Šeimoje jau esame įpratę, kad aš ruošiu baltą mėsą, o vyras – raudoną. Aš gaminu baltą žuvį, o vyras – dažniau riebią.
Raudonos mėsos paruošimas man visada atrodė, kad yra arba labai ilgas – troškinti 3-5 val., arba ypač trumpas. Kadangi aš dažnai mintimis nusklendžiu į darbus, planus, galiu ir prideginti. O mano vyras labai mėgsta tikslumą, tad jam lengva sekundes skaičiuoti.
Mes juokiamės, kad mėsą išmokome kepti kartu. Anksčiau, kaip ir dauguma Lietuvos gyventojų mėsą suskrudindavome ir sukepindavome. Kur kepant atsiranda tamsiai ruda ir juoda spalva – tai kancerogeninės medžiagos. Kai pradėjau rūpintis, ką dedu į savo kūną, namie toksinų nebenorėjau valgyti. Svečiuose tyliai tokias vietas nupjaustau, o namie man norisi gerą maistą į savo kūną dėti. Tad mėsos kepimo scenarijus būdavo toks – vyras kepa, o aš šalia stovėdama aiškinu:

AŠ: Jau užteks!
VYRAS: Dar ne.
AŠ: Užteks, jau viskas!
VYRAS: Dar ne.
AŠ: Užteks, trauk jau!
VYRAS: Dar truputį.
AŠ: Tuoj sudegs!
VYRAS: Jau imu.
Ir pavykdavo puikiai!
Jautienos mentės kepsnys – pavyks iš pirmo karto
Nepraėjo nei 20 metų ir mano vyras iškepa tobulai raudoną mėsą man ir nežiūrint per petį. Va, čia tai meilė, sakykit, ką norite. Gėlių man gali ir nepirkti, bet jei mėsą iškepa, kaip man skanu ir patinka bei, kad ilgiau gyvenčiau – tai daug svarbiau!
Jautieną kepėme darbo dieną, nes abu dirbome iš namų. Mitas, kad reikia laukti savaitgalio ar vasaros tokiems kepsniams. Per karantinus ypač dažnai taip gamindavome. Tik visada kepdavo vyras.
O šį kartą jis mane pamokė, kaip reikia. Tad kepiau jautieną su priežiūra už ekrano pirmą kartą. Įsitikinau, kad visai paprasta ir be termometrų. Aprašysiu labai detaliai, tad ir jums pavyks.
Reikės tik supjaustytų jautienos mentės kepsnių. Prieš valgydami dar pasibarstėme šviežiai maltais pipirais ir druska. Viskas!
Kaip kepti jautieną, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga?
- Užkuriame grilį (arba ko nors paprašykite – 15 min.) .
- Kai įkaista grilis, ant grotelių dedame mėsa. Jautienos nemarinuoju ir niekuo nebarstau, gera mėsa skani pati savaime.
- Po poros minučių reikia pasukti mėsą stačiu kampu, kad tos vietos, kur liečiasi grotelės nedegtų ir išvengtume juodų dryžių. Primenu, kas juoda, tai – vėžį ir lėtines ligas sukeliančios medžiagos.
- Kai mėsa pakeičia spalvą, apverčiame kepsnius ir kepame dar apie 2 minutes. Patikslinu, kad apačią kepame ilgiau, o apvertę mėsą – trumpiau, nes vidus jau bus dalinai iškepęs .
- Šalia padėjau kepti pomidorų. Galima ir didesnius cielus ar pjaustytus kepti. Tobulai tinka ir skoniu, ir padeda mėsą tinkamai suvirškinti. Be to, kepti pomidorai – antioksidantų bomba. Juose esantis likopenas pakaitinus pasisavina iki 6 kartų geriau.
- Nuo grilio jau nesitraukite, nes pora minučių ir baigta. Idealu dar būtų kepsnį dėti į pašildytą lėkštę ir kelioms minutėms leisti pailsėti mėsai prieš valgant.

Atkreipkite dėmesį, kad kepsniai – be juodų dryžių, iškepti vidutiniškai (medium) – taip ypač sultinga ir skanu. Galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Taip iškeptų kepsnių nerekomenduoju šildyti, nes sukietės. Jei nesuvalgėte per kartą, rekomenduoju pasipjaustyti ir valgyti kaip šaltą priedą salotoms.
Tik rašydama tekstą pagalvojau, kad nenufotografavau papjaustytų, matytųsi ir jums, kaip tobulai mano pirmo karto kepimas pavyko. Su gerais mokytojais viskas įmanoma!
Valgykite skaniai ir būkite sveiki!