikės:
– šviežias kopūstas – mažai kaloringas, taigi kraukite daug, pavyzdžiui 300 g.
– Viena vidutinio dydžio morka (100 g)
– 100 ml pomidorų tyrės ar savo sultyse konservuotų pomidorų. Žinoma, jei ruošite rudens pradžioje ar vasarą rinkitės šviežius pomidorus. Man patinka rūgščiau tai pilu daug, jei mėgstate švelniau – pilkite mažiau nei nurodyta.
– Ciberžolė suteiks puikią spalvą ir gerins virškinimą.
– lauro lapai, pipirai ir druska pagal skonį. Jei norisi aštriau galima įpilti šlakelį tobasco padažo
– 5 g krapai švieži ar šaldyti, galima ir daugiau, jei norisi. Barstau jau pateikusi ant stalo. Tinka ir petražolės įvairiomis formomis verdant ir jau pagaminus.
Bulvių dėkite pagal norą ar skonį. Svarbu, kad juos išliktų sriuboje kuo stangresnės.
Kopūstų sriubos esminis gaminimo dalykas – virti taip, kad daržovės išliktų traškios. Tuomet sotumo jausmas truks ilgiau, o naudingų medžiagų tikrai gausime daugiau.
1. Šviežią kopūstą supjaustome norimo dydžio juostelėmis. Aš pjaustau riekelėmis su pjaustykle. O morkas stambiais gabalėliais.
2. Užvirus vandeniui su pirmiausia suberkite virti kopūstus ir prieskonius. Aš visuomet prieš virimą dar juos nuplikau verdančiu vandeniu, ypač pavasariop, kai jie tampa kietoki. Verdu juos kol vos paminkštėja, tada beriu kitas daržoves. Jei laiko turiu daugiau, sumetusi morkas ir bulves tik užverdu vėl ir išjungiu kaitinimą, palikdama toliau gamintis žemesnėje temperatūroje. Tokiu būdų gaminama sriuba ar troškinys turi daugiau skonio, o daržovės išlieka geresnės konsistencijos.
3. Pateikusi ant stalo pabarstau šaldytais krapais, jei turite šviežių – dar geriau.
Skanaus.