Griežčiai – lyg kopūsto ir ropės hibridas. Stora odelė būna geltonos, geltonai žalsvos arba gelsvai violetinės spalvos, o minkštimas geltonas. Saldoko skonio, puikiai malšina alkį, nors turi tik 28 kcal/100 g.

Valgomieji griežčiai įprastai subręsta spalio mėnesį. Griežčiai gali būti išoriškai panašūs į ropes, bet pastarųjų minkštimas baltas, odelė plonesnė. Daugelis griežčius mėgsta labiau nei ropes, nes jie neturi kartoko prieskonio, yra saldesni. Laikomi žemesnėje temperatūroje puikiai išbūna iki pavasario. Tai – seniausia Lietuvoje auginama šakninė daržovė, daug senesnė nei bulvės.

Griežčių nauda

  • Griežčiuose vitamino C daugiau, nei kitose šakninėse daržovėse
  • Jis ilgai išsilaiko, skirtingai nuo kitų daržo gėrybių
  • Vartojami nuo vidurių užkietėjimo, skatina skysčių pertekliaus pašalinimą
  • Puikiai malšina alkį, nors turi nedaug kalorijų (28 kcal/100 g)

Atsargiai! Nevartokite griežčių, jei sergate ūmiomis skrandžio ir žarnyno ligomis.

Gaminimas

  1. Tarkuokite salotoms (naudinga valgyti šviežius griežčius)
  2. Tinka kepti orkaitėje, virti, troškinti
  3. Naudokite sriuboms
  4. Paskaninkite grikių košę
  5. Iš virtų griežčių kepkite kotletus
  6. Gaminkite įdarytus apkepus
  7. Įdarykite, kaip paprikas
  8. Naudokite kaip garnyrą prie mėsos

Kur rasti? Didžiosiose parduotuvėse gal ir retai jų užtiksime, lengviau įsigyti turgeliuose ar lietuviškų daržovių specializuotuose parduotuvėse.

3 2 votes
Patiko? Įvertinkite!