KAM REIKALINGAS?
– formuoja ir palaiko kaulų ir dantų struktūrą,
– pieno gamybai maitinančioms mamoms,
– formuoja raumenų audinį,
– yra DNR ir RNR sudėtinė dalis,
– palaiko organizmo šarmų ir rūgščių balansą,
– dalyvauja medžiagų apykaitoje ir gaminant energiją,
– pagreitina kaulų lūžių gijimą,
– dalyvauja vitamino D, kalcio, jodo, magnio, cinko apykaitoje.
PASISAVINIMO YPATUMAI
Padeda pasisavinti tinkamas kalcio ir fosforo santykis, laktozė, vitaminas C. Labai svarbu kokiu santykiu organizmas gauna fosforo ir kalcio. Norma yra 1:1,5.
Trukdo pasisavinti geležies, magnio ir aliuminio perteklius.
KAIP PASIREIŠKIA TRŪKUMAS IR PERTEKLIUS?
Fosforo trūkumas pasireiškia retai, nes beveik visi produktai turi fosforo. Trūkumas gali atsirasti po ilgo antacidų (rūgštingumą mažinančių preparatų) vartojimo, lūžus kaulams, arba geriant per didelius kiekius kavos. Dėl trūkumo atsiranda bendras raumenų silpnumas, kaulų skausmai, apetito nebuvimas, rachitas ir osteomaliacija (kaulų suminkštėjimas).
Jei organizme sukaupiama per daug fosforo, padidėja kalcio išsiskyrimas su šlapimu ir inkstuose gali susidaryti akmenų.
KIEK YRA IR KIEK REIKIA?
Žmogaus organizme fosforas esti neorganinių ir organinių junginių pavidalu. Kauluose jo yra apie 5 proc. visos jų masės, dentine 13-17 proc., smegenų ląstelėse apie 4 proc., raumenyse 0,2-0,4 proc. Vandenyje fosforo paprastai yra nedaug. Neleistinai didelės jo dozės dėl pramoninės taršos gali patekti į žmogaus kraujo serumą ir ten jo koncentracija sudaryti 26-45 ml/l.
Ar pats organizmas gamina? Ne.
Reikia gauti su maistu ar papildais:

Amžiaus grupė Paros norma, mg
Iki 8 metų ~ 1000
9-18 metų 1200-1600
19 – 25 metų ~ 1500
25 – 51 metų ~ 1400
vyresniems nei 51 metų ~ 1200
moterims nėštumo metu reikia ~ 1600
kūdikio žindymo metu reikia ~ 17400

 FOSFORO ŠALTINIAI

Top 5 produktai maisto produktai Kiek mg yra 100 gr Kiek reikia gr suvalgyti, kad paros normą gauti?
Ryžiai ir avižos 1677 84
Moliūgų sėklos 1172 120
Saulėgrąžos 1158 121
Sūris 807 174
Sezamo sėklos 774 181

Informacijos šaltiniai:
http://www.farmapedia.lt/index.php/Fosforas.htmlhttp://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Fosforas#r
https://www.myfooddata.com/articles/high-phosphorus-foods.phpHans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“