Skonis. Švieži topinambai skoniu primena riešutus, virti – artišokus. Net angliškai vadinasi “Jerusalem artichoke”. Ši daržovė ne tik skani. Dėl biologiškai aktyvių medžiagų lapuose ir gumbuose ji labai naudinga ir sveikiems, ir ligoniams.
Kaip ir su kuo valgyti. Dažniausiai topinambai valgomi švieži ir naudojami salotoms. Galima valgyti gumbus šviežius, virtus, keptus, troškintus, džiovintus, valgomi lapai ir žiedai. Liaudies medicinoje siūloma gumbus valgyti šviežius su luobele. Daržovę užtenka gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Galima pasidaryti labai skanią topinambų mišrainę su anakardžių majonezu, česnako skiltelėmis ir žaliu salotos lapu, arba špinatais.  Galima pasigaminti ir salotas su pomidorais. Pabandom?
Gerosios savybės. Nuo bulvių skiriasi tuo, kad vietoj krakmolo jų sudėtyje yra inulino – jas gali valgyti ir sergantys cukralige. Topinambai gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą. Topinambai mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo toksines ir radioaktyvias medžiagas, saugo nuo auglių.
Vitaminų gausa – topinambuose gausu B grupės vitaminų, 18 amino rūgščių, vitamino PP, vitamino C (kelis kartus daugiau už morkas, burokėlius), taip pat biologiškai aktyvių elementų – silicio, cinko, geležies, kalio ir natrio.
Šaltinis: blogas „Skonis čia ir dabar“ pakoreguota ir papildyta pagal “Sulieknėk sveikai”. 

4.8 5 votes
Patiko? Įvertinkite!