Burnotis (angl. amaranth), kaip grikiai bei bolivinė balanda, nėra javai. Jų sėklos yra vadinamos pseudogrūdais arba pseudokruopomis. Savo sudėtimi ir panaudojimo galimybėmis burnotis primena tikras kruopas ar grūdus, tad dėl patogumo gali būti taip vadinamas. Šios kruopos neturi gliuteno, dėl to gliutenui alergiški žmonės drąsiai gali naudoti burnočio sėklas.

Burnočiai virtuvėje

Burnočio sėklos, priklausomai nuo augalo porūšio, gali būti įvairių spalvų, dydis – vos didesnės už aguonos grūdą. Sėklos pasižymi riešutų skoniu, valgomos virtos, skrudintos, spragintos, traiškytos ar sumaltos į miltus, taip pat iš burnočių spaudžiamas aliejus. Iš jų verdamos košės, kepami įvairūs kepiniai. Galima juos naudoti kaip papildymą sriuboms ar troškiniams. Rytuose, Afrikoje ir Pietų Amerikos regione populiarūs burnočio saldumynai, kur spragintos burnočio sėklos sulipinamos saldžioje medaus, melasos ar kakavos masėje. Kadangi burnočio miltai, kaip jau buvo minėta, neturi gliuteno (glitimo), jie kepiniuose dažniausiai maišomi su kitais miltais. Vandenyje išverda greitai (apie 15 minučių), jo nebūtina mirkyti.

Burnočio sėklų maistinė vertė

Burnočio sėklos – lengvas, greitai įsisavinamas maistas. Šiose kruopose taip pat yra vitaminų A ir C, geležies, fosforo, kalio, bei kalcio. Kupinoje saujoje burnočio yra daugiau kalcio nei stiklinėje pieno.

Šiose kruopose daug maistinių skaidulų ir baltymų. Burnočio baltymai yra pačios aukščiausios kokybės, lenkiančios bet kurį kitą javą ar baltyminį produktą, o vienos iš svarbiausių aminorūgščių – lizino – yra net du ar tris kartus daugiau nei kitose grūdinėse kultūrose. Šias kruopas derinant su kviečiais, kukurūzais ar natūraliais ryžiais gausime mums taip reikalingą pilną baltymą, lygiai tokį pat vertingą, kaip gauname iš mėsos ar žuvies.

Angliavandenių šiose kruopose yra mažiausiai (lyginant su kitomis kruopomis – duomenys lentelėje).

Burnočio sėklų palyginimas su kitomis kruopomis; sudėtis, proc.           

 Kruopa (grūdas)   Baltymai      Angliavandeniai       Riebalai
Kviečiai
Miežiai
Rugiai
Avižos
Ryžiai
Kukurūzai
Soros
Grikiai
Burnočiai
14
12
15
17
7
10
13
13
18
67
73
70
66
80
68
73
72
57
2
2
3
7
1
5
6
4
8

Parengta pagal nutritiondata.com ir  www.jogosmityba.lt. Šiame bloge galite rasti ir burnočio sėklų istoriją.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!