Burnotis (angl. amaranth), kaip grikiai bei bolivinė balanda, nėra javai. Jų sėklos yra vadinamos pseudogrūdais arba pseudokruopomis. Savo sudėtimi ir panaudojimo galimybėmis burnotis primena tikras kruopas ar grūdus, tad dėl patogumo gali būti taip vadinamas. Šios kruopos neturi gliuteno, dėl to gliutenui alergiški žmonės drąsiai gali naudoti burnočio sėklas.
Burnočiai virtuvėje
Burnočio sėklos, priklausomai nuo augalo porūšio, gali būti įvairių spalvų, dydis – vos didesnės už aguonos grūdą. Sėklos pasižymi riešutų skoniu, valgomos virtos, skrudintos, spragintos, traiškytos ar sumaltos į miltus, taip pat iš burnočių spaudžiamas aliejus. Iš jų verdamos košės, kepami įvairūs kepiniai. Galima juos naudoti kaip papildymą sriuboms ar troškiniams. Rytuose, Afrikoje ir Pietų Amerikos regione populiarūs burnočio saldumynai, kur spragintos burnočio sėklos sulipinamos saldžioje medaus, melasos ar kakavos masėje. Kadangi burnočio miltai, kaip jau buvo minėta, neturi gliuteno (glitimo), jie kepiniuose dažniausiai maišomi su kitais miltais. Vandenyje išverda greitai (apie 15 minučių), jo nebūtina mirkyti.
Burnočio sėklų maistinė vertė
Burnočio sėklos – lengvas, greitai įsisavinamas maistas. Šiose kruopose taip pat yra vitaminų A ir C, geležies, fosforo, kalio, bei kalcio. Kupinoje saujoje burnočio yra daugiau kalcio nei stiklinėje pieno.
Šiose kruopose daug maistinių skaidulų ir baltymų. Burnočio baltymai yra pačios aukščiausios kokybės, lenkiančios bet kurį kitą javą ar baltyminį produktą, o vienos iš svarbiausių aminorūgščių – lizino – yra net du ar tris kartus daugiau nei kitose grūdinėse kultūrose. Šias kruopas derinant su kviečiais, kukurūzais ar natūraliais ryžiais gausime mums taip reikalingą pilną baltymą, lygiai tokį pat vertingą, kaip gauname iš mėsos ar žuvies.
Angliavandenių šiose kruopose yra mažiausiai (lyginant su kitomis kruopomis – duomenys lentelėje).
Burnočio sėklų palyginimas su kitomis kruopomis; sudėtis, proc.
Kruopa (grūdas) Baltymai Angliavandeniai Riebalai Kviečiai
Miežiai
Rugiai
Avižos
Ryžiai
Kukurūzai
Soros
Grikiai
Burnočiai14
12
15
17
7
10
13
13
1867
73
70
66
80
68
73
72
572
2
3
7
1
5
6
4
8Parengta pagal nutritiondata.com ir www.jogosmityba.lt. Šiame bloge galite rasti ir burnočio sėklų istoriją.
Norėjau paklausti, kaip yra apdorotos burnočio sėklos, kuomet ant pakelio matome užrašą „pūstos burnočio sėklos“? Kyla įtarimas, kad galbūt tai yra tas pats, kas tiesiog sėklos, nes maistinė vertė ne tiek daug skiriasi nuo jūsų nurodytos (nukrypimus galime palikti dėl sudėtyje esančio medaus)…
Kai išpučiama, sudėtingi angliavandeniai virsta paprastais (maltoze, kitaip sakant cukrais)