Karantinas pakoregavo mano šeimos įpročius. Virtuvėje tenka praleisti daugiau laiko. Būna, kad sąmoningai gaminu daugiau, o pasitaiko, kad ir apsiskaičiuoju, ar vaikų apetitą pervertinu. Tuomet produktų ar patiekalų lieka. Dalinuosi patarimais, kaip:

  • išvengti užsilikusių maisto likučių,
  • ilgiau išlaikyti produktus šviežius ir, žinoma,
  • sutaupyti.

8 PATARIMAI, kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad sumažėtų išmetamo maisto kiekiai

Taip saugosite ir gamtą, ir piniginę.

  1. Šaldytuvą reguliariai valykite ir tvarkykite. Valyti tinka su actu ar priemonėmis, kurios dezinfekuoja. Kuo mažiau bakterijų, tuo maistas bus ilgiau šviežias.
  2. Dedant produktus į šaldytuvą, laikykitės labai aiškios tvarkos. Pavyzdžiui, tuos produktus, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti – dėkite akių lygyje, lentynos priekyje. Kuo giliau ir toliau bus produktai, tuo mažesnė tikimybė, kad sunaudosite juos laiku.
  3. Visas praplėštas pakuotes sandariai uždarykite. Pagamintą maistą sudėkite į mažiausias dėžutes, ne tik uždenkite, bet ir sandariai uždarykite. Kuo mažiau oro cirkuliacijos ir kontakto su produktu – tuo ilgiau išvengsite rūgimo proceso.
  4. Daržovėms būtina drėgmė. Kai kurie šaldytuvai puikių technologijų dėka tai užtikrina specialiuose stalčiuose. Jei tokio neturite, daržoves laikykite dėžėse ar maišeliuose, kad jos negalėtų džiūti, tačiau jie neturi būti sandarūs, kad išvengtumėte pelijimo. Žalumynus ir salotas pamerkite į stiklinę ir statykite šaldytuve. Uogas užpilkite vandeniu stiklainyje, taip išsilaikys ilgiau.
  5. Durelės – šilčiausia šaldytuvo vieta su dideliais temperatūrų svyravimais. Taigi, čia vieta greitai naudojamiems ir nebijantiems temperatūrų svyravimų produktams: krienams, garstyčioms ir kitiems pagardams, taip pat – kefyrui, airanui, jogurtui. Tačiau pieno durelėse nelaikykite, jei vartosite ilgiau nei kelias dienas.
  6. Peršviečiami indeliai. Dažniausiai naudoju stiklinius indeliu su sandariu uždarymu. Taip atvėrus dureles iš karto matome pasirinkimą. Kuo mažiau matome – tuo mažesnė tikimybė, kad suvartosime laiku.
  7. Venkite prigrūsti šaldytuvą. Pirkite tik tiek, kiek reikia. Kai prikrauname per daug, nematome, kas lentynų gilumoje ir tas maistas dažniausiai sugenda.
  8. Planuodami pirkinius, pasižiūrėkime, ką jau turime bei kuriuos produktus reikia suvartoti per artimiausias dienas. Atitinkamai suplanuokime meniu su turimais produktais ir tik tada ruoškime sąrašą, kokių produktų dar trūksta.
5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!