Neretai sulaukiu klausimų ar sveikai maitinantis galima valgyti vieną ar kitą produktą. Štai vienas iš dažnų ir labai žmogiškų klausimų apie vieną iš mėgstamų, bet prieštaringai vertinamų produktų – šoninę.
Skaitytojo klausimas: „Ar nuo šoninės, jei valgysiu tik su daržovėmis, galiu priaugti svorio?“
Atsakymas: visų pirma, labai džiaugiuosi tokiu klausimu – tai rodo, kad domitės ne tik produktais, bet ir jų derinimu, kas sveikai mitybai yra itin svarbu.
Norint suprasti, vienas ar kitas produktas turi įtakos svoriui, reikia pažvelgti ne į vieną produktą, o į gyvenimo būdo visumą: kiek valgote per dieną, kaip dažnai, kokie jūsų fizinio aktyvumo įpročiai, miego kokybė ir net streso lygis.
Pirmiausia – ką žinoti apie pačią šoninę?
Bendram supratimui 100 g šoninės yra:
- ~480–510 kcal – tai yra beveik visas vidutinės moters pietų kalorijų kiekis
- ~44,4 g riebalų, t. y. labai didelis kiekis, panašiai kaip kai kuriuose fermentiniuose sūriuose
- tik ~10 g baltymų, tiek pat kiek avižose. Manydami, kad „mėsa” – baltymų šaltinis galite ir suklysti
Teisingai įsivertinkite porcijos dydį. Be to, kalbant apie lieknėjimą svarbu kiekiai ir dažnumas bei ką dar be to produkto valgote. Todėl pasakyti, kad nuo vieno ar kito produkto storėjama – neteisinga, nes sprendžia ne vienas patiekalas, o – visuma.
Sveikatos prasme dabar yra įvairiausių mitybos teorijų. Kai kuriose jų šoninė laikomas tinkamas maistas, o tradicinėse ir sveikatos organizacijų pateikiamose rekomendacijose – atvirkščiai. Tiesa, rūkyti produktai, tame tarpe ir šoninė visuotinai pripažinti kenksmingi sveikatai. O kaip išsirinkti vertingą mėsą, skaitykite čia>>>
Ar sveika mityba reiškia visišką šoninės atsisakymą?
Ne, sveika mityba – nėra vien draudimai ar tobulumo siekimas – tai visų pirma lankstus, sąmoningas požiūris, padedantis rūpintis tiek kūnu, tiek emocine savijauta.
Aš į savo mitybos planus šoninės nededu, bet kas skaitėte mano knygą ar dalyvavote mano vedamuose kursuose, žinote, kad nieko nedraudžiu, kai labai labai norisi! Taigi kartais galite suvalgyti šoninės šiomis sąlygomis:
- Tai neturi būti kasdienis maistas.
- Riebios mėsos kiekiai vizualiai turi būti maži. Atminkite, kad riebaus maisto porcijos vizualiai atrodo mažos. Tai viena pagrindinių priežasčių kodėl žmonės „padaugina” tokio maisto. Juk „mažai suvalgiau” / „nieko nevalgau“, o svoris auga. Taip gali atrodyti, nes riebalai – tankūs, sunkūs ir lėkštėje užima mažai vietos.
- Venkite to valgymo metu kitų papildomų riebalų.
- Šoninę galima valgyti ne kaip pagrindinį patiekalą, o mažą kiekį prie grūdinių ar kitų augalinių produktų. Malonumo gausite, o talijai ar sveikatai įtakos bus mažiau. Taigi jūsų pasirinkimas valgyti su daržovėmis – puikus.
- Valgykite mažais kąsneliais ir gerai sukramtykite, kad kuo ilgau šoninė pabūtų burnoje. Riebalai per skonio receptorius duoda ženklą smegenims išskirti… laimės hormoną. Bet tik tol, kol patiekalas būna burnoje. Taigi laimės kiekis priklausys ne nuo to, kiek suvalgėte, o nuo to – kiek ilgai kramtėte.
- Valgykite pasimėgaudami 100 proc. be pašalinių trikdžių – TV, planšetės, telefono ar knygos.
Ir pabaigai – paklauskite savęs: koks jūsų santykis su šonine? Ar ji – tiesiog skanus priedas prie daržovių kartą per savaitę, ar emocinis užkandis, kurio negalite atsisakyti? Atsakymas į šį klausimą kartais pasako daugiau nei kalorijų kiekis.
Taip,patiko,o šonine as pakepinu ir taukus išpilu lauk