Džiovintų ankštinių virimo laikas priklauso nuo jų rūšies, šviežumo, dydžio, išmirkymo, vandens kietumo ar minkštumo.

Lentelėje nurodytas mirkymo laikas yra trumpiausias būtinas – galite mirkyti ilgiau. Kuo ankštiniai yra mirkomi ilgiau – tuo trumpesnis virimo laikas bei mažiau pučia pilvą. Mirkyme metu suyra daugelis toksinių ar virškinimą apsunkinančių medžiagų. Tai galioja neskaldytiems ankštiniams, nes mirkant prasideda dygimo procesas. Jis yra susijęs su biocheminėmis reakcijomis, kurios keičia produkto sudėtį. Mirkyti reikia kambario temperatūros vandenyje, keičiant vandenį kas 10-12 valandų. Vandens reikia nedaug, kad vos apsemtų ankštinius.

Mirkyti nebūtina: lęšių, žaliųjų žirnelių bei šparaginių pupelių. Tačiau jei lęšiai neskaldyti – jų mirkymas irgi turi aukščiau minėtų privalumų. Kai kuriuos ankštinius, pavyzdžiui, spindulines pupuoles (angl mung beans) ar avinžirnius ilgiau pamirkius bei sudaiginus galima valgyti termiškai neapdorotus.

Vandens tūrio virimui santykis pamatuotas pagal nemirkytų sausų ankštinių tūrį. Druska prailgina ankštinių virimo laiką, jie tampa kieti ir sprangūs. Geriausia sūdyti tik virimo pabaigoje. Virimo laikas nurodytas maksimalus, jei ankštiniai gerai pamirkyti dažniausiai užtenka kelis kartus trumpesnio laiko nei nurodyta.

Ankštinių rūšisMirkymo laikas
valandomis
Virimo vandens
tūris kartais
Virimo laikas
minutėmis
Japoninės pupuolės
(aduki (adzuki) beans)
4-61-245-60
Tamsiai raudonos pupelės
(kidney beans)
8-122-360
Kininės pupuolės
(black-eyed beans)
1-22-345-60
Didžiosios pupos
(fava beans, faba beans, broad beans)
8-12460
Lenktasėklės arba sviestinės pupelės
(lima beans, butter beans)
8-122-360-90
Paprastosios daržinės pupelės8-102-360-90
Margosios pupelės8-122-360-90
Sojos pupelės8-124120-240
Avinžirniai8-122-360-90
Valyti skaldyti mažieji avinžirniai
(chholar dal, chana dal)
4-63-430-60
Valytos skaldytos indinės pupuolės
(urd dal, urad dal)
1-2
galima
nemirkyti
3-430-45
Indinės pupuolės
(urad beans, black gram)
5-12345-60
Skaldytos valytos spindulinės pupuolės
(split mung beans, mung dal)
1-2
galima
nemirkyti
3-430-45
Neskaldytos spindulinės pupuolės – žalios
(mung beans)
4-83-445-60
Rausvieji lęšiai – skaldyti
(masoor dal)
galima
nemirkyti
215-30
Lęšiai neskaldyti (žalieji ir rudieji)galima
nemirkyti
320-40
Skaldyti žirniai4-6335-50
Džiovinti neskaldyti žirniai6-83-435-50
Skaldytas tikrasis kajanas
(toor dal, tovar dal, split pigeon peas)
1-3
galima
nemirkyti
3-430-45

Receptų su ankštinėmis daržovėmis ieškokite čia >>>

5 4 votes
Patiko? Įvertinkite!