Angl. – Cinnamon, ind. – Dalchini, rus. – Корица, lot. – Cinnamonum verum. Medžio žievė.
Cinamonas svarbus besilaikantiems sveikų dietų, tiksliau sveikai norintiems numesti svorį. Moksliniu tyrimu įrodyta [1], kad vos ½ šaukštelio cinamono per dieną gali žymiai sumažinti gliukozės lygį kraujyje, trigliceridų, mažo tankio lipoproteinų (MTL) – „blogojo“ cholesterolio ir bendrą cholesterolio lygį žmonėms, sergantiems antro tipo diabetu. Net ir tiems, kurie neserga šia liga, cinamonas suteikia naudos:
• Cinamonas sulėtina maisto (angliavandenių) patekimą iš skrandžio į plonąjį žarnyną, tai gelbsti kontroliuojant staigius šuolius ir atitinkamą staigų gliukozės lygio kritimą. Staigūs gliukozės pokyčiai sukelia didžiulį alkio jausmą, potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams, taigi cinamonas padeda jų išvengti ar bent jau sušvelninti ir taip suvartojama mažiau kalorijų.
• Cinamonas sustiprina antioksidantų iš kitų maisto produktų pasisavinimą ir taip sustiprina organizmo imuninę sistemą.
• Cinamonas palengvina virškinimą, sumažina raumenų ir sąnarių įtampą, sumažina pilvo pūtimą, ir netgi skatina smegenų veiklą. Šis prieskonis skatina kraujotaką ir skystina kraują.
Panaudojimas virtuvėje. Cinamonas naudojamas tiek maltas, tiek ir lazdelėmis. Indijoje, Kinijoje ir visoje Azijoje cinamonas naudojamas ne tik saldiems patiekalams, kaip yra įprasta mūsų kultūroje, tačiau tai vienas iš plačiausiai naudojamų pagrindinių valgių prieskonių. Turbūt nėra valgio ar patiekalo, kuriam netiktų cinamonas.
– Dedama į ryžių, kitų kruopų, ankštinių, daržovių patiekalus, užkandžius, padažus, saldžiuosius patiekalus, ledus, vaisių salotas, keptus obuolius, pyragaičius, keksus, meduolius, juo barstomos košės.
– Tinkamas prieskonių arbatų, kavų bei kitų pieno gėrimų priedas. Atminkite, kad cinamonas reguliuoja gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje, taigi sveiko lieknėjimo programos besilaikantiems, t.y. norintiems numesti svorį, arbata su cinamonu padėda sumažinti potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams. Tokios arbatos galite nusipirkti specializuotose arbatų parduotuvėse arba pasigaminti arbatos su cinamonu ar pasiruošti kavos su cinamonu namie.
– Prieskonis tinkamas prieskonių mišiniams, tirštiems pomidorų padažams, kopūstams.
Mums yra įprastas maltas cinamonas, kurį naudoti daugiau ar mažiau mokame visi. Cinamono lazdelės – retesnis reiškinys mūsų virtuvėse, tačiau būtent lazdeles naudoti yra patogiau visais kitais atvejais, nei kepiniai, į kurių tešlą ar įdarą geriau tinka maltas cinamonas:
– verdant ar troškinant patiekalą, gaminimo pabaigoje lazdelę galime išimti, o jos aromatas išlieka patiekale.
– maltas cinamonas pakeičia patiekalo spalvą (pavyzdžiui, baltus ryžius paverčia pilkais), o skaidrų patiekalą (sriubą, gėrimą, kompotą) padaro drumstą. Šiuo atveju lazdelė yra nepakeičiama – ji atiduoda patiekalui aromatą, o patiekalo nei sudrumsčia, nei užtamsina jo spalvos.
Laikymas. Maltą cinamoną saugokite sandariuose induose, saulei neprieinamoje vietoje. Geriausiai cinamoną laikyti namuose sandariame inde lazdelėmis. Jei reikia malto cinamono, prieš naudojimą lazdeles galite paskrudinti sausoje keptuvėje (nebūtinai) ir susimalti kavamale. Tuomet turėsite šviežio ypatingai aromatingo ir neišsikvėpusio cinamono.
Kilmė. Cinamonas – iš Ceilono kilusio lauramedinių (Lauraceae) šeimos tikrojo cinamono medžio nulupta, išdžiovinta šakų vidinė žievė. Šia vidine žieve keliauja maistingos medžiagos nuo šaknų iki lapų, ir būtent šioje žievėje susikaupusios aromatingo eterio ląstelės. Cinamono tėvynė – Ceilonas, Šri Lanka bei Pietvakarių Indija (Keralos regionas). Pastarojoje auga didžiausios jo plantacijos.
