Užkandžiavimas

Jei dažnai valgote arba užkandžiaujate dirbdamas prie kompiuterio, vairuodamas mašiną, žiūrėdamas TV, sukiodamasis virtuvėje, didelė anstvorio ar net nutukimo tikimybė.

Patarimas – turėkite aiškų mitybos režimą, kada Jūs valgote ir valgyti remiantis tuo režimu. Valgyti geriausia kas 2.5-3 valandas. Išlaikykite savo esamą svorį ir nereikės vėliau kankinti savęs įvairiomis dietomis.

Daugiau straipsnių apie užkandžiavimą >>

Užkandžių receptai >>

Per daug laiko prie televizoriaus ar kompiuterio

Mokslininkų tyrimai nustatė, jog žmonės, kiekvieną dieną po porą valandų praleidžiantys prie TV, yra linkę turėti antsvorio.

Sėdint prie TV ar kompiuterio sumažėja širdies susitraukimų dažnis, krenta kraujospūdis ir sulėtėja medžiagų apykaita, sudeginama tik 20-30 kalorijų per valandą.

Jei TV žiūrėjimas – Jūsų hobis, tai per reklamos pertraukėles nors truputį pajudėkite – tik ne šaldytuvo link! 🙂

Jokio užkandžiavimo žiūrėjimo metu, nes suvalgote daug kalorijų, o sotumo – nejaučiate.

TV žiūrėjimo metu padarykite atsilenkimų, pritūpimų – taip suaktyvinsite medžiagų apykaitą.

Per greitas valgymas

Žmogus valgydamas per greitai nepajaučia staiga atsiradusio sotumo jausmo. Smegenys tik po 15-20 minučių pajunta, jog yra „sočios“. Greitai valgant maistas blogai sumaišomas su seilėmis, kuriose yra fermentų, virškinančių krakmolinius angliavandenius, tai reiškia, kad maistas – blogai suvirškinamas.

Mokslininkai nustatė, kad per greitas valgymas skatina aukštą kraujospūdį, nutukimą, aukštą cholesterolio lygį, netgi atsparumą insulinui ir tuo pačiu išsiderinusią medžiagų apykaitą.

Internetiniame žurnale “American Journal of Clinical Nutrition” Kinijos mokslininkų paskelbtame tyrime teigiama, kad kramtant maistą 40 kartų, kai įprastai žmonės vidutiniškai kramto 15 kartų, gaunama beveik 12 proc. mažiau kalorijų. Mokslininkai teigia, kad ilgiau kramtant suvartojama mažiau maisto produktų. Be to, jų insulino, gliukozės bei tam tikrų hormonų lygiai, taip pat buvo geresni. Tyrimo metu buvo tirti tik vyrai: 14 nutukusių bei 16 – normalaus svorio.

Patarimai:
– kramtykite tol, kol maistas taps košelės konsistencijos.
– “pavoliokite” burnoje, net skystus patiekalus, jiems ypač reikia seilėse esančių fermentų, ir tik tuomet nurykite,
– užsiimkite tik valgymu, jokių skaitymų ar TV/kompiuterio žiūrėjimo, nes taip:
* smegenys apkraunamos kita informacija, daug vėliau pajuntamas sotumo jausmas,
* suvalgome didesnę porciją maisto,
* blogai sukramtome.

Gerai kramtykite ir dietų nebereikės 🙂

Žiūrėkite e-paskaitą, kuriame yra aptariamas teisingas mitybos įpročių keitimas: