Džiovintų ankštinių virimo laikas priklauso nuo jų rūšies, šviežumo, dydžio, išmirkymo, vandens kietumo ar minkštumo.
Lentelėje nurodytas mirkymo laikas yra trumpiausias būtinas – galite mirkyti ilgiau. Kuo ankštiniai yra mirkomi ilgiau – tuo trumpesnis virimo laikas bei mažiau pučia pilvą. Mirkyme metu suyra daugelis toksinių ar virškinimą apsunkinančių medžiagų. Tai galioja neskaldytiems ankštiniams, nes mirkant prasideda dygimo procesas. Jis yra susijęs su biocheminėmis reakcijomis, kurios keičia produkto sudėtį. Mirkyti reikia kambario temperatūros vandenyje, keičiant vandenį kas 10-12 valandų. Vandens reikia nedaug, kad vos apsemtų ankštinius.
Mirkyti nebūtina: lęšių, žaliųjų žirnelių bei šparaginių pupelių. Tačiau jei lęšiai neskaldyti – jų mirkymas irgi turi aukščiau minėtų privalumų. Kai kuriuos ankštinius, pavyzdžiui, spindulines pupuoles (angl mung beans) ar avinžirnius ilgiau pamirkius bei sudaiginus galima valgyti termiškai neapdorotus.
Vandens tūrio virimui santykis pamatuotas pagal nemirkytų sausų ankštinių tūrį. Druska prailgina ankštinių virimo laiką, jie tampa kieti ir sprangūs. Geriausia sūdyti tik virimo pabaigoje. Virimo laikas nurodytas maksimalus, jei ankštiniai gerai pamirkyti dažniausiai užtenka kelis kartus trumpesnio laiko nei nurodyta.
Ankštinių rūšis | Mirkymo laikas valandomis | Virimo vandens tūris kartais | Virimo laikas minutėmis |
Japoninės pupuolės (aduki (adzuki) beans) | 4-6 | 1-2 | 45-60 |
Tamsiai raudonos pupelės (kidney beans) | 8-12 | 2-3 | 60 |
Kininės pupuolės (black-eyed beans) | 1-2 | 2-3 | 45-60 |
Didžiosios pupos (fava beans, faba beans, broad beans) | 8-12 | 4 | 60 |
Lenktasėklės arba sviestinės pupelės (lima beans, butter beans) | 8-12 | 2-3 | 60-90 |
Paprastosios daržinės pupelės | 8-10 | 2-3 | 60-90 |
Margosios pupelės | 8-12 | 2-3 | 60-90 |
Sojos pupelės | 8-12 | 4 | 120-240 |
Avinžirniai | 8-12 | 2-3 | 60-90 |
Valyti skaldyti mažieji avinžirniai (chholar dal, chana dal) | 4-6 | 3-4 | 30-60 |
Valytos skaldytos indinės pupuolės (urd dal, urad dal) | 1-2 galima nemirkyti | 3-4 | 30-45 |
Indinės pupuolės (urad beans, black gram) | 5-12 | 3 | 45-60 |
Skaldytos valytos spindulinės pupuolės (split mung beans, mung dal) | 1-2 galima nemirkyti | 3-4 | 30-45 |
Neskaldytos spindulinės pupuolės – žalios (mung beans) | 4-8 | 3-4 | 45-60 |
Rausvieji lęšiai – skaldyti (masoor dal) | galima nemirkyti | 2 | 15-30 |
Lęšiai neskaldyti (žalieji ir rudieji) | galima nemirkyti | 3 | 20-40 |
Skaldyti žirniai | 4-6 | 3 | 35-50 |
Džiovinti neskaldyti žirniai | 6-8 | 3-4 | 35-50 |
Skaldytas tikrasis kajanas (toor dal, tovar dal, split pigeon peas) | 1-3 galima nemirkyti | 3-4 | 30-45 |
Receptų su ankštinėmis daržovėmis ieškokite čia >>>