Ceiloninis cinamonas taip pat prigijęs Seišelių salose bei Madagaskare. Medžių ar krūmų šakos yra nukertamos ir nuo jų atsargiai nuskutamas nelygus išorinis paviršius. Geros kokybės cinamonui tinka tik tam tikro dydžio jaunos medžio šakos. Žievė tuomet yra atsargiai nulupama rankomis ir prieš džiovinant susukama į ritinėlius. Ritinėliai yra apie 1 m ilgio. Vėliau cinamonas supjaustomas jau mums pažįstamomis lazdelėmis. Džiovinant ar pjaustant cinamono ritinėliai dažnai aplūžinėja ir suskyla. Atplaišos yra surenkamos ir yra sumalamos. Taigi pasauliui yra gerai pažįstamos dvi cinamono formos – lazdelėmis ir maltas. Iš prasčiausios kokybės nuobirų ir atplaišų yra distiliuojamas cinamono aromatinis aliejus.
Regionas. Šiomis dienomis Šri Lanka yra pagrindinis cinamono gamintojas ir tiekėjas pasauliui. Prieskonis iš Šri Lankos ir Seišelių salų yra pats kokybiškiausias ir labiausiai vertinamas.
Sudėtis. Cinamono aromatas yra įsimenantis, karštas, pikantiškas, skonis – saldus. Tokį aromatą skleidžia eteris – cinamaldehidas. Yra distiliuojamas aromatinis cinamono aliejus, kuriame šio eterio yra labai didelė koncentracija.
Panaudojimas gydymo tikslais. Cinamono aromatas naudojamas aromaterapijoje. Jis sušildo sielą, išsklaido sielvartą. Išsklaido slogią nuotaiką, padeda atgauti jėgas po išsekimo, depresijos, streso.
Tradicinėje indų medicinoje – Ajurvedoje – cinamonas nuo seniausių laikų laikomas pagrindiniu prieskoniu ir vaistu. Cinamonas – šildantis prieskonis, dėl to jo savybės gerinti kraujotaką, kelti spaudimą, sušildyti kūną, spartinti sveikimą po bet kokios ligos Ajurvedoje yra ypač vertinamos. Cinamonas varo šlapimą, valo nuodus, ramina nervų sistemą, stimuliuoja gimdos veiklą, striprina seksualumą, slopina kosulį, gydo peršalimo ligas, varinėja organizmo skysčius, sušildo šąlančias galūnes. Cinamonas puikiai tinka diabetikams – jis reguliuoja insulino ir atitinkamai gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje. Šis paskutinis teiginys jau yra įrodytas šiuolaikinio mokslo ir imtas taikyti praktikoje. Cinamonas medicinoje naudojamas nuo pykinimo, vidurių pūtimo (jo esama beveik visų skrandžio mikstūrų sudėtyje), žarnyno infekcijų ir dieglių, gerklės uždegimo, užkimimo. Cinamono aliejus naudojamas stomatologijoje.
Kur įsigyti? Malto cinamono be vargo įsigysite visose maisto parduotuvėse. Cinamono lazdelių klauskite profesionaliose prieskonių parduotuvėse. Atminkite, kad maltą cinamoną dažnai padirbinėja, taigi pirkdami lazdeles, būsite tikri, kad nusipirkote cinamoną:)
Vaida Kurpienė
„Sulieknėk sveikai“
www.sulieknek.lt
 http://www.facebook.com/sulieknek.sveikai
Cituota:

  1. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, MM., et al. Department of Human Nutrition, NWFP Agricultural University, Peshawar, Pakistan. Diabetes Care, 2003 Dec;26(12):3215-8.
  2. Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects. Hlebowicz, J., Hlebowicz, A., Lindstedt, S., et al. Department of Medicine, Malmo University Hospital, Sweden. American Journal of Clinical Nutrition, 2009 Mar; 89(3):815-21. []
  3. Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects. Hlebowicz, J., Hlebowicz, A., Lindstedt, S., et al. Department of Medicine, Malmo University Hospital, Sweden. American Journal of Clinical Nutrition, 2009 Mar; 89(3):815-21.
  4. Antioxidant effects of a cinnamon extract in people with impaired fasting glucose that are overweight or obese. Roussel, AM., Hininger, I., Benaraba, R. INSERM, U884, LBFA, Université Joseph Fourier, Grenoble, France. Journal of the American College of Nutrition, 2009 Feb;28(1):16-21.
  5. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., et al. Faculty of Health and Human Science, Thames Valley University, London. Diabetic Medicine, 2010 Oct;27(10):1159-67.
  6. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. MB, Schulze., Manson, JE., Ludwig, DS., et al. Department of Nutrition. Harvard School of Public Health, Boston, MA. The Journal of the American Medical Association, 2004 Aug 25;292(8):927-34.
  7.  www.jogosmityba.lt
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